
PG Pavličević
Na poljoprivrednom gazdinstvu “Pavličević” nastaju kopaonički sirevi. Gazdinstvo se nalazi na obronku Kopaonika u selu Radmanovo – Brzeće, u opštini Brus. Proizvodimo punomasne polutvrde sireve vrhunskog kvaliteta u koje je dodato sirilo i morska so bez hemijskih dodataka. Naši sirevi sazrevaju u komori na drvenim daskama, tako da dobijaju specifični miris i ukus. Kada se jednom probaju nikada ne mogu napustiti vašu trpezu. Kontrolu kvaliteta naših sireva vrši “Veterinarski specijalistički institut Kraljevo”.
Pročitajte više
Hedonista sa kamena
Mi smo poljoprivredno gazdinstvo i bavimo se proizvodnjom sirćeta od divlje jabuke, sremuš pesta, soka i sirupa od divljeg nara. Poreklom smo iz Hercegovine, te u ponudi imamo i autohtone Hercegovačke proizvode Sir i Kajmak iz Mješine, i Hercegovački Med.
Naši proizvodi su katunski i spremaju se bez upotrebe bilo kakvih veštačkih dodataka. Sir i kajmak su sa nadmorske visine od 1500m.
Pročitajte više
Sjenički proizvodi
- Mi smo malo gazdinstvo iz Sjenice. Bavimo se proizvodnjom mlečnih proizvoda. Naši proizvodi su nadaleko poznati, o čijim kvalitetima je i suviše pričati, a o tome najviše govore zadovoljne mušterije.
- Tokom studiranja u Novom Sadu često su nam roditelji slali pakete hrane iz naših krajeva koje bismo delili obično na faksu, a kasnije i kroz posao. Shvatajući sve veći značaj hrane i prirode dosta često smo se pitali šta mi tražimo iskreno ovde gde smo sada. Taj neki pokušaj posle studija da se ostane u velikom gradu nije nam bio pozitivan. Sve više se rađala želja da se čovek vrati kući pogotovo što radiš i opstaješ, odvojen si od porodice. Hajde da imaš siguran posao, stabilan, da ne mariš, a mi nismo mogli da zaradimo koliko se trošilo na plaćanje režija i ostalo.
- Spakovali smo se i kroz 2 dana se vratili sa svim koferima. To su bili najteži dani u životu, ne sluteći da će posle toga krenuti sve uzlaznim putem. Ne treba kriti i dok smo bili tamo, neki dinar bismo uspeli da zaradimo. Naši pošalju ili kad idemo kući pokupimo porudžbine pa podelimo. I tada smo imali ime jedno jedino iza koga i danas stojimo, a to je Sjenički Proizvodi. Opet želim da se vratim na jednu najbitniju stvar kada nas je jedna gospođa pozvala u grupu gde smo se učlanili i krenuli sa prodajom naših proizvoda. Kasnije smo otvorili našu radnju, dobili ćerkicu i uz božiju pomoć i volju krenuli uzlaznim putevima.

Tanjina radionica kozjih sireva
Tanjina radionica kozjih sireva, tj. malo poljoprivredno gazdinstvo Mihajlović nalazi se na Istoku Srbije. U selu Rajac “Rajačke pimnice” kod Negotina. Dođe dan kada ti bude dosta svega i rešis da budeš pastir. Kupš šubaru, štap, radiš na otvorenom i udišeš čist vazduh. Posao radiš uz pomoć pasa, svojih vernih prijatelja. Kreće avantura “nomadskog zivota”. Mi smo krenuli u tu avanturu 2016. godine sa prvih 30 koza. Počeli smo da se budimo, radimo i živimo u skladu sa prirodom.
Spojili smo posao i očuvanje prirodne ravnoteže. “Mislimo globalno,a delujemo lokalno. ”
Sada imamo preko 70 koza sa tendencijom proširenja stada. Naše stado je svakodnevno na ispaši dva puta dnevno. Hrani se svežim, zdravim i lekovitim biljem. Samim tim dobijamo vrhunski kvalitet mleka. Mužu obavljamo mašinski.Mleko nakon muže prenosimo do laktofriza gde se hladi i čeka preradu u sir. Imamo savremenu i urednu prostoriju koja je registrovana na seoskom gazdinstvu. Tu radimo preradu mleka. Imamo mogućnosti za prelazak u malu minu mlekaru, ali to će doći kasnije. U ovaj posao uključen je moj muž koji čuva koze u polju i sin koji sprema hranu za zimu. Ja radim mužu i izradu sireva. U proizvodnju sireva, kao i u samu brigu o stadu, uloženo je mnogo ljubavi, energije i vere.
Pored kozjih sireva koje ćemo u ponudi imati ponovo od proleća, radimo i preradu kravljeg mleka i pravim lisnati sir po kolašinskoj recepturi i bareni sir po miročkoj recepturi.
Pročitajte više
Mlečni proizvodi Tadić
Mi smo porodica Tadić. U okviru svog gazdinstva vršimo preradu kravljeg mleka i proizvodnju mlečni proizvoda. U Donjoj Bukovici, nadomak Valjeva, pravimo pravu čaroliju ukusa. U našem domu se tradicionalno generacijama proizvodi sir i kajmak, a 2020. smo odlučili da odemo i korak dalje i upustimo se u avanturu zvanu polutvrdi dimljeni sir. Na početku u našoj ponudi imali smo klasik dimljeni bez dodataka, sa tucanom paprikom, sa belim lukom i peršunom.
Imajući potrebu da stalno ponudimo nešto novo i drugačije, a i osluškujući želje naših kupaca danas imamo gotovo 20 različitih ukusa. Od travkastih začina (bosiljak, mirođija, origano…), do orašastih plodova (lešnik, orah, pistaći), voćnih kombinacija (suva šljiva, aronija, suvo grožđe, brusnica) i na kao kruna svega dimljeni sir sa duvan čvarcima, kao najbolji predstavnik našeg kraja. Ono što je svim navedenim vrstama zajedničko je da su pravljeni od pasterizovanog mleka, sirila i soli, bez konzervansa i aditiva. Takođe, reč je o ručnoj proizvodnji i kako mi to volimo da nazovemo “šerpa – smederevac” tehnologija.
Naši sirevi najlepši miris i boju dobiju dimljenjem na čistom bukovom drvetu. U čitav proces uključeni su svi članovi porodice, roditelji glavni u proizvodnji dok su mladi više uključeni u prodaju i marketing.
Pročitajte više
Manastir Sukovo
Gradnja manastira trajala je od 1857. do 1859. godine, o čemu svedoči natpis iznad prozora na zapadnoj fasadi. Crkva Sukovskog manastira je trikonhos sa tri polukružne apside. Zidana je sivim tesanim kamenom naizmenično sa vrućim krečom, a pokrivena ćeramidom. Na vrhu je kube kružne osnove sa krstom. Priprata crkve je obnovljena 2014. godine. Sama crkva živopisana je 1869. godine. Zidna dekoracija predstavlja hronološki presek istorije Starog zaveta, hrišćanske i srpske crkve.
Predanje
O postanku manastira postoji zanimljivo narodno predanje: Današnje celokupno manastirsko imanje pripadalo je Turčinu Sali-begu iz Pirota, koji je imao sina jedinca po imenu Emin tako da je on ovde često boravio. Jednom, šetajući imanjem, Sali-beg sretne Velju, siroče iz Velikog Sela, koji je na mestu današnje crkve nešto kopao. Za Velju su meštani govorili da sniva zagonetne snove i da u snu čuje nepoznate glasove. A u snovima mu se često, kao i tada, javljala Bogorodica okružena anđelima i naredila mu da na mestu zvanom “Crkvište” otkopa manastir. Velja, sa još nekoliko meštana, a pod nadzorom krupačkog jereja Jovana Madića na tom mestu poče da kopa i nađoše kandilo i ikonu,što je upućivalo na postojanje pređašnjih temelja hrama Božijeg. Kada je Emin video šta Srbi na njegovom imanju rade, počeo je da ih grdi i vređa, pokušavajući da obesčasti sveto mesto. Tog momenta oduze mu se telo i izgubi pamet, a roditelji, izbezumljeni od brige, pozvaše popa Jovana u pomoć. On očita molitvu Bogorodici pred svim prisutnim meštanima, a Eminu odmah bi lakše.
Nakon što se Sali-beg pokloni ovom svetom mestu, te poljubi ruku sveštenika Jovana i Veljinu ruku, njegov sin ustade i potpuno ozdravi. Tada se beg obaveza da će pomoći gradnju hrama, pa uskoro sveštenik Jovan dobi i carski ferman kojim se dozvoljava obnova manastira. Sveštenik Jovan se iz Krupca preseli, zajedno sa Veljom u Sukovo, a uskoro vladika Antim zamonaši Velju u Staroj crkvi u Pirotu. Velja, u monaštvu narečen Venijamin i sveštenik Jovan skupiše dovoljno priloga, te se tako i završi gradnja manastirske crkve. Kada je 1974. godine započeta rekonstrukcija krova crkve, oko kubeta je, na opšte iznenađenje pronađeno stotinak predmeta od gline raznih oblika i stepena očuvanosti. Ovi predmeti se mogu videti u Muzeju Ponišavlja u Pirotu.
Manastir je pod zaštitom države od 1968. godine.
Manastir poseduje svoje imanje koje monasi obrađuju. Pored drugih životinja najveći akcenat je na kravama od kojih se dobijaju mlečni manastirski proizvodi. U štali se nalazi između 20 i 30 krava. Dobijeno mleko se prerađuje u maloj mlekari na manastirskoj ekonomiji gde se prave: sir, kačkavalj i đubek. Đubek je specijalitet u pirotskom kraju, a u manastiru je obogaćen dodatkom raznih začina.
Pored mlečnih proizvoda u manastiru se mogu naći razni melemi, preparati, lekovite kapi, med, rakija, tamjan itd.
Pročitajte više
Sjenički sir Pešić
Ja sam Ljilja i predstavljam poljoprivredno gazdinstvo Pešić iz sela Stup kod Sjenice. Bavimo se proizvodnjom najukusnijih sorti sira, koji zahvaljujući kvalitetu zemlje i položaju imaju poseban ukus.
Sjenički sir, sa svojom bogatom istorijom i jedinstvenim ukusom, predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje sireva. Ovaj sir, poreklom iz Sjenice u Srbiji, predstavlja sinonim za tradiciju i autentičnost u svetu sireva. Sjenički sir se pravi od najkvalitetnijeg mleka, što ga čini izuzetno bogatim i kremastim. Sa svojom karakterističnom teksturom i blagim, ali prepoznatljivim ukusom, ovaj sir je neodoljiv za svaku priliku. Šta ga čini posebnim? Pre svega, tradicionalna proizvodnja u malim seoskim mlekarama, gde se koriste recepti koji se prenose sa generacije na generaciju. Sjenički sir se pravi pažljivo i sa ljubavlju, bez veštačkih aditiva ili konzervansa. To ga čini potpuno prirodnim proizvodom koji donosi čisti ukus prirode na vaš sto.
Pročitajte više
PG Demeter

PG Milošević
Mi smo porodica Milošević iz Vlaške. Od 1987. godine bavimo se preradom mleka i proizvodnjom mlečnih proizvoda. Posao su započeli suprugovi roditelji, a mi mlađi nastavili smo posao 2010. godine. Od pre tri godine započela sam sa pravljenjem zimnice po receptima moje svekrve i bake. Imamo tri ćerke i naše jedino zanimanje je proizvodnja i rad na gazdinstvu. Pored prerade mleka i pravljenja zimnice, uzgajamo još i jagode, šljive i kajsije. Nastavljamo porodičnu tradiciju prerade mleka i spremanja zimnice.
Pročitajte više
Sjenički sir Kaličanin
Mi smo malo porodično gazdinstvo Kaličanin, iz sela Štavalj. Nalazimo se na Pešterskoj visoravni u opštini Sjenica. Na tradicionalan način nekoliko generacija unazad proizvodimo sjenički punomasni sir, vrhunskog ukusa i kvaliteta. Pravljen po staroj recepturi, a danas u modernom pakovanju od 3 kg, 5 kg i 10 kg. Sir je vrhunskog ukusa i kvaliteta, sečen na tanke kriške. Šaljemo ga na vaše adrese širom Srbije kurirskim službama.
Pročitajte više