
Koje je ulje dobro za salatu?
Ovo je pitanje sa kojim se često susrećem prilikom izlaganja robe na sajmovima i bazarima i nije baš lako odgovoriti na njega. Mnogo je laške reći koje ulje nije pogodno za salatu. Rafinisana ulja definitivno nisu odgovarajuća za prelivanje salate, jer nemaju čime da je oplemene. Ni raskošnim ukusom, niti dragocenim hranljivim materijama. U njima nema ništa osim praznih kalorija! Volim da...Pročitajte više
Farma bivola – prirodni raj na ušću Begeja i Tise
Ovonedeljnom pričom o malim proizvođačima vodimo vas u Vojvodinu. U mesto Knićanin kod Zrenjanina. Na poljoprivredno gazdinstvo “Čarda”, na salaš porodice Matić. Ova farma nije jedna od mnogih tipičnih, kako za ovaj kraj, tako i za celu Srbiju. Na njoj trenutno živi na površini od 20 hektara oko 150 grla bivola, što je čini najvećom farmom po broju bivola u Srbiji. Naši domaćini sa uzgojem...Pročitajte više
Kako napraviti pravilan raspored useva u bašti?
Sadnja bašte u proleće i raspored useva za neke je rutina i dođe kao neka mala tradicija. Ko ima babu i dedu na selu sigurno je nekada u detinjstvu, u proleće zajedno sa njima sadio baštu. I tad je verovatno mogao da zapamti kako treba pripremiti zemljište, koja biljka ide uz neku drugu, a šta nikako ne treba saditi zajedno. Kasnije su ta sećanja možda izbledela, ali je neminovni povratak...Pročitajte više
Branković jagode – ukus kao nekad na savremen način
Porodica Dejana Brankovića iz Grabovca kod Obrenovca, čiji preci su se tu nastanili pre skoro 200 godina, generacijama se bavila različitim vidovima proizvodnje povrća, voća, uzgajanjem cveća, ratarstvom i stočarstvom. Danas svi porodično uzgajaju jagode, a prošle godine počeli su sa uzgojem špargle. Dejan, koji se već 20 godina bavi prodajom, završio je fakultet za spoljnu i untrašnju...Pročitajte više
Sladak ukus bez kalorija – saznajte sve o zaslađivačima
Poslednjih deceniju – dve, sve češće se mogu čuti nepovoljni statistički podaci o gojaznosti svih kategorija stanovništva na celoj planeti. Zabrinjavajući je podatak da će kod nas čak 1/3 stanovništva do 2030. godine biti gojazna, čime ćemo se naći u vrhu Evropskih zemalja. Najveći problem predstavlja činjenica da će među gojaznim biti 18% dece uzrasta od 5 do 19 godina, što nas stavlja među...Pročitajte više
Šta su aditivi?
Aditivi su dodaci hrani u toku prerade, čuvanja i transporta i imaju ulogu da spreče njeno kvarenje, poboljšaju ukus, izgled, teksturu ili hranljivu vrednost. Oduvek su ljudi imali potrebu za očuvanjem hrane u dužem vremenskom periodu. U te svrhe primenjivalo se salamurenje, sušenje (npr. mesa, voća) kao i dodavanje konzervansa. Zapisi iz vremena Rimskog carstva svedoče o proizvodnji...Pročitajte više