Lilifik: ćuršuta, ćulen i ćurbasica – domaći ćureći proizvodi iz Temerina
Još jedna inspirativna priča o tome kako je nastao jedan mali biznis koji i dalje raste, stiže nam iz Vojvodine. Ovoga puta iz Temerina. Iako nastanku Lilifika nije prethodila želja, već potreba da iz zdravstvenih razloga svojoj porodici obezbedi ćureće meso, naša sagovornica Ljiljana Vračar, danas je najpoznatija žena proizvođač ćureće pršute među Malim proizvođačima, a i šire.
Kako je počela priča Lilifika?
– Naša priča počinje 2005. godine. I da budem iskrena više je bila prinudna i spontana. Mom suprugu je te 2005. otkrivena bolest bubrega za koju nema leka. Doktor mu je rekao da će morati na dijalizu, ali da od njegove ishrane zavisi da li će to biti za godinu, dve ili pet. Ono što je morao da izbaci iz ishrane jesu gazirana pića, alkohol i crvena mesa. Od mesa, doktor mu je rekao da sme ribu i piletinu ili još bolje bi bilo da to bude ćuretina.
Tih godina ćuretinu niste mogli da nađete u mesarama, pa sam ja odlučila da probam da uzgajam par komada u porodičnoj kući u Temerinu, isključivo za naše potrebe. Vrlo brzo zatim, ćuretina nam je postala normalna u ishrani. Deca, a i svi u porodici su se brzo navikli, jer nije bilo neke razlike u ukusu u odnosu na pileće meso, ali je po rečima doktora bilo kvalitetnije. Manje masno, sa većom količinom proteina i lakše za varenje. A sve je to bilo bitno za usporavanje razvoja suprugove bolesti.
Prvi korak ka proširenju proizvodnje – registracija poljoprivednog gazdinstva
– Vremenom, prijatelji koji su probali ćuretinu kod nas pitali su da i za njih odgajim po koju ćurku. Tako se naša priča širila, što bi se reklo, od usta do usta. Nekako je vremenom, postalo sve obimnije i odličila sam da 2008. godine registrujem poljoprivredno gazdinstvo i da počnem da odgajam ćurke za prodaju. U početku, to mi je bio drugi posao, jer sam u tom momentu radila na farmi svinja kao veterinarski tehničar. Kasnije je sve to skupa postalo preveliko i morala sam da napustim posao na farmi.
Lilifik – prerađevine od ćurećeg mesa
– Ideja za prerađevine je došla od mog mlađeg sina. Mi smo kao i većina porodica u Vojvodini tradicionalno pravili svoje kobasice od svinjetine koje je moj muž obožavao, ali nije smeo da jede zbog svoje bolesti. Međutim, uvek je tako povremeno uzimao komadić kulena ili kobasice. Jednostavno nije mogao da odoli. Sin je to gledao i samo rekao: “Što mi ne bi samleli ćuretinu i napravili od nje kobasice?” Mi smo ga samo onako pogledali, nasmejali se i bili kao pa možemo probati neku manju ćurku da stavimo u kobasice.
I naravno, to smo i uradili. Sve isto kao i pre, samo smo svinjsko meso zamenili ćurećim. Rezultat je na iznenađenje svih bio odličan. Svima su se svidele i nekako se priča ponovila, kao i kada sam počela sa uzgojem ćuraka. Prijatelji probali kod nas i onda su tražili da i njima napravimo. To je sve počelo tamo negde 2011.
Lilifik, pravo pokretanje malog biznisa – registracija klanice
– Sve do 2022. prerađevine smo pravili za nas i naše prijtelje. Tada odlučujemo da registujemo klanicu i naše proizvode ponudimo svima. Naravno vremenom smo širili ponudu i danas u ponudi imamo 4 proizvoda: kulen, kobasicu, salamu i ćureću pršutu, kako mi volimo da je zovemo.
Novi izazov – prodaja proizvoda
– Sledeći korak u našem razvoju bila je prodaja tih proizvoda, koja je na naše iznenađenje išla dosta teže nego što smo očekivali. Mi smo znali da imamo vrhunski proizvod – zdrav i ukusan, ali bilo je dosta predrasuda kod ljudi koji, iz meni nepoznatih razloga nisu hteli uopšte proizvode da probaju, kad im kažemo da su od ćuretine.
Znate, ja mogu da razumem da probate nešto i da vam se to nešto ne svidi, ali da nećete da probate, to mi je nekako bilo neshvatljivo. Pogotovo, jer sam bila ubeđena da ako probaju, svideće im se bar nešto od onoga što nudimo. Vremenom smo i taj most prešli i ljudima suu se svideli naši proizvodi. Naročito salama, iako je naš porodični favorit bio kulen.
Lilifik i Mali proizvođači
– U tom prevazilaženju problema u prodaji bitnu ulogu su imali i Mali proizvođači za koje sam čula od sestričine koja je sarađivala sa vama, dok ja još nisam imala preradu mesa. Sestričina mi je ukratko ispričala koja je zamisao sajta. Meni se taj koncept svideo, kontaktirala sam administratore i od tada imamo sjajnu saradnju koja traje par godina unazad. A vidim da interesovanje za vaše usluge kao i za naše proizvode sa godinama sve više raste.
Savet za buduće male proizvođače
Što se tiče nekih naših iskustava u preradi mesa, mi smo na neki način jos uvek početnici u tome i još uvek usavršavamo proizvodnju. I ne bih se sad baš ja usudila da delim neke savete, ali ljudima koji hoće da se bave ovim mogu da poručim: Pravite vaš proizvod kao za sebe i svoju porodicu i sigurna sam da će se i drugima dopasti.
Kako poručiti ćulen, ćurbasicu i ćuršutu?
Ćureći kulen iliti ćulen, kobasicu – ćurbasicu i pršutu – ćuršutu možete porućiti tako što ćete Ljilji poslati poruku putem našeg sajta, na Facebooku ili na Instagramu Lilifika. Ili jednostavnim pozivom na telefon 0637005094, a u izradi je i njihov novi sajt koji možete posetiti na ovom linku.
Iako Srbija važi za zemlju gurmana, izuzetno bogate gastronomske tradicije, gde većina jela u svom sastavu ima neku vrstu mesa, ćuretina u bilo kom obliku, nije nešto što često imamo na svojim trpezama, pa i u restoranima.
Možda je baš sada pravo vreme da unesete neke izmene u svoju ishranu, tako što ćete je obogatiti nekim od Lilifik proizvoda.
Za početak, ako volite da idete na sigurno, neka to bude ono što retko koji ljubitelj mesa neće navesti kao omiljenu prerađevinu – pršuta. Ali, ne zaboravite, u ovom slučaju, to je ipak ćuršuta.