Radionica sira Kajsija – inženjeri poljoprivrede u proizvodnji krem sira
Ivana i Dejan Gligorijević su mladi bračni par iz sela Radanovci, opština Kosjerić koji se posle završenog Poljoprivednog fakulteta u Beogradu odlučio da život nastavi u Dejanovom rodnom mestu. Nastavili su već započetu tradiciju pravljenja krem sira i preuzeli posao koji su započeli Dejanovi roditelji.
– Oboje jesmo inženjeri poljoprivrede, ali smo shvatili da zaštita bilja malo drugačije funkcioniše od onoga kako smo mi učili na fakultetu. U teoriji su hemijske mere borbe na poslednjem mestu, a u praksi su, nažalost, na prvom. Zbog toga smo odlučili da stečeno znanje iskoristimo da obezbedimo našim kravama što kvalitetniju hranu, a želja da zaokružimo proizvodnju je iznedrila krem sir koji Dejanova majka, moja svekrva, pravi već 20-ak godina u kućnim uslovima, kaže Ivana. – Ona nam je nesebično prenela recepturu i tajne zbog kojih je taj sir baš tako kremast, a i dovoljno čvrst da može da se seče u kriškice.
Kako je “Radionica Kajsija” dobila ime?
Radionica, danas već “Mlekara Kajsija” ime je dobila po drvetu kajsije koje se nalazi u dvorištu porodične kuće skoro pola veka. Kako je kajsija bila svedok života nekoliko generacija porodice Gligorijević, tako danas i krasi ime njihovog brenda.
U emisiji “Brend moga sela” Dejan je pričao o tome kako je bitno zaokružiti proces proizvodnje od sirovine do gotovog proizvoda. Ideju o tome imao je i za vreme studiranja. Zajedno sa suprugom Ivanom, danas ostvaruje svoje planove.
– Ideja o mlekari je postojala još u doba studiranja kada je Dejan pričao kako bi voleo da ima mlekaru, da se preradi sva količina mleka koju krave daju i da se konačno zatvori taj krug do gotovog proizvoda. Kada smo se venčali rešili smo da probamo sa proizvodnjom krem sira. Ja sam mleko kuvala na šporetu, a sva količina sira je prodata preko grupe Mali proizvođači hrane u Srbiji. Kada sam ušla u osmi mesec trudnoće već je bilo teško kuvati mleko i tada smo prestali sa radom, ali počeli sa mlekarom.
Počeci mlekare Kajsija
Kako svemu pristupaju ozbiljno i sa detaljnim planom i dobrom organizacijom, Gligorijevići su i za izgradnju i projektovanje svoje buduće mlekare angažovali profesionalce.
– Pozvali smo profesora sa fakulteta koji nam je uradio projekat i od tada počinje igranka. Profesor koji je radio projekat za mlekaru, napisao je recepturu za tvrde sireve i prevideo prostoriju za zrenje koja je sada već skoro opremljena. Korona nas je naučila da ne planiramo mnogo unapred tako da se trudimo da damo svoj maksimum i u radu i u životu.
A ovo i jeste porodičan posao tako da ćemo se truditi da damo primer deci kako se živi od svog rada, pa neka sami odluče da li žele da nastave našim stopama. Baš kada su cene materijala skočile, mi smo otvorili firmu. Fond za razvoj je odbio da nam pomogne. Sa druge strane cena mleka je padala, tako da smo mnogo puta odustajali, ali smo onda ponovo ustajali i borili se. Da bi konačno, posle 3 godine, počeli ponovo sa proizvodnjom krem sira.
Ponuda mlekare Kajsija
– Trenutno u ponudi imamo Classic krem sir, krem sir sa ljutom paprikom i krem sir sa susamom. U planu je vraćanje krem sira sa voćem, ali i proizvodnja tvrdih sireva.
Što se tiče sirovine ona je sa našeg gazdinstva, ne otkupljujemo mleko. Čak ne preradino ni sve mleko od naših krava, već dajemo mlekari iz Kosjerića koja je i do sada uzimala. Još uvek nemamo toliku potražnju sira da bi sva količina mleka mogla da de preradi.
Mlekara Kajsija – mali porodični posao koji raste
Ivana i Dejan smatraju da je prednost to što su se njegovi roditelji bavili stočarstvom, pre nego što su i oni sami odlučili da im se u tom poslu pridruže, da posao održe i dalje razvijaju.
– Da, svakako da je prednost što je neko pre nas počeo da se bavi stočarstvom, ali naš povratak na selo je više išao u pravcu priče o tome gde i kako želimo da nam deca odrastaju. Tako da je jednoglasno pala odluka da se vratimo na selo, osnujemo porodicu i smislimo kako da živimo od svog rada.
Novi proizvod – Povlenski biser
Povlenski biser je za razliku od krem sira, sir koji sazreva 21 dan. Iz radionice kažu da je to onaj sir koji nas vraća u detinjstvo i donosi nam sećanja na ukus sira onako kako su ga pravile naše baka.
Kada poželite punomasni sir, setite se “Povlenskog bisera” i tradicije na moderan način.
Anegdote mlekare Kajsija
Kao i svaki mali biznis i priču koja je u začetku, i ovaj posao prate anegdote i različita dešavanja. Pored dvoje male dece koja svakog dana kroz igru učestvuju u radu, to se nekako nameće i kao logična stvar, ali mi smo ipak pitali Gligorijeviće da izdvoje neku anegdotu koja im se čini najzanimljivija.
– Anegdotu imamo, ali ne znam gde bih ubacila. Još na fakultetu kada bi se u društvu šalili i pričali gde ćemo posle fakulteta, šta planiramo, Dejan bi pričao šta kući radi. Često je znao da mi kaže: ” Ma šta te briga, sa mnom ćeš imati i med i mleko”, jer ima mnogo krava, a u tom periodu je imao i pčele.
I tako je nekako i bilo. Ivana i Dejan su sada roditelji dva sina, ponosni vlasnici svoje male mlekare, koja će, nadamo se nastaviti da raste i širi svoje kapacitete. Ispunili su svoju primarnu želju da porodicu grade u zdravom okruženju i na svom imanju. Pa ako je nekad i bilo teško, kad pogledaš iz perspektive onog što je bila samo želja, danas je ako ne potpuno ostvarenje snova, ono bar dobri, hrabri i pravi koraci ka tome, a to je sve ono na šta mislimo kada kažemo za nešto da je “med i mleko”.
Mlekara Kajsija na društvenim mrežama
Ukoliko želite da budete u toku sa dešavanjima i ponudom Mlekare, odnosno Radionice Kajsija, možete ih pratiti na društvenim mrežama Facebook i Instagram ili im se javiti porukom na njihovom profilu na našem sajtu.