
Zozina radionica sira
Mi smo malo poljoprivredno gazdinstvo iz doline reke Jadar, selo Brnjac podno Iverka u okolini Loznice. Na našem domaćinstvu gajimo krave, bikove, svinje, koke i piliće. Za ishranu životinja koristimo hranu koju sami proizvedemo: kukuruz, soju, pšenicu, suncokret i seno. Gazdinstvo je osnovano 90-tih godina prošlog veka a danas postoji kao brend Zozina radionica sira. Polako se razvijalo i unapređivalo.
Pročitajte više
RASTIĆ – D Sjenički mlečni proizvodi
Gazdinstvo Rastić (RASTIĆ – D) iz Sjenice poznato je po svojoj posvećenosti poljoprivredi i stočarstvu. Naše gazdinstvo je osnovano sa ciljem očuvanja tradicije i proizvodnje visokokvalitetnih mlečnih proizvoda.
Prepoznajući kvalitet našeg mleka, odlučili smo da otvorimo mini siranu i započnemo proizvodnju sjeničkog sira. Naša mini mlekara koristi tradicionalne recepte i savremene tehnologije za stvaranje autentičnog proizvoda.
Sjenički sir iz naše mini mlekare prepoznatljiv je po svojoj bogatoj teksturi i punom ukusu.
Pročitajte više
Rolovani sir – PG Dodig
Mi smo poljoprivredno gazdinstvo Dodig iz Temerina.
Uz neizmernu podršku mog supruga, svoju strast prema proizvodnji sira pretvorila sam u posao. Njegova podrška i ohrabrenje su mi neprocenjivi dok se trudim da svakodnevno stvaram najbolje moguće proizvode.
Ukus kao iz bakine kuhinje! Probajte naš neodoljivi rolovani lisnati sir, izrađen po starom bakinom tradicionalnom receptu koji traje već niz godina. Svaki zalogaj je putovanje kroz slojeve nasleđa, sa sočnim komadićima šunke, kulena, maslina i susama i donosi pravu raskoš ukusa. Prepustite se iskustvu koje se prenosi s generacije na generaciju i isprobajte uvek sveže sada!
Pročitajte više
Ukusi sa sela
Ukusi sa selo je malo poljoprivredno gazdinstvo Pejčić iz sela Kaluđerovo, opština Babušnica. Na tradicionalan način generacijama unazad pravimo sir i lužničku vurdu. Svi proizvodi su od punomasnog planinskog mleka. Proizvodnjom se bavimo supruga i ja, a pomažu nam i naše troje dece.
Vurda je proizvod našeg kraja koji smo i geografski zaštitili. Dobija se od kuvanog mleka, a zatim ohlađenog na temperaturu muže. Dodaje se kao potkvasa, vurda od prethodnog dana. Posle par sati se isipa u cedila i cedi 24 h. Nakon toga se dobija proizvod koji se usoli i spreman je za konzumaciju.
Sir dobijamo od mleka kome se dodaje samo sirilo i so.
Pročitajte više

Sir Art
Mi smo Sir Art, radionica sireva, nalazimo se u selu Takovu kod Uba.
Ja sam Jovica Radovanović. Vratio sam se u rodno selo, ali nisam sedeo skrštenih ruku. Tajne ovog mlekarskog zanata bile su mi poznate, ali sam tek sada počeo da primenjujem neka davno stečena znanja.U pitanju je bila tajna švajcarska receptura porodice Tellmann, a onda sam se ja malo zaigrao i počeo da radim razne vrste sireva. Udružio sam ljubav i iskustvo i odlučio da se bavim proizvodnjom sireva, ali na malo specifičan, rekao bih, umetnički način.
Sir se gaji, pošto je sve vreme živ. Nema rok trajanja, samo se vremenom menja. U početku je blag i mekan, a starenjem dobija na čvrstini, jačini i snazi, gubi vlagu pa ukus zavisi od vremena i temperature. Sir se pravi od svežeg mleka, pola sata do sat posle muže što se prepoznaje u njegovom ukusu.
Trudimo se da napravimo nešto novo, ali ne želimo da izađemo iz tog zdravog kruga, tako da u proizvodnji ne koristimo nikakve konzervanse, pojačivače ukusa, aditive, niti bilo kakvu drugu hemiju.
Imamo sir koji dozreva u pepelu, sir u vinu, sa kurkumom, mediteranskim biljem, zlatom, žirom, vranilovom travom, sir star četiri, pet godina, sa kravljim i kozijim mlekom, mešane, sireve koji sazrevaju na jelovim daskama, dimljene i drago nam je da se to narodu sviđa.
Cela filozofija naše priče i načina rada je da treba da se vratimo korak nazad ako mislimo da idemo korak napred.
Pročitajte više
Hedonista sa kamena
Mi smo poljoprivredno gazdinstvo i bavimo se proizvodnjom sirćeta od divlje jabuke, sremuš pesta, soka i sirupa od divljeg nara. Poreklom smo iz Hercegovine, te u ponudi imamo i autohtone Hercegovačke proizvode Sir i Kajmak iz Mješine, i Hercegovački Med.
Naši proizvodi su katunski i spremaju se bez upotrebe bilo kakvih veštačkih dodataka. Sir i kajmak su sa nadmorske visine od 1500m.
Pročitajte više
Sjenički proizvodi
- Mi smo malo gazdinstvo iz Sjenice. Bavimo se proizvodnjom mlečnih proizvoda. Naši proizvodi su nadaleko poznati, o čijim kvalitetima je i suviše pričati, a o tome najviše govore zadovoljne mušterije.
- Tokom studiranja u Novom Sadu često su nam roditelji slali pakete hrane iz naših krajeva koje bismo delili obično na faksu, a kasnije i kroz posao. Shvatajući sve veći značaj hrane i prirode dosta često smo se pitali šta mi tražimo iskreno ovde gde smo sada. Taj neki pokušaj posle studija da se ostane u velikom gradu nije nam bio pozitivan. Sve više se rađala želja da se čovek vrati kući pogotovo što radiš i opstaješ, odvojen si od porodice. Hajde da imaš siguran posao, stabilan, da ne mariš, a mi nismo mogli da zaradimo koliko se trošilo na plaćanje režija i ostalo.
- Spakovali smo se i kroz 2 dana se vratili sa svim koferima. To su bili najteži dani u životu, ne sluteći da će posle toga krenuti sve uzlaznim putem. Ne treba kriti i dok smo bili tamo, neki dinar bismo uspeli da zaradimo. Naši pošalju ili kad idemo kući pokupimo porudžbine pa podelimo. I tada smo imali ime jedno jedino iza koga i danas stojimo, a to je Sjenički Proizvodi. Opet želim da se vratim na jednu najbitniju stvar kada nas je jedna gospođa pozvala u grupu gde smo se učlanili i krenuli sa prodajom naših proizvoda. Kasnije smo otvorili našu radnju, dobili ćerkicu i uz božiju pomoć i volju krenuli uzlaznim putevima.

Tanjina radionica kozjih sireva
Tanjina radionica kozjih sireva, tj. malo poljoprivredno gazdinstvo Mihajlović nalazi se na Istoku Srbije. U selu Rajac “Rajačke pimnice” kod Negotina. Dođe dan kada ti bude dosta svega i rešis da budeš pastir. Kupš šubaru, štap, radiš na otvorenom i udišeš čist vazduh. Posao radiš uz pomoć pasa, svojih vernih prijatelja. Kreće avantura “nomadskog zivota”. Mi smo krenuli u tu avanturu 2016. godine sa prvih 30 koza. Počeli smo da se budimo, radimo i živimo u skladu sa prirodom.
Spojili smo posao i očuvanje prirodne ravnoteže. “Mislimo globalno,a delujemo lokalno. ”
Sada imamo preko 70 koza sa tendencijom proširenja stada. Naše stado je svakodnevno na ispaši dva puta dnevno. Hrani se svežim, zdravim i lekovitim biljem. Samim tim dobijamo vrhunski kvalitet mleka. Mužu obavljamo mašinski.Mleko nakon muže prenosimo do laktofriza gde se hladi i čeka preradu u sir. Imamo savremenu i urednu prostoriju koja je registrovana na seoskom gazdinstvu. Tu radimo preradu mleka. Imamo mogućnosti za prelazak u malu minu mlekaru, ali to će doći kasnije. U ovaj posao uključen je moj muž koji čuva koze u polju i sin koji sprema hranu za zimu. Ja radim mužu i izradu sireva. U proizvodnju sireva, kao i u samu brigu o stadu, uloženo je mnogo ljubavi, energije i vere.
Pored kozjih sireva koje ćemo u ponudi imati ponovo od proleća, radimo i preradu kravljeg mleka i pravim lisnati sir po kolašinskoj recepturi i bareni sir po miročkoj recepturi.
Pročitajte više
Magareće mleko MAGI
Porodica Ivanov uzgaja magarce i druge ugrožene autohtone rase od 2005. godine u podnožju Stare planine, nedaleko od Dimitrovgrada.
Mleko naših magarica koje imaju oko 10 ha pašnjaka na raspolaganju, svakog dana pije nekoliko destina ljudi širom Srbije i regiona. Magareće mleko dostavljamo jednom nedeljno do Beograda, a može se preuzeti i na gazdinstvu. Naši klijenti i posetioci mogu da prisustvuju procesu muže magarica.
Gazdinstvo na kome se osim magarica uzgajaju i brdski konji, bivoli, buše, pirotska, karakačanska pramenka i bardoka, balkanska koza i druge autohtone rase, lame… Ovoreno je za posete uz prethodno zakazivanje. Na oko 30 hektara zemlje, MAGARIA/MAGILEND nudi originalni doživljaj upoznavanja autohtonih rasa u mozaičnom brdovitom predelu.
Više o nama možete pogledati na sledećim linkovima:
- Farma magaraca – Dimitrovgrad
- Kakvog je ukusa magareće mleko?
- Magareće mleko – Sergej Ivanov – intervju
- Magareće obedovanje
- Kakvog je ukusa magareće mleko – Stara planina – Jerma
- Sa Tamarom u Dimitrovgradu

Farma koza Aranđelovac
Zdravo! Ja sam Dragan, živim u Aranđelovcu. U selu Bukovik, ispod planine Bukulje, u čistoj prirodi. 2021. godine napravio sam mini farmu koza i započeo proizvodnju proizvoda od kozjeg mleka. Danas na svojoj farmi imam sanske i alpske koze. Na farmi obrađujemo oko 40 litara mleka dnevno. Koze su na ispaši u prirodi, brste po okolnim šumama i hrane se isključivo prirodnom hranom. Kada nisu na ispaši, hrane se livadskim senom i detelinom.
Pročitajte više