Tokom vrelih letnjih dana malo ko može ostati ravnodušan na čari sladoleda. Ova poslastica je kroz vekove bila nezamenljiv deo desert menija većine svetskih civilizacija. Iako je svaki narod dodavao neku svoju posebnu notu, tehnolozi širom sveta će se složiti da su osnova svakog dobrog sladoleda – kvalitetni sastojci.
Ukoliko pričamo o sladoledu u Srbiji, prva asocijacija za mnoge će biti...Pročitajte više
Već mesecima smo kolektivno izloženi stresu, a dobar deo vremena nam je kretanje bilo ograničeno. Srećom, mali proizvođači širom Srbije radili su punom parom, te smo mogli da se oslonimo na njih i da računamo makar na to da će na naše trpeze stići kvalitetne, domaće namirnice. Mada su vremena i dalje neizvesna, leto je uveliko tu, a boravak u prirodi je ne prestaje da bude blagotvoran i...Pročitajte više
U grupi Mali proizvođači hrane u Srbiji na Fejsbuku se u nekoliko navrata vodila žustra rasprava oko toga da li je prozvod na slici med, ili nešto što se tako ne može nazvati. Pitali smo Danijelu Mutnilaković iz firme Plodovi Srbije koja se bavi proizvodnjom meda, da nam ovaj fenomen razjasni, i kupcima pomognemo da nauče koja pitanja da postave prilikom kupovine borovog meda.
Ušećereni bor?...Pročitajte više
Sigurno ste čuli da se med ne jede metalnom kašikom, već isključivo drvenom. Koliko je to tačno? Danas je toliko mitova, da više nismo ni sigurni šta je istina, a šta ne. Pokušaćemo da razjasnimo misteriju.
Metalni escajg i pH meda
Tvrdi se da ukoliko konzumiramo med metalnom kašikom dolazi do hemijske reakcije između meda i kašike. Med ima pH oko 3.9 i ako bismo išli ovom logikom, onda...Pročitajte više
Prerada namirnica podrazumeva određene tehnološke postupke koji imaju za cilj da produže vek odgovarajućoj namirnici. Da bi se trajnost namirnice produžio, mora joj se nešto dodati, ili joj smanjiti količinu vode. Stoga moramo voditi računa o svim namirnicama koje konzumiramo, a posebno o prerađevinama, bilo da su one biljnog ili životinjskog porekla.
Različitim postupcima uz različite...Pročitajte više
Polovinom aprila započela je nesvakidašnja akcija besplatne marketinške pomoći malim srpskim proizvođačima hrane. U jeku pandemije koronavirusa, kada su gradske pijace zakatančene širom Srbije, tim dobrovoljaca, predvođen Majom Petrović, autorkom bloga Vitki gurman, prihvatio se zadatka da poljoprivrednike edukuje za drugačiji model poslovanja – online.
Zamisao je nastala kada je Maja, idejni...Pročitajte više
Kačkavalj je specifična vrsta sira koja se pravi od ovčijeg ili kravljeg mleka, ili pak njihove mešavine, a poseban ukus ima kačkavalj od kozjeg mleka ili njegove mešavine sa kravljim. Kvalitet kačkavalja zavisi od njegovih namirnica. Postoji par jednostavnih trikova koji će vam pomoći da utvrdite da li je kačkavalj koji ste kupili zaista od mleka.
Kačkavalj je energetski visokorangirana...Pročitajte više
Potrebni kolačići su apsolutno neophodni za veb stranicu kako bi pravilno funkcionisala. Ova kategorija uključuje samo kolačiće koji osiguravaju osnovne funkcionalnosti i bezbednosne karakteristike veb stranice. Ovi kolačići ne čuvaju nikakve lične podatke.