
Analiziramo: Zašto su domaći suvomesnati proizvodi bolji od industrijskih?
Prerada namirnica podrazumeva određene tehnološke postupke koji imaju za cilj da produže vek odgovarajućoj namirnici. Da bi se trajnost namirnice produžio, mora joj se nešto dodati, ili joj smanjiti količinu vode. Stoga moramo voditi računa o svim namirnicama koje konzumiramo, a posebno o prerađevinama, bilo da su one biljnog ili životinjskog porekla. Različitim postupcima uz različite...Pročitajte višeZavršena akcija marketinške pomoći malim proizvođačima
Polovinom aprila započela je nesvakidašnja akcija besplatne marketinške pomoći malim srpskim proizvođačima hrane. U jeku pandemije koronavirusa, kada su gradske pijace zakatančene širom Srbije, tim dobrovoljaca, predvođen Majom Petrović, autorkom bloga Vitki gurman, prihvatio se zadatka da poljoprivrednike edukuje za drugačiji model poslovanja – online. Zamisao je nastala kada je Maja, idejni...Pročitajte više
Kvalitet kačkavalja: 3 metode da proverite da li je kačkavalj falsifikat
Kačkavalj je specifična vrsta sira koja se pravi od ovčijeg ili kravljeg mleka, ili pak njihove mešavine, a poseban ukus ima kačkavalj od kozjeg mleka ili njegove mešavine sa kravljim. Kvalitet kačkavalja zavisi od njegovih namirnica. Postoji par jednostavnih trikova koji će vam pomoći da utvrdite da li je kačkavalj koji ste kupili zaista od mleka. Kačkavalj je energetski visokorangirana...Pročitajte više
Kristalizacija meda: Šta nam taj proces poručuje i da li je prirodan?
Da li vam se desilo da med koji ste kupili pod tvrdnjom da je čist i domaći, odjednom na vašoj polici postane beo, čvrst i potpuno drugačiji od onoga što bi med trebalo da bude? Kristalizacija meda je proces koji mnoge ume da zbuni, jer med počne da izgleda kao da je u njega dodat šećer. U ovom tekstu bliže ćemo vam objasniti prirodu i sastav meda, kao i razloge zbog kojih se med kristalizuje....Pročitajte više