
Bezglutenska ishrana – trend ili potreba?
Gluten (od latinskog Gluten, lepak) je kompozitni protein koji se nalazi u pšenici i srodnim žitaricama, kao što su raž i ječam. Proteini pšenice su glutenin i gliadin, protein raži je sekalin, a protein ječma je hordein. Žitarice koje sadrže gluten su: pšenica, ječam, raž, spelta (krupnik pir), bulgur, kus-kus, kamut (slatka pšenica). Svedoci smo da je poslednjih godina ishrana bez glutena...Pročitajte više
Veliki vodič kroz skladištenje namirnica u kući
Da bi namirnice bile zdravstveno bezbedne i sačuvale sve svoje nutritivne vrednosti, moraju se do upotrebe čuvati na pravi način. Takođe, svaka namirnica ima specifične zahteve što se tiče uslova, načina i dužine skladištenja. Najviše zahteve u ispunjenju svih navedenih uslova za skladištenje imaju meso, mleko i proizvodi od mleka. Pored navedenih namirnica, čuvanje voća, povrća, žitarica,...Pročitajte više
Kako registrovati poljoprivredno gazdinstvo?
Proizvodnjom hrane možete se baviti ukoliko imate registrovano poljoprivedno gazdinstvo ili firmu. Kao poljoprivredno gazdinstvo svoje proizvode možete prodavati lokalno – u svojoj ili susednim opštinama, na manifestacijama, na pijaci, maloprodajnom objektu i putem dostave na kućnu adresu. U okviru Akademije Malih proizvođača, koja je nedavno pokrenuta i dostupna za pregled na sajtu...Pročitajte višeU poseti Organeli, farmi koja daje nadu
Kada smo početkom 2020. godine tek pustili sajt www.maliproizvodjaci.rs, u jeku korone i u našem neočekivanom rastu, dobila sam poruku na Fejsbuku. Dobijala sam ih u to vreme mnogo, jer svi su bili ili očarani ili imali kritiku za što mi radimo, ali nije se mnogo njih javilo sa željom da uplati neki iznos novca da nas podrži, bez da smo mi to igde tražili. Pavle Đorđević, dečko iza brenda...Pročitajte više
Šta je pasterizacija i kako utiče na hranu?
Da li ste se ikada zapitali da li je nepasterizovano mleko bezbedno za piće? Šta je sa nepasterizovanim sirom ili medom? Možda ste čuli da su ovi proizvodi zdravstveno bezbedni, ali šta su činjenice? Čitajte dalje kako biste saznali više o pasterizaciji i stvaranju uslova da ova hrana bude zdravstveno bezbedna. Šta je pasterizacija? Pasterizacija je proces kojim se namirnice brzo zagrevaju u...Pročitajte više
A gde je pečat? Vodič kroz pečatirane brojeve na jajima
Kada kupujete jaja u supermarketima, važno je da znate šta kupujete – bilo da se radi o tome koliko će jaje biti nutritivno bogato i zdravo, bilo da razmišljate i o tome kakav život žive koke koje nam to jaje i daju. Pečati na jajima vam mogu otkriti iz kakve proizvodnje dolaze jaja, a u ovom tekstu smo se potrudili da vam približimo kako izgleda svaki tip proizvodnje jaja, kada se ona u...Pročitajte više