Poslednjih deceniju – dve, sve češće se mogu čuti nepovoljni statistički podaci o gojaznosti svih kategorija stanovništva na celoj planeti. Zabrinjavajući je podatak da će kod nas čak 1/3 stanovništva do 2030. godine biti gojazna, čime ćemo se naći u vrhu Evropskih zemalja. Najveći problem predstavlja činjenica da će među gojaznim biti 18% dece uzrasta od 5 do 19 godina, što nas stavlja među...Pročitajte više
Aditivi su dodaci hrani u toku prerade, čuvanja i transporta i imaju ulogu da spreče njeno kvarenje, poboljšaju ukus, izgled, teksturu ili hranljivu vrednost.
Oduvek su ljudi imali potrebu za očuvanjem hrane u dužem vremenskom periodu. U te svrhe primenjivalo se salamurenje, sušenje (npr. mesa, voća) kao i dodavanje konzervansa. Zapisi iz vremena Rimskog carstva svedoče o proizvodnji...Pročitajte više
Puter je proizvod koji se dobija od kravljeg mleka dugim mućkanjem dok ne dostigne polučvrsto stanje.
Važnost putera u ljudskoj ishrani najbolje ćemo shvatiti ako uzmemo u obzir da se on spominje još u Bibliji. Njegova proizvodnja je u svim vremenima bila skupa (za 1 kg putera potrebno je oko 20l mleka). Zbog toga je veliki vojskovođa Napoleon III, na početku XIX veka, ponudio veliku nagradu...Pročitajte više
Gluten (od latinskog Gluten, lepak) je kompozitni protein koji se nalazi u pšenici i srodnim žitaricama, kao što su raž i ječam. Proteini pšenice su glutenin i gliadin, protein raži je sekalin, a protein ječma je hordein.
Žitarice koje sadrže gluten su: pšenica, ječam, raž, spelta (krupnik pir), bulgur, kus-kus, kamut (slatka pšenica).
Svedoci smo da je poslednjih godina ishrana bez glutena...Pročitajte više
Da bi namirnice bile zdravstveno bezbedne i sačuvale sve svoje nutritivne vrednosti, moraju se do upotrebe čuvati na pravi način.
Takođe, svaka namirnica ima specifične zahteve što se tiče uslova, načina i dužine skladištenja.
Najviše zahteve u ispunjenju svih navedenih uslova za skladištenje imaju meso, mleko i proizvodi od mleka. Pored navedenih namirnica, čuvanje voća, povrća, žitarica,...Pročitajte više
Proizvodnjom hrane možete se baviti ukoliko imate registrovano poljoprivedno gazdinstvo ili firmu.
Kao poljoprivredno gazdinstvo svoje proizvode možete prodavati lokalno – u svojoj ili susednim opštinama, na manifestacijama, na pijaci, maloprodajnom objektu i putem dostave na kućnu adresu.
U okviru Akademije Malih proizvođača, koja je nedavno pokrenuta i dostupna za pregled na sajtu...Pročitajte više
Kada smo početkom 2020. godine tek pustili sajt www.maliproizvodjaci.rs, u jeku korone i u našem neočekivanom rastu, dobila sam poruku na Fejsbuku. Dobijala sam ih u to vreme mnogo, jer svi su bili ili očarani ili imali kritiku za što mi radimo, ali nije se mnogo njih javilo sa željom da uplati neki iznos novca da nas podrži, bez da smo mi to igde tražili. Pavle Đorđević, dečko iza brenda...Pročitajte više
Potrebni kolačići su apsolutno neophodni za veb stranicu kako bi pravilno funkcionisala. Ova kategorija uključuje samo kolačiće koji osiguravaju osnovne funkcionalnosti i bezbednosne karakteristike veb stranice. Ovi kolačići ne čuvaju nikakve lične podatke.