Prvi prolećni Bazar Malih proizvođača – KC Grad, subota 25. maj
Dragi ljubitelji dobre hrane, posle 6 meseci pauze, prvi put ove godine u Beogradu, družimo se ponovo u KC Grad, u subotu 25. maja. Mali proizvođači našeg udruženja za vas su pripremili svoje prvoklasne proizvode, a na Bazar stižu i jagode i trešnje.
Iako nam plan da se vidimo u aprilu nije uspeo zbog nevremena, čekamo vas ove subote i nadamo se dobrom druženju. Bazar počinje u 13 časova i tu smo do 19 č. Posetite nas.
Ovo je 18. po redu Beogradski Bazar Malih proizvođača hrane. Na njemu učestvuje 14 naših članova, a oni su:
- My Veggies
- Hedonista sa kamena
- Lilifik
- Zdraviša
- Zdravo kod Rusa
- Put meda
- Manufaktura delikatesa
- Gazdinstvo Petrović
- Anina domaća zimnica
- Mlekara Gulmlek
- Janovi vinogradi
- Batátovka
- Rolovani sir – PG Dodig
- Vodenica potočara Tulare
My Veggies
“PG Miloje Živanović je malo porodično gazdinstvo osnovano 2018, koje se bavi uzgojem i sušenjem paradajza, kao i drugog povrća. Osušeni paradajz prerađujemo u sušeni paradajz u ulju i pesto od sušenog paradajza, a od osušenog povrća proizvodimo dodatak jelima sa povrćem i sušeni beli luk u prahu. Naš brend nazvali smo My Veggies.
My Veggies proizvodi dobitnici su zlatnih medalja za kvalitet Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, 2018. godine za sušeni paradajz u ulju i pesto od osušenog paradajza i 2019. godine za dodatak jelima sa povrćem (mešavina začina) i 2021. godine za domaći kečap.
Otkrijte ukuse Mediterana, sada na vašem stolu.”
Hedonista sa kamena
“Mi smo poljoprivredno gazdinstvo i bavimo se proizvodnjom sirćeta od divlje jabuke, sremuš pesta, soka i sirupa od divljeg nara. Poreklom smo iz Hercegovine, te u ponudi imamo i autohtone Hercegovačke proizvode: Sir i Kajmak iz Mješine, i Hercegovački Med.
Naši proizvodi su katunski i spremaju se bez upotrebe bilo kakvih veštačkih dodataka. Sir i kajmak su sa nadmorske visine od 1500 m.”
Celokupna ponuda proizvoda dostupna je na našem sajtu, ali Hedonistu sa kamena možete pratiti i na Instagramu.
Lilifik
“Firma Lilifik nastala je od poljoprivrednog gazdinstva Vračar na kome se u Temerinu od 2005. godine gaje ćurke. U početku je uzgoj ćuraka bio isključivo za sopstvene potrebe. Zahvaljujući našim porodičnim prijateljima koji su nam bili prve mušterije uzgoj se spontao proširio. Danas smo gazdinstvo koje godišnje odgaji 2000 ćuraka i imamo svoju registrovanu klanicu. Kada smo registrovali klanicu počeli smo da proizvodimo i mesne prerađevine (kulen, kobasice, dimljeno belo meso) koje su bez aditiva i začinjene su isključivo prirodnim začinima.”
Lilifik je jedan od mnogih nagrađenih članova našeg udruženja. Na Novosadskom sajmu, za svoju ćuršutu osvojili su zlatnu, a za ćurbasicu srebrnu medalju. Oba proizvoda stižu na Bazar ove subote.
Kako sve te proizvode pravi Ljilja Vračar, pokretač Lilifika, možete pratiti na Instagramu, a o njenom biznisu pisali smo i na našem blogu.
Zdraviša
“Gazdinstvo Mihailović se nalazi u Sečoj Reci kod Kosjerića. Bavimo se gajenjem voća i povrća. Najzdravije plodove biramo za naše sokove, džemove i tako stvaramo Zdravišu. Naši proizvodi nemaju konzervans i rađeni su po tradicionalnoj recepturi.”
Ako volite matične, kašaste sokove i sirupe, džem i slatko, tezgica Zdraviše u KC Grad biće pravo mesto za vas.
Zdravo kod Rusa
“Zdravo kod Rusa je mala porodična firma nastala od poljoprivrednog gazdinstva. Već 11 godina se bavimo uzgojem lešnika i oraha na svojim plantažama. Nalazimo se u Obrežu kod Varvarina, podnožje Juhora, leva obala Velike Morave, centralna Srbija. Donosimo vam zdrave namaze od orašastih plodova, kao i još dosta domaćih specijaliteta.”
U ponudi porodice Ilić ima za svakog po nešto. Posebno su popularni crni i beli lešnik krem, ali i krem od badema, oraha i pistaća. Sve to imaćete priliku da probate i kupite na našem Bazaru.
Njihov rad možete pratiti na društvenim mrežama Facebook i Instagram.
Put meda
“Put Meda je naš porodičan biznis u usponu. Bavimo se pčelarstvom već 6 godina i trudimo se da na tržištu ponudimo najkvalitetniji med kao i druge pčelinje proizvode. Prodaja je na malo i veliko i cena može da se oblikuje i koriguje po potrebi kupaca. Naša ponuda je bogata različitim vrstama meda. Pored standardnih vrsta meda, imamo i različite mix vrste, napravljene od najkvalitetnijih sirovina.”
U ponudi “Puta meda” možete pronaći bagremov, livadski i suncokretov med, ali i kombinacije meda i voća. Med sa borovnicom, malinom, narandžom, bananom, kajsijom, lešnikom i organskim kakaom, med sa semenom bundeve i IMUNO MIX, a ukoliko je nekom potreban med u kesicama za čaj, to takođe može poručiti od ovog proizvođača i to sa svojim dizajnom.
Za sve informacije, možete ih pratiti na njihovoj Instagram i Facebook stranici.
Manufaktura delikatesa
“Manufaktura delikatesa je mlada firma, ali u potpunosti okrenuta očuvanju tradicionalnih vrednosti kada je u pitanju proizvodnja mesa i priprema vrhunskih suvomesnatih proizvoda. Proizvodnja se nalazi u Banatu nadomak Deliblatske peščare.
O toku pripreme naših proizvoda, recepturi, sirovini, uslovima prerade, procesa soljenja, sušenja, zrenja i pakovanja brinu vrhunski tehnolozi prehrambene tehnologije. Zbog toga svi naši proizvodi imaju prepoznatljiv ukus i visok kvalitet. U samom procesu proizvodnje svi strandardni bezbednosti hrane su primenjeni.
Naši proizvodi nemaju dodate nitrite, veštačke konzervanse, boje, pojačivače ukusa, emulgatore.”
Manufaktura Delikatesa ima u ponudi kulen, pečenicu, suvi vrat u mrežici, slaninu i pršutu. Ukus je nešto što definitivno mora da se proba, jer njihov moto je “Samo meso i ništa drugo.”
Gazdinstvo Petrović
“Mi smogazdinstvo Petrović i nalazimo se u podnožju Kopaonika. Bavimo se uzgojem voća i povrća na 1300 metara nadmorske visine, gde zemljište nije tretirano hemijskim sredstvima. Sve što proizvedemo je od voća i povrća koje je uzgajano sa puno ljubavi i pažnje, bez pesticida. Plodovi se pažljivo biraju i prerađuju, tako da se sačuva njihov bogat ukus. Naši proizvodi se prave po tradicionalnoj recepturi i upakovani su u staklenu ambalažu kako bi sačuvali prirodan ukus i miris. Pravimo proizvode za sve generacije koje žele da se hrane zdravo i kvalitetno.”
Na ovogodišnjem Novosadskom sajmu, gazdinstvo Petrović osvojilo je nekoliko nagrada i to Veliku zlatnu medalju za blagi ajvar sa sušenim blanširanim vrganjem, hladno ceđeni sok od malina i slatko od šumskih jagoda. I dve zlatne medalje, za blagi ajvar sa maslinovim uljem i hladno ceđeni sok od crne zove.
Vesna Petrović je jedna od najpopularnijih proizvođača našeg udruženja i ona za čiji se proizvod uvek traži tegla ili flaša više. Ponudu Petrovića, osim na listingu na sajtu Malih proizvođača, možete pogledati na njihovom sajtu, ali i na društvenoj mreži Instagram.
Anina domaća zimnica
“Dvadeset osam godina bavimo se proizvodnjom voća i povrća. Sve ono što bogata Šumadija rađa, pretvorili smo u domaće džemove, slatka, sokove, kompote, ajvare i mnoge druge đakonije. Stara sveska sa receptima, pre osam godina postala je Anina “Biblija” za pokretanje dodatnog posla od kog danas živi naša porodica.
Pripremanje zimnice po tradicionalnim receptima, poslovna deviza od koje se ne odstupa. Ukus starinske zimnice bez konzervansa i mašinske prerade. Voće i povrće od kog nastaje preko sedamdeset različitih ukusa slatke i slane zimnice ručno se secka, meša i kuva na četiri šporeta na drva.
Dobrodošli u naš skromni dom. Čašica razgovora, pogledi koji govore više od reči i neizbežna gastronomska dobrodošlica.”
Osim što vredno radi na svim poljima, i na njivi i u radionici u kojoj svoje voće pretvara u najlepše džemove, sokove i slatko, Ana je aktivna i na društvenim mrežama, posebno na Instagramu, gde svakodnevno možete pratiti kako izgleda jedan njen radni dan. Skoro svake nedelje vrši i dostavu za Beograd. Nedavno je bila i gošća panela “Žene u poljoprivredi” koji smo organizovali u KC Grad, a to gostovanje možete pogledati na ovom linku.
Na Bazar donosi mnoštvo svojih proizvoda, ali i trešnje i jagode (ako ih bude imalo).
Mlekara Gulmlek
“Mlekara Gulmlek je porodična mlekara koju je pokrenula porodica Volić u Staparu pored Sombora. Više od 20 godina proizvodimo mlečne proizvode koji nalaze put do vaših domova. Naši dobavljači su naši prijatelji i deo šire porodice. Trudimo se da obezbedimo proizvode visokog kvaliteta po pristupačnim cenama kao i da negujemo tradiciju prerade mleka u Vojvodini.
Danas smo jedini proizvođač čuvenogsira u kačici koji se služio na dvoru u Beču, a postoje i priče da ga je jeo i Vinston Čerčil. Tradicionalni recept sa salaša prilagodili smo današnjem vremenu i po ovom nagrađivanom proizvodu postali smo poznati.”
Mlekara Gulmlek je još jedan od naših proizvođača nagrađenih na Novosadskom sajmu, pa pored popularnog sira u kačici na Bazar stiže i Staparski šajt, osvajač zlatne medalje i puter, nosilac srebrnog obeležja.
Mlekaru Gulmlek takođe možete pratiti na društvenim mrežama Facebook i Instagram.
Janovi vinogradi
“VinarijaJanovi vinogradi nalazi se u selu Parcani na oko četrdeset minuta vožnje od Beograda. Udaljena svega 37 km od centra grada. U našoj maloj vinariji uživaćete u degustaciji vrhunskih domaćih vina. Vinarija je trenutno u procesu konverzije ka organskoj proizvodnji.
Vina su napravljena isključivo od grožđa iz našeg vinograda. Grožđe je gajeno bez upotrebe štetnih pesticida uz puno manuelnog rada, znanja i ljubavi. Ukoliko nas posetite, upoznaćete vinara, a uz pogled na brda Avalsko-kosmajskog podrejona, uvidećete razliku između malih i velikih vinarija. Lepo vreme, proleće i priroda omogućavaju gostima da na kratko pobegnu iz gradske gužve i uživaju u prirodi i vrhunskim vinima. Dobro došli!”
Bojan Vukmirica, vlasnik vinarije Janovi vinogradi bio je jedan od gostiju naše druge panel diskusije “Proizvodnja vina u Srbiji”, koju ćete uskoro moći da pogledate na YouTube kanalu Malih proizvođača, a rad njegove vinarije koja je u konverziji za dobijanje organskog sertifikata, možete pratiti na društvenoj mreži Instagram.
Batátovka
“Kažu stariji da se neke stvari u životu dese same od sebe… Kum iz Iloka koji se intenzivno bavi proizvodnjom sadnica slatkog krompira, batata nas je nekoliko godina, počevši od davne 2012, ubeđivao da treba da počnemo sa proizvodnjom ove egzotične kulture. I sve dok nije rekao da će ako nećemo mi naći nekog drugog uz granicu, nismo nešto bili preterano zainteresovani. I onda smo, naravno, krenuli. Malo po malo, te 2014 godine. Prvi u Srbiji. Prvi prvcati. Tako je nastala naša proizvodnja batata, Batátovka.
Od tada smo stasali i dobili puno naslednika. Držimo se onogo što znamo i onoga što smo u toku ovog puta naučili iz vlastitog iskustva. Ali najbitnije je da kao i sva mala poljoprivredna gazdinstva držimo do sebe.”
Rakija od batata, odnosno Batatovka je jedan od proizvoda koji prvi put stiže na Bazar Malih proizvođača. Ne propustite priliku, da ovaj jedinstveni proizvod prvi probate.
Rolovani sir – PD Dodig
“Mi smo poljoprivredno gazdinstvo Dodig iz Temerina.
Uz neizmernu podršku mog supruga, svoju strast prema proizvodnji sira pretvorila sam u posao. Njegova podrška i ohrabrenje su mi neprocenjivi dok se trudim da svakodnevno stvaram najbolje moguće proizvode.
Ukus kao iz bakine kuhinje! Probajte naš neodoljivi rolovani lisnati sir, izrađen po starom bakinom tradicionalnom receptu koji traje već niz godina. Svaki zalogaj je putovanje kroz slojeve nasleđa, sa sočnim komadićima šunke, kulena, maslina i susama i donosi pravu raskoš ukusa. Prepustite se iskustvu koje se prenosi s generacije na generaciju i isprobajte uvek sveže sada!”
Vodenica potočara Tulare
“Vodenica potočara Tulare nalazi se u selu Tulare kod Prokuplja. Ovaj brend u vlasništvu je porodice Jaćović, koja se tradicionalno, već oko 150 godina bavi zaokruženim procesom proizvodnje integralnog brašna.
Kukuruzno, ražano, pšenično i ječmeno brašno proizvode se od naših žitarica koje uzgajamo na njivama u selu Tulare. Heljdinu žitaricu nabavljamo sa padina planine Kopaonik, budući da nije moguće uzgajati je na našoj nadmorskoj visini.
Cela zrna žitarica tradicionalno meljemo na isti način kao što su to radili i naši preci u vodenici na vodeničkom kamenu koji pokreće snaga vode. Prednost ovog načina proizvodnje je hladno i sporo mlevenje kod koga ne dolazi do pregravanja brašna kao kod električnih mlinova. Na taj način čuvaju se hranljivi sastojci, uključujući vlakna, minerale,vitamine, i brašno sadrži manje ugljenih hidrata i šećera.”
Posle uspešnog Niškog Bazara, u Beograd u subotu stiže kukuruzno belo, kao i različite vrste integralnog brašna: ražano, ječnemo, speltino i heljdino. Sve samleveno u vodenici potočari izgrađenoj pre 150 godina, koja uz malu pauzu i dalje aktivno melje.
I bazar i pazar
Pozivamo Vas da nam se u subotu od 13 do 19 č pridružite i podržite naše male proizvođače, tako što ćete od njih kupiti kvalitetnu domaću hranu. Uz to, sa svakim možete popričati, saznati kako izgleda proces proizvodnje, kako da poručite i gde u Beogradu možete da kupite njihove proizvode. Neka i ova subota bude u znaku dobre hrane, druženja i kao što reče Tanja, jedna od posetilaca našeg Bazara u Nišu, koja je svoje iskustvo prenela i u tekstu na našem sajtu, neka bude “I bazar i pazar.”