
Farma koza Aranđelovac
Zdravo! Ja sam Dragan, živim u Aranđelovcu. U selu Bukovik, ispod planine Bukulje, u čistoj prirodi. 2021. godine napravio sam mini farmu koza i započeo proizvodnju proizvoda od kozjeg mleka. Danas na svojoj farmi imam sanske i alpske koze. Na farmi obrađujemo oko 40 litara mleka dnevno. Koze su na ispaši u prirodi, brste po okolnim šumama i hrane se isključivo prirodnom hranom. Kada nisu na ispaši, hrane se livadskim senom i detelinom.
Pročitajte više
Dudina teglica
Poljoprivredno gazdinstvo Pavlović – Dudina teglica, nalazi se na 34 km od Kopaonika, 17 km od Brzeća i 6 km od Brusa. Već više od jedne decenije bavimo se preradom voća i povrća od naših plodova. A samim uzgojem voća od davnina, preko 7 decenija. Naši proizvodi su pravljeni po starim proverenim receptima na tradicionalni način. Naše gazdinstvo broji 9 članova porodice i svi udruženim snagama radimo. Imamo širok spektar voća i povrća, i tu čast da divlju borovnicu beremo na Kopaoniku isključivo ručno. Tu je i šumska jagoda, dva blaga našeg kraja. Probajte naše proizvode i uverite se sami.
Pročitajte više
Bagdalska avlija
Poljoprivredno gazdinstvo Aleksić (Bagdalska avlija) se bavi proizvodnjom malih serija delikatesnih proizvoda od mesa i mleka. Nalazimo se u Pakašnici pored Kruševca. Proizvode od mesa radimo od svinje , konja, ovce, goveda, srndaća i divlje svinje .
Svi proizvodi se izrađuju ručno, tradicionalnim metodama i bez ikakvog prisustva aditiva i konzervanasa osim morske soli. Zrenje proizvoda kao i dimljenje se odvija u periodu od 6 do 36 meseci. Postoji i serija mesnih proizvoda koji se rade sa kalijumovom solju za ljude koji imaju problema sa povišenim pritiskom.
Sireve radimo od kozijeg , kravljeg i ovčijeg mleka. Ljute sireve od kravljeg mleka izrađujemo sa aronijom, kurkumom, zelenom ljutom paprikom.
Sireve izrađujemo potpuno drugačije od ostalih proizvođača. Izrada se vrši od samo jedne vrste ili od mešavine više vrsta mleka koja daje specifične ukuse našim proizvodima. Sireve u zavisnosti od vrste dimimo ili bez dimljenja stavljamo na zrenje kako bi postigli željeni kvalitet.
Tradicionalni smo učesnici mnogih vinskih i rakijskih manifestacija jer naši proizvodi dopunjuju ponudu vinara i proizvođača rakije.
Možemo da se pohvalimo i gostovanjem u kultnoj emisiji “Kvadratura kruga”, autora Branka Stankovića. Ostavljamo u prilogu link ka istoj, za sve one koji žele da čuju malo detaljnije o nama i našoj proizvodnji: Kvadratura kruga: Novi ukusi Srbije.
O nama je pisao i dnevni list Kurir, taj tekst možete pogledati klikom na sledeći link: intervju za Kurir.
Pročitajte više
PG Laslo Đerđ
Ja sam Laslo ali me svi zovu Schultz, pošto sam rođen u Nemačkoj. Sada živim u Medenjači, gde se naš salaš nalazi. Medenjača je kao ostrvo kraj Bečeja, okružena je starim i novim tokom reke Tise. Proizvodnjom sira počeo sam da se bavim pre četiri godine dok je moja majka radila to i pre.
Zašto baš parenica? Kada sam bio dete uvek bismo pri povratku iz Nemačke svratili u Mađarsku da kupimo ovu vrstu sira. Igrom slučaja sam jednog dana dobio sirnu kulturu za mocarelu i parenicu. Zbog nostalgije za tim ukusom iz detinjstva, počeo sam da pravim handmade sireve. Naša parenica se pravi od prvoklasnog kravljeg mleka od krava koje se hrane isključivo senom od lucerke. Sireve dimimo na bukvi.
Pročitajte više
Gostiljski sir
PG Mijailović se bavi proizvodnjom kravljeg punomasnog tvrdog sira (min 45%mm) sa zrenjem u kontrolisanim uslovima. Sir je rađen u alpskom stilu, sa ručno negovanom korom bez upotrebe veštačkih premaza. Kako bismo dobili najkvalitetniju sirovinu za proizvodnju sira naše krave tokom leta slobodno pasu, a zimi se hrane senom dobijenim na livadama sa preko 1000m nadmorske visine. Ne hrane se silažom niti drugim fermentisanim hranivima što našu proizvodnju čini skupljom ali daleko kvalitetnijom od konvencionalne.
Pročitajte više
Gazdinstvo Mitrović
Naše gazdinstvo Mitrović se nalazi u selu Lasovo, koje je ušuškano u podnožju Tupižnice. Udaljenost od graskih sredina i glavnih saobraćajnica omogućila je da priroda ostane netaknuta. Ljubav prema selu je oca, dr biotehničkih nauka, vratila na selo gde je spojio znanje i tradiciju i uz podršku supruge nastavio sa proizvodnjom i prodajom tradicionalnog punomasnog sitnog sira, ali i počeo sa proizvodnjom sira za grilovanje. Ono što odlikuje naše sireve je to da su napravljeni od punomasnog mleka prve kategorije, sirišta i soli. Isti sastojci a dva potpuno različita proizvoda u koje je utkano znanje, nasleđe i posvećenost.
Pročitajte više
Gazdinstvo Stojanović
Gazdinstvo Stojanović nalazi se u mestu Ostra, u blizini atomske banje “Gornja Trepča”. Bavimo se proizvodnjom mleka i mlečnih proizvoda. Pored mlečnih proizvoda na našem gazdinstvu takođe imamo u ponudi domaća jaja i praseće pečenje. Proizvodnjom mlečnih proizvoda se bavimo nekoliko decenija, najveće zadovoljstvo su nam zadovoljni kupci koji nam ukazuju poverenje. Na našem gazdinstvu hranu za životinje sami proizvodimo, koja nam omogućava uvid u zdravu ishranu a samim tim i kvalitetne mlečne proizvode. Higijena nam je takođe prioritet.
Ovom prilikom se i zahvaljujemo svima koji su nam ukazali poverenje. Kupci kažu da naši proizvodi razdražuju čula i bude sećanja na neka njima draga mesta, kod baka i deka na selu.
Pročitajte više
Kolašinski lisnati sir
Mi smo poljoprivredno gazdinstvo Rakočević iz sela Drijenak pored Kolašina. Već generacijama naša familija se bavi stočarstvom na obroncima Sinjajevine. Ono na šta smo posebno ponosni je naš lisnati sir koji je prepoznat kao glavni poljoprivredni brend našeg kraja. Kolašinski lisnati sir je autentičan proizvod sa područja naše opštine. Sir se pravi od kravljeg mleka , punomastan je i umereno slan. Možemo se pohvaliti da još uvek negujemo nomadski način stočarstva, pa je stoka 6 do 8 meseci u zavisnosti od vremena na Bojića katunu dok se zimi vraćamo u Drijenak. Sve ovo ne bismo mogli bez jedne od retkih planinki Zore Rakočević koja je majstor za pravljenje čuvenog kolašinskog listaća.
Pročitajte više
Farma koza Ivanović
Ja sam Jelena Ivanović, završila sam Poljoprivredni fakultet u Zemunu odsek za melioracije zemljišta. Živim u selu Krćevac kod Topole (Oplenačke). Ovde sam pokušala da nađem neko zaposlenje, ali bezuspešno. I tako u stalnom razmišljanju šta bih mogla da radim, došla sam na ideju da čuvamo koze. Pa sam prvo nabavila literaturu dosta toga pročitala o gajenju koza i proizvodnji sira.
U maju 2017. kupili smo naših prvih 10 koza. Uzeli smo koze sanske rase. I suprugu i meni su one bile lepše. Dosta su mirnije za čuvanje i krupnije. Što se tiče mojih koza, mleko i sir nemaju onaj da kažem šmek zbog kog ljudi često imaju averziju prema kozjim proizvodima.
Trenutno imamo 20 koza na muži i jednog jarca. Obrađujem oko 45 litra mleka dnevno. Svi članovi porodice su uključeni u obavljanje poslova oko koza. Što se tiče podele posla, deda hrani i poji dok su kod kuće, suprug i baba se menjaju oko ispaše, ja muzem i sirim, a dečica pomažu svima. Koze su na ispaši dokle god vremenski uslovi to dozvoljavaju. Kad nisu na ispaši dobijaju livadsko seno, lucerku i zob. Hranu proizvodimo sami.
Pročitajte više

Ukusi Kopaonika
Poljoprivredno gazdinstvo Karanović nalazi se u Rudnici podno Kopaonika, na 800 m nadmorske visine. Na našem gazdinstvu životinje žive slobodno, krave su na ispaši najvećim delom godine, nakon toga se hrane livadskim biljem koje ručno skupljamo tokom leta. Naše koke žive bez kaveza i bez ograda, idu gde im je volja. Povrće i voće proizvodimo bez trunke pesticida, prerađujemo ga bez konzervanasa i bilo kakvih dodataka.
Pročitajte više