Šta je pasterizacija i kako utiče na hranu?
Da li ste se ikada zapitali da li je nepasterizovano mleko bezbedno za piće? Šta je sa nepasterizovanim sirom ili medom? Možda ste čuli da su ovi proizvodi zdravstveno bezbedni, ali šta su činjenice? Čitajte dalje kako biste saznali više o pasterizaciji i stvaranju uslova da ova hrana bude zdravstveno bezbedna.
Šta je pasterizacija?
Pasterizacija je proces kojim se namirnice brzo zagrevaju u kratkom, tačno odredjenom vremenskom periodu, kako bi se u tom procesu inaktivirale prisutne bakterije koje mogu biti uzroci različitih bolesti.
Hrana se u odgovarajućoj ambalaži zagreva na temperaturi koja je određena za tu namirnicu, a potom se polako hladi, i time se vrši konzerviranje. Ovaj proces dovodi i do hermetičkog zatvaranja amabalaže. Pasterizacija čuva hranu bezbednom i neznatno utiče na hranljive materije koje se nalaze u hrani.
Zašto je pasterizacija važna?
Pasterizacija je važna jer je to proces koji omogućava da se eliminišu bakterija koje se prirodno nalaze u nekim namirnicama. Konzumiranje nepasterizovane hrane može dovesti do različitih bolesti kao što su groznica, povraćanje, dijareja i drugo. U nekim slučajevima može dovesti do stanja kao što su zastoj rada bubrega, pobačaj, pa čak i smrti.
Najosetljivije kategorije su deca, trudnice, starije odrasle osobe i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom i najviše su izložene riziku od obolevanja od bakterijskih infekcija izazvanih upotrebom nepasterizovane hrane. Za osobe iz ovih grupa najbolje je da izbegavaju nepasterizovanu hranu.
Koje su činjenice o pasterizovanoj i nepasterizovanoj hrani?
1.Mleko
Pasterizacija mleka uključuje zagrejavanje mleka na temperaturu između 63°C i 72°C, u trajanju od nekoliko sekundi, pre nego što se ponovo ohladi. Cilj ovog procesa je uništavanje svih bakterija koje mogu biti prisutne u prostirci, posuđu ili u mleku u koje su dospele tokom muže ili su zbog bolesti vimena krave već bile prisutne u njemu. Najćešće identifikovane bakterije u sirovom mleku su: ešerihija koli, listerija stafilokoke.., a nekada i salmonela.
U Kanadi, na primer, mleko mora biti pasterizovano da bi ušlo u prodaju. To uključuje mleko koje se koristi za jogurt i sir. Konzumiranje nepasterizovanog (sirovog) mleka nije bezbedno.
Sve moguće koristi od pijenja nepasterizovanog mleka ne nadmašuju mogući rizik od bolesti.
Iako nepasterizovano mleko nije dozvoljeno za prodaju, ono može biti dostupno na farmi ili na pijaci. Obavezno pitajte da li je mleko pasterizovano. Ako ne možete biti sigurni, izbegnite kupovinu takvog mleka ili ga sami prokuvajte.
2. Sir
Neki nepasterizovani sirevi se mogu naći u prometu, najčešće na pijacama. Proizvode se od nepasterizovanog (sirovog) mleka i umesto pasterizaciji podvrgavaju se dužem stajanju da bi u tom vremenu prevreli. Ovakva tehnologija proizvodnje sireva od sirovog mleka sprečava razmnožavanje bakterija koje su uzročnici bolesti. Poznato je da bakterije ne mogu niti da žive niti da se razmnožavaju u kiseloj sredini.
Trudnice, deca, starije osobe i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom moraju izbegavati konzumiranje nepasterizovanih sireva. Ovo je posebno važno za meke i polumeke sireve kao što su Brie, Camembert i sirevi s plavim plesnima. Ako niste sigurni da li je sir pasterizovan, proverite deklaraciju ili pitajte u trgovini ili restoranu.
3. Med
Med se pasterizuje kako bi duže trajao. Pasterizacija ne čini med sigurnijim za jelo ukoliko ste na med alergični. Preporučuje se da deca mlađa od godinu dana izbegavaju med bez obzira da li je pasterizovan ili ne, zbog mogućeg rizika od botulizma dojenčadi.
4. Voćni sokovi
Zakonska regulative ne obavezuje proizvođače da sokovi budu pasterizovani. Međutim, ova pića mogu postati kontaminirana tokom proizvodnje, rukovanja, obrade i transporta. Pasterizacija pomaže da se rešite bakterija, virusa ili parazita koji mogu biti u voćnim sokovima ako se njima ne rukuje pravilno.
Za konzumente sokova je najbolje da kupuju pasterizovane sokove. Međutim, ako kupujete nepasterizovani voćni sok, držite ga u frižideru i pre nego što ga popijete, ali i pridržavajte se preporučenog roka trajanja (prikazan je na pakovanju).
5. Jaja
Ako želite da koristite sirova ili “rovito” kuvana jaja (za majonez, preliv za salatu ili domaći sladoled), umesto sirovih jaja koristite proizvod od pasterizovanih jaja. Pasterizacija uništava štetne bakterije, a kod jaja je to svakako salmonela.
Zaključak
Zahvaljujući pasterizaciji, zaštićeni smo od neželjenih mikroorganizama. Pasterizacija ne menja aromu ili ukus hrane. Jedinjenja koja su već prisutna u hrani takođe se ne uništavaju. Nema ni promene boje ili mirisa.
Proces pasterizacije ima mnogo korisnih efekata koje smo već razmotrili, ali ima i neke nedostatke koji su neuporedivo manji od štete koju bi po zdravlje konzumenata imali mikroorganizmi.
Tokom pasterizacije dolazi do gubitaka termo labilnih vitamina koji su rastvorljivi u vodi. Takođe, dolazi do blage denaturacije prisutnih proteina.
Pasterizacija pomaže da hrana bude zdravstveno bezbedna za nas. Upoznajte se sa činjenicama pre nego što konzumirate bilo koju hranu ili piće koje nije pasterizovano.
[…] koje to mleko daju, zdrave. Mleko odmah posle muže mora biti rashlađeno i pre stavljanja u promet pasterizovano, a u domaćinstvima kuvano. Kada se pasterizovano mleko otvori, poželjno je da se potroši tokom […]