Intervju: Kosta Popović – najmlađi pčelar među Malim proizvođačima
U ovonedeljnom pretprazničnom tekstu donosimo vam priču Koste Popovića, mladog pčelara iz Cerovca kod Šapca.
Pčelarstvom se porodica Popović bavi već skoro vek. Osamnaestogodišnji Kosta odlučio je da nastavi porodičnu tradiciju. Najmlađi pčelar našeg udruženja najpoznatiji je u grupi po svom belom medu od uljane repice.
Za naš blog odgovorio je na nekoliko zanimljivih pitanja.
- Kažite nam nešto o sebi i svom gazdinstvu.
Ja sam Kosta Popović i imam 18 godina. Jedan sam od najmlađih proizvođača na ovoj platformi. Kao što mnogi članovi grupe već znaju, živim u mestu Cerovac koje se nalazi nedaleko od Šapca. Naše gazdinstvo bavi se pčelarstvom, a ostali članovi porodice i drugim granama poljoprivrede. Pored rada sa košnicama učenik sam tehničke škole u Šapcu, a takođe u radionici pravim i košnice.
- Osim generacijskog nasleđa, da li postoji još nešto što vas je privuklo pčelarstvu?
Tradicija pčelarenja u našoj porodici duga je više od pola veka. Oko 70 godina. Posao se prenosio sa kolena na koleno i sada je red na mene da nastavim to. Pored toga, ono što je najviše zainteresovalo i privuklo moju pažnju je organizacija u samoj pčelinjoj zajednici. Njihova inteligencija, trud i marljiv rad koji je primer i za bilo kog čoveka kakav bi trebalo da bude.
Kakav sve med proizvodi porodica Popović?
- U ponudi imate različite vrste meda. Opišite razlike među njima.
U ponudi imamo 4 vrste meda, a to su uljana replica, bagremov med, lipov med i suncokretov med. Ako paša bude nedovoljna za pojedinačno ceđenje, lipu ne vrcamo, već pčele prebacimo na suncokret i na kraju te paše cedimo med koji prodajemo kao cvetni, a to je mešavina dve vrste kao što je slučaj ove godine. Raznovrsna ponuda je moguća zbog toga što pčele transportujemo na različite lokacije u toku godine u šta ulažemo veliki napor i trud.
Bagremov med je najpoželjniji kod ljudi zbog svoje karakteristike da sporo kristališe. Uljana repica je prvi med u godini. Jedna je od najzdravijih, kristališe par dana po ceđenju, ima sitan kristal i bele je boje. Lipov med kristališe za oko 3 meseca, dok suncokret za oko mesec dana. Lipu karakteriše žuta boja dok suncokret više vuče na narandzastu. Oba imaju krupniji kristal i dobri su kod prehlada za čajeve, a takođe i za razne vrste kolača.
- Zašto je med od uljane repice bele boje?
Uljana repica je specifična vrsta meda koja zbog svoje strukture liči na krem. Dosta ljudi nikada nije probalo ovu vrstu meda, što je velika greška. Ima jako veliki procenat polena i to je razlog što veoma brzo kristališe. Jedna od zanimljivijih činjenica je da pčele na ovoj paši doživljavaju najbrži razvoj što im daje snagu za ostale paše koje slede posle nje.
- Koji med je vama omiljeni?
Ne favorizujem ni jedan med konkretno jer je svaki dobar. Ali ako bih morao da biram, to bi bila uljana repica zbog svoje lekovitosti.
- Da li i među kupcima postoje favoriti?
Ljudi najviše traže bagrem, zbog toga što je u tečnom stanju dugo vremena.
Kako Popovići sele pčele?
- Koliko je teška selidba pčela?
Selidba je jedan od najbitnijih faktora u uspehu pčelarenja. Ako imate dobre zajednice, a promašite lokaciju, ostaje samo naučena lekcija. Selidba iziskuje dosta neprospavanih noći, ali vredi jer jedino tako možemo prikupiti med u godinama gde se klimatske promene sve više osećaju.
- Kada ih selite na različite lokacije koje ste naveli na listingu?
Sezona transporta počinje u aprilu, u Vojvodini, na paši uljane repice. Nastavlja se u maju na bagremovoj paši gde gledamo da uhvatimo obe vegetacije bagrema. Prvu koja je na nižim nadmorskim visinama i drugu koja je na višim, a to su valjevske planine. Nakon toga sledi mirovanje od nekih 15 dana i nastavljamo na Fruškoj gori gde cveta lipa. I na samom kraju sezone ponovo smo u Vojvodini na suncokretovoj paši.
- Da li planirate da proširite kapacitete?
U narednim godinama u planu je veći broj zajednica, što naravno zavisi od dosta drugih stvari na koje ne možemo uticati. Ako do toga dođe biće potrebno i jedan deo opreme zameniti sa novim mašinama koje su sposobnije od ovih koje imamo sada.
- Ide zima. Na koji način se tokom zimskog perioda brinete o pčelama?
Zima polako dolazi i sa prvim jutarnjim minusima možemo reći da je već stigla. Utopljavamo košnice koliko god je to moguće i trudimo se da imaju dovoljnu količinu hrane sa kojom mogu dočekati proleće.
- Kako se sa njima radi u proleće?
Sa dolaskom proleća dolazi i osmeh na lice pčelara. Zima odlazi u zaborav, bar na neko vreme. Pčele kreću u nove radne pobede. Naše je da im obezbedimo dovoljno prostora za razvoj i zamenimo staro saće sa novim.
Ceđenje meda – ručno vs. moderne tehnologije?
- Pomaže li vam neko prilikom ceđenja meda?
Prilikom ceđenja meda aktiviraju se svi članovi porodice. To nikome ne pada teško, jer je to najlepši deo u sezoni koji svi priželjkuju.
- Radite li sve „ručno“ ili imate nešto od modernije pčelarske opreme?
Što se tiče opreme imamo standardno sve kao i drugi. S tim što utovar košnica vršimo ručno, što bi u bliskoj budućnosti zamenili nekim modernijim načinom rada.
- Isplati li se ulagati u tehnologiju?
U tehnologiju i znanje se uvek isplati ulagati. Pre ili kasnije to će doneti bolje rezultate. Sve što čoveku omogućava lakši rad i štedi njegovo zdravlje treba primeniti.
- Kako komentarišete novonastalu situaciju sa plasiranjem „lažnog“ meda na tržište?
Falsifikatora ima uvek i uvek ih je i bilo. Kada su u pitanju med i ostali pčelinji proizvodi, to je problem koji ostaje i nije rešen.
- Objasnite nam na koji način se tako nešto može lažirati.
Različiti su načini na koje kupac može biti prevaren i izigran. Ne treba objašnjavati kako to neko radi, jer prevara je prevara na bilo koji način. Smatram da je nečasno i nepošteno ugroziti zdravlje kupca i kvalitet proizvoda. Ako pak neki misle da će zaobići zakon jer to umeju, pred Bogom će odgovarati za svako delo i dobro i loše.
Pčelarstvo Popović i Mali proizvođači
- Možete dati savet kupcima kako da prepoznaju pravi med?
Jedini siguran način koji ne zahteva analizu, već se može utvrditi na licu mesta je kristalizacija meda. Pravi med će uvek kristalizovati, u prethodnim pitanjima naveo sam i okvirno vreme kristalizacije svake vrste pa se tako može i izračunati o kakvom se medu radi. Kupovinom našeg meda svi ljudi mogu biti sigurni da su kupili samo ono što pčela prikupi iz prirode.
- Kako ste saznali za Male proizvođače? Da li biste nas preporučili drugim malim proizvođačima?
Za grupu sam saznao prošle godine. Imao sam određenu količinu meda koji je mogao biti prodat otkupljivačima po niskoj ceni. Jedan kolega je dao savet da probam ovde i ja sam ga poslušao. To smatram veoma dobrim potezom. Svim proizvođačima i potrošačima preporučio bih i preporučujem ovu platformu, jer je to sa jedne strane šansa da selo opstane, a sa druge za sve ljude koji ne mogu sami da proizvode, da snabdevaju sebe i porodicu zdravom hranom.
- Šta vam je donelo članstvo u našem udruženju?
Za mene i moju porodicu članstvo u ovom udruženju donelo je mnoge lepe trenutke, dosta poznanstava i šansu da se naša proizvodnja održi i nastavi u ovako teškim vremenima za poljoprivredu.
Ponudu meda Koste Popovića možete videti na listingu na našem sajtu ili mu pišite na Facebook-u.