Vikend farmeri iz Mirosaljaca – dobre komšije koje budućnost vide na selu
U maju ove godine na naše veliko zadovoljstvo, udruženju Malih proizvođača pridružila se porodica Ivković iz Beograda, koja svoje vikende provodi u selu Mirosaljci kod Lazarevca. Tada su nam ponudili sveže, krupne i lepo upakovane jagode.
Nekoliko nedelja kasnije, ova dobro uigrana farmerska ekipa javila nam se sa proširenom ponudom. Domaći džem od njihovih jagoda, pravljen od strane jedne bake i jedne snajke, bio je spreman da pronađe put do srca svih ljubitelja ovog voća i namaza. Ali, tu se priča ne završava.
Kažu da kada živiš na selu, važno je da imaš dobrog komšiju. Vikend farmeri više puta su dokazali da to zaista i jesu. Nakon plasiranja svojih proizvoda preko naše platforme, odlučili su da podrže i svoje komšije. Kao pravi savesni proizvođači i konzumenti domaće hrane, uz prethodno urađene laboratorijske analize, počeli su da vrše dostavu i njihovih proizvoda. Od tada, za Beograd pristižu uz džemove i proverena domaća jaja, projino brašno, med, polen i propolis.
Vikend farmeri i voćarstvo
- Kako su Vikend farmeri došli na ideju da počnu sa proizvodnjom jagoda?
Pre nego što smo postali Vikend farmeri odlučili smo se pre svega za voćarstvo, pa onda za proizvodnju jagoda. Želeli smo da sebe oprobamo kao poljoprivredne proizvođače. Ovo pre svega iz razloga što bilo koja grana voćarstva za koju bi se odlučili zahteva angažovanje više resursa. Pre svega vremena za postizanje vidljivih rezultata, dok je kod jagodarstva sve što uradite moguće sagledati već kroz par meseci. Na ovaj način smo shvatili koliko je lepo baviti se voćarstvom i povrtarstvom. I koliko je ispunjavajuće kada se sopstveni poljoprivredni proizvodi prerađuju u zdrave namirnice.
- A kako je došlo do toga da baka i snajka prave džem?
Obzirom da je džem od jagoda jedan od omiljenijih na našoj trpezi odlučili smo se da pravimo upravo njega. Jedan deo ukućana voli bakin džem, a drugi pak više vole snajkin džem. Da bi svi bili zadovoljni baka, odnosno svekrva i snajka su udružile snage i sa puno ljubavi prave džemiće od jagoda.
- Prema utiscima kupaca koji je bolji i po čemu se razlikuju?
Bakin džem je pravljen po starom tradicionalnom receptu i predstavlja pravi pekmez od jagoda. Snajkin džem je malo moderniji, sa komadićima jagoda pa je tako i tekstura drugačija. Utisci kupaca su pozitivni i za jedan i za drugi džem podjednako.
- Hoće li biti nekih novih ukusa i proizvoda?
Što se tiče novih proizvoda imamo u planu još nekoliko različitih ukusa džemića. Pored toga uskoro ćemo kupcima ponuditi i zimnicu.
Vikend farmeri i neobični ukusi
U svojoj ponudi Vikend farmeri imaju i džem od luka. Nešto što se sve češće viđa i proba na našim trpezama. Vikend farmeri izašli su u susret čitaocima našeg bloga i dali kratak i jednostavan recept za ovaj neobičan džem.
– Džem od luka smo odlučili da pravimo kada smo ga probali kod drugarice koja je inače kuvar po struci. Svideo nam se ukus pa smo odlučili i njega da uvrstimo u naš asortiman. Priprema je jednostavna, luk se dinsta na puteru, dodaju se začini i smeđi šećer. Kada se luk iskristališe, dodaje se Aceto Balsamico sirce. Džem od luka ima jako specifičan ukus i idealan je da se kombinuje sa sirevima ili nekim crvenim mesom.
Kako Vikend farmeri vide značaj domaće hrane?
– Bitno je šta unosimo u naš organizam i čime hranimo decu. Trudimo se da proizvedemo pre svega zdrav proizvod koji će preradom sačuvati sve nutritivne vrednosti.
Svakom ko je zainteresovan za zdravu hranu, boravak u prirodi i zdrav način života predlažemo da makar dva puta mesečno provede po jedan dan na selu. Pre svega zbog činjenice da će prosečan potrošač lakše razumeti koliko je izazovno odgajiti tovno pile. Koliko je teško na 40 stepeni okopavati paradajz od neželjenog rastinja, koliko je teško spremiti drva za zimu ili kuvati ajvar pored peći i stajati 4 sata. Onda će svakome biti jasno da 600 dinara za kilogram zdrave piletine nije mnogo. 200 dinara za kilogram paradajza nije mnogo. Tegla ajvara 900 dinara nije mnogo! Ali, lepo je i kad vatra pucketa iz “smederevca” tokom zime.
- Imate li poruku za sve one koji nisu svesni značaja postojanja domaćih proizvoda?
Prosečan potrošač nema mnogo vremena da razmišlja o tome odakle dolaze proizvodi koji se nalaze na policama supermarketa. Na nama kao poljoprivrednim proizvođačima je da pokušamo „da izlazimo iz frižidera“. Tj. da svoje proizvode marketing aktivnostima učinimo vidljivijim i masovnijim što uopšte ne mora da bude izazovno i skupo. Moramo da edukujemo potrošača koji je spreman da potroši i nešto više novca kako bi pribavio sveže i zdrave namirnice. Sa druge strane, osvešćenim potrošačima bih predložio da svoje liste potrebnih namirnica sačinjavaju za duži period – jednu ili dve sedmice. Te da nekoliko dana pre potrebne kupovine prvo provere na sajtu Malih proizvođača hrane i na facebook grupi da li postoje gazdinstva koja mogu da ponude potrebne proizvode. Kada potrošači dođu u direktan kontakt sa poljoprivrednim proizvođačem nastaće i neka nova prijateljstva. Svaka dalja komunikacija će biti olakšana i samim ti ustaliće se lanac snabdevanja na obostrano zadovoljstvo.
Vikend farmeri i Mali proizvođači
Porodica Ivković je već duže vreme član grupe Mali proizvođači, ali sa aspekta kupca. Ni sanjali nismo da ćemo u tako kratkom periodu postati proizvođači koji će se oglašavati na grupi i sajtu. Članstvo u ovoj grupi nam je donelo mnogo veću vidljivost kod potrošača koje nismo lično poznavali i koji nisu mogli da čuju preporuke koje smo dobijali od naših stalnih potrošača. Dakle, putem grupe „Mali proizvođači hrane u Srbiji“ značajno je olakšan pristup potrošaču koga inače ne biste mogli lako da sretnete i ponudite mu vaše proizvode. Pored svega, ističemo kako smo oglašavanjem na Facebook grupi povećali svoju prodaju u značajnom procentu.
- Da li ste već stekli neke stalne kupce svojih proizvoda?
Iako smo u oblasti poljoprivredne proizvodnje novi možemo se pohvaliti činjenicom kako smo stekli stalne kupce koji su bili zainteresovani ne samo za jagode i džem od jagoda, koji su naši osnovni proizvodi, već im je bilo bitno da konkretno od nas kupe i druge proizvode koje poljoprivredno gazdinstvo može ponuditi. Tada se i rodila ideja da proširimo svoju delatnost prerade voća i povrća.
- Imate li neku poruku za ostale male proizvođače?
U svakom poslu čovek treba da bude dosledan i motivisan. Za početak bitno je da svoje planove formiramo na kratkoročnom i dugoročnom nivou. Na osnovu toga dalje razrađujemo koji su to načini na koje ćemo zacrtane planove ostvariti. Nije glupo, a ni nametljivo da se u vezi posla koji ste pokrenuli posavetujete sa ljudima koji su istoj branši uspešni. Skoro svakom će biti drago da sa vama svoja iskustva podeli i da vam u startu odagna mnoge sumnje i samim tim pomogne da otklonite početničke greške.
Vikend farmeri na našem bazaru
Bazar koji je održan 17. septembra 2023. godine u KC Grad će biti posebno upamćen kod Vikend farmera zbog činjenice da je ovo bila prva prilika da svoje proizvode predstavimo širem tržištu. Bilo je jako lepo podeliti iskustva sa ljudima koji su sa poslom prerade voća počeli na sličan način kao naša porodica. Razmena informacija sa kolegama koja je zlata vredna. Zanimljivo je i da smo prvi put imali malo više vremena i prilike da u direktnom kontaktu sa potrošačima prodiskutujemo o načinima proizvodnje i mogućnostima logistike Vikend farmera. To je samo po sebi potvrdilo da smo na pravom pravcu kada je u pitanju dostava svežih proizvoda do praga potrošača.
Vikend farmeri i planovi za budućnost
Radićemo svim snagama i punim srcem na tome u da u bližoj budućnosti otvorimo vrata svog gazdinstva za posete i boravak kroz formu seoskog turističkog domaćinstva. Želeli bismo da svojim gostima ponudimo visoko kvalitetne organske namirnice iz sopstvene proizvodnje koje bi mogli da konzumiraju na samom gazdinstvu. I naravno, ukoliko im se isti svide da ih kasnije naruče. Upotrebom novih tehnologija radili bismo na tome da naše domaćinstvo budu energetski nezavisno sa što manjim uticajem na životnu sredinu u svakom pogledu. Postoji velika želja, a polako se stiču i prve mogućnosti da na nivou naše lokalne zajednice formirano udruženje poljoprivrednih proizvođača koje će imati zadatak da promoviše zdrave namirnice pripremljene u Mirosaljcima.
- Da li se nadate da će i deca krenuti vašim stopama?
Dečaci su već sada uključeni u skoro svaki segment poljoprivrede kojim se naše gazdinstvo bavi. Iskazali su neočekivano veliku dozu interesovanja za decu starosti 5 i 7 godina. Svaki na svoj način doprinosi ovoj porodičnoj manufakturi. Nama kao roditeljima je pre svega velika želja da se na selu lepo zabave i shvate koliko je važno, ali i lepo učestvovati u uzgajanju ili proizvodnji prehrambenih proizvoda.
- Kakva je generalno budućnost malih gazdinstava u Srbiji?
Budućnost malih gazdinstava u Srbiji je izuzetno svetla s tim što je bitno stvari postaviti na zdrave noge u samom startu. Jako je teško takmičiti se sa velikim proizvođačima, ukoliko ne posedujete dovoljno dobru operativu da možete da budete konkurentni po pitanju cene. Obzirom na navedeno, mala gazdinstva treba da porade na kvalitetu svojih proizvoda. Sada su više nego ikad potrošači prepoznali šta znači kvalitetan, svež i zdrav proizvod sa sela.
Selo ili grad?
U zdravom telu zdrav duh. Mesečne članarine u teretanama možete da zamenite odlaskom na selo i nekom rođaku ili prijatelju pomognete u bilo kojim redovnim i vanrednim aktivnostima. Kada se sav posao završi sednete i zagledate se u sav taj posao koji ste završili ili u neki od lepih seoskih pejzaža. Odmor za dušu i telo.
Iako smo kao porodica veoma privrženi boravku na selu sve naše sedmične aktivnosti su vezane za Beograd. Kako vreme bude prolazilo i obaveze u pogledu odvođenja i dovođenja dece na njihove razne aktivnosti se smanje, verujemo da će se steći prvi uslovi za logičnu migraciju ka Mirosaljcima. Samo se nadamo da ćemo zadržati ovaj početni entuzijazam, te da će zdravlje i volja za radom ostati na istom nivou.
Vikend farmeri i jedna zanimljiva dostava
Tokom isporuke jagoda, u sred sezone branja, zadržali smo se zbog saobraćajnih gužvi te smo kasnili na isporuku u jedan od novobeogradskih solitera. Nakon poziva našem potrošaču dobijamo informaciju da je kod kuće majka sa prehlađenom decom i da ne može da siđe ispred zgrade kako je ranije dogovoreno. Popeli smo se na 14. sprat i odneli jagode dečici. Međutim kupac je tada shvatio da nema novac pri sebi. Rekli smo da nije nikakav problem i ostavili broj računa. Uplata je izvršena u veoma kratkom roku.
Potrošači su nas pozvali i pitali zašto smo bili toliko poverljivi i kako je moguće da neko vrši isporuku bez nekih garancija da će roba biti plaćena. Rekli smo da nam je dečiji osmeh, dok se uživa uz jagode najbitniji. I da će i jagoda i parica biti samo dok smo mi zdravi. Pitali su nas i šta bismo još kao proizvođači mogli da ponudimo prilikom redovnih isporuka u Beograd. Tada smo shvatili da postoje velike mogućnosti kada je u pitanju dostava zdravih i svežih namirnica na kućnu adresu.
Kako poručiti od Vikend farmera?
Bračni par Ivković, kao jedni ozbiljni mladi farmeri, vrlo se predano bave, kako proizvodnjom, tako i plasiranjem, prezentovanjem i promocijom svojih proizvoda. Imaju svoj sajt, kao i naloge gazdinstva na društvenim mrežama Facebook i Instagram.
Celokupnu ponudu ovih vrednih mladih ljudi možete pogledati i na listingu na našem sajtu.
Za informacije o dostavi predlažem učlanjenje u njihov Viber klub. Tamo je nedavno osvanula vest da su naši Vikend farmeri, na drugom Beogradskom Berry Festivalu dobili nagradu.
Tim povodom uz vest još je pisalo i “Naš trud i predan rad prepoznati su, i ponosno delimo vest da smo dobili nagradu na ovom festivalu. Ova nagrada je rezultat timskog rada, stručnosti i ljubavi koju ulažemo u svaki aspekt naše proizvodnje. Hvala svima koji su nas podržavali i motivisali da nastavimo da rastemo i unapređujemo naše gazdinstvo. Belgrade Berry Festival je bio izvanredna prilika da se povežemo sa drugim stručnjacima iz industrije, razmenimo iskustva i naučimo nove tehnike. Ovo će nas dodatno inspirisati da budemo još bolji i da nastavimo sa proizvodnjom.”
A ukoliko Vam sve što ovde pročitate nije dovoljno, rado učestvuju na raznim manifestacijama. Novu priliku da ih ponovo uživo vidite, imaćete prvo u Lazarevcu, 13. oktobra na Prodajnom bazaru domaćih proizvoda “Moj špajz”, a zatim i na našem narednom Bazaru Malih proizvođača hrane, u nedelju 22. oktobra, u KC Grad. Kao i uvek, spremite svoje cegere, čekaju vas Vikend farmeri sa svojim i proizvodima svojih komšija iz Mirosaljaca.
Za kraj, reći ćemo ono što je voditeljka emisije “Šarenica” Ana Babić, rekla na početku, prilikom gostovanja Vikend farmera u toj emisiji: “Vredni, radni, ostali na svom. Bar vikendom.”