Sjenički proizvodi Harisa i Nermine – kako izgleda mlečno carstvo Pešterske visoravni?
Haris i Nermina su mladi bračni par iz Sjenice. Posle studija u Novom Sadu, vratili su se u rodno mesto i započeli proizvodnju svojih sada već nadaleko poznatih sjeničkih proizvoda. Tako počinje njihova priča.
Povratak iz Novog Sada u Sjenicu
– Tokom studiranja u Novom Sadu, često su nam roditelji slali pakete hrane iz naših krajeva. To bismo delili obično na faksu, a kasnije i kroz posao. Shvatajući sve veći značaj hrane i prirode, dosta često smo se pitali šta mi tražimo ovde gde smo sada. Taj neki pokušaj da se posle studija ostane u velikom gradu, nije nam bio pozitivan. Sve više se rađala želja da se čovek vrati kući. Pogotovo što radiš i opstaješ, odvojen od porodice.
– Hajde da imaš siguran i stabilan posao, da ne mariš, a mi nismo mogli da zaradimo koliko se trošilo na plaćanje režija i ostale životne potrebe. Spakovali smo se i kroz dva dana se vratili sa svim koferima. To su nam bili najteži dani u životu, jer nismo ni slutili da će posle toga krenuti sve uzlaznim putem. Ne treba kriti i dok smo bili tamo, neki dinar bismo uspeli da zaradimo.
– Naši pošalju ili kad idemo kući pokupimo porudžbine pa podelimo. I tada smo imali ime jedno jedino iza koga i danas stojimo, a to je ime “Sjenički proizvodi“. Opet, želim da se vratim na jednu najbitniju stvar. To je kada nas je jedna gospođa pozvala da se učlanimo u grupu i kada smo krenuli sa prodajom naših proizvoda. Kasnije smo otvorili radnju, dobili ćerkicu i uz božiju pomoć i volju krenuli uzlaznim putevima.
Život pre “Sjeničkih proizvoda”
Pre nego što su se iz Novog Sada vratili kući, Haris i Nermina su se, pored studentskih obaveza bavili i sezonskim poslovima. Branje malina, čišćenje semena paprike i ostali sezonski poslovi karakteristični za krajeve Zapadne Srbije.
Život u velikom gradu, stalna jurnjava, činjenica da postaješ stranac u braku, da se ne osećaš prijatno u mestu gde živiš i na kraju kada shvatiš da to nije ono što si želeo u životu, bila je prekretnica za povratak kući.
– Kada dolaziš iz male sredine treba vremena da se sve poklopi. Na primer, mi iz manjih sredina dolazimo jedni drugima u posetu bez najave. Najviše nam je falila ta neka jednostavnost. Rekao bih da se u gradovima živi nekako veštački. Ne mogu ja koji sam odrastao na njivi i radio na pijaci celo detinjstvo da budem komercijala.
Počeci Sjeničkih proizvoda – Haris i Nermina ponovo kod kuće
Želja da otvore svoju radnju, kod Harisa i Nermine postojala je i dok su živeli u Novom Sadu, ali tada nije bilo uslova za to. Planirali su i proširenje porodice i u slučaju da se to desi, znali su da bi sav teret posla kao što su računi, prodaja i održavanje robe, pao na Harisa. Međutim, dva, tri meseca nakon povratka, prilikom jedne posete lekaru, Haris i Nermina usput pronalaze i lokal koji će uskoro postati njihova radnja za prodaju sjeničkih proizvoda.
Sve ovo desilo bi se možda i ranije, da Haris zbog infekcije korona virusom nije proveo 12 dana u užičkoj bolnici čekajući na oporavak.
Ni njih dvoje nisu zaobišli komentari poput onih zašto su se mladi i obrazovani vratili na selo i gde tu vide perspektivu. Uprkos tome, Haris i Nermina su istrajali. I sada, nakon dve i po godine postojanja njihove prodavnice u Prijepolju, iz nje niko nije izašao nezadovoljan.
– Bilo kakva greška da se desi: ne odgovara proizvod, pokvari se ili slično uvek vraćamo novac. Mislim da zbog toga i opstajemo.
Nermini roditelji su se i ranije bavili proizvodnjom sjeničkih specijaliteta, ali u manjoj meri. Sada je u mali biznis uključena cela porodica. Harisovi otac i brat, Nermini roditelji i njena sestra. Zbog obima posla, svi priskaču u pomoć kada treba.
Šta su to sjenički proizvodi?
Ponuda proizvoda Harisa i Nermine obuhvata stari sjenički sir, mladi sir, papriku sa pavlakom, kupus sa pavlakom, maslac, kajmak, maslo, sitni sir i pavlaku. A kako nastaju neki od tih proizvoda?
Paprika sa pavlakom pravi se tako što paprika stoji u salamuri najmanje 14 dana. Nakon toga se pakuje sa pavlakom u posude od jedan, dva i pet kilograma. Kupus se pripremi, posoli i ostavi da prenoći. Narednog jutra meša se sa pavlakom. Stari sir stoji mesec dana, do mesec i po, dok ne dobije potpuni oblik i čvrstoću. Tek tada se pakuje.
Najbrže do trpeze može stići mladi kajmak. Uveče se ostavi, ujutru posoli i već narednog dana može u prodaju. Mladi sir, takođe je jedan od proizvoda koji su za kratko vreme na trpezi kupca, dok stari zgoreli sir, mora odstojati bar mesec dana.
Haris i Nermina nabavljaju mleko u okolini. Imaju čoveka zaduženog za otkup, a isplatu vrše na svakih 15 dana, što ističu, dosta znači.
Dostava sjeničkih proizvoda
Haris ima redovne dostave za Beograd i Novi Sad. U radnji, pored proizvoda koje sami prave možete kupiti i kiselo mleko, jogurt, pršutu, sudžuk, kiselu surutku.
– Uvek se desi da prilikom dostava nekome nešto treba da ponesemo. Dosta ljudi nam se javi sa željom da kad krenemo ponesemo sveže meso. To su proizvodi koji se godinama proizvode i izrađuju na ove tradicionalne načine. Potražnja se širila i baš ove dve, tri godine smo dosta napredovali.
– Veliki problem je kad imamo veliku potražnju, a nema dovoljno proizvoda. A i nema nas dovoljno uključenih u posao, da sve ispoštujemo. Tako da je sve stvar dogovora. Svaki dan si vezan za radnju od ujutru do uveče. Nekada nam fali sati. Dešava se često da krenem za Beograd ujutru u 3, podelim robu, vozim 15, 20 sati i vratim se da punim paprike celo veče. Tako spojimo 2 dana rada gotovo bez pauze. Svašta se dešava, trudimo se uglavnom da ispoštujemo sve, iako je nekada stvarno preteško.
– Bukvalno nam dete odrasta u putu. Nekada je ne vidim po dva dana, a živimo zajedno. Skoro sam video jednu lošu stvar. Dete od 2 godine neće kod mene, pa sam morao i tu da promenim neke stvari. Sada je bolje. Ima dosta sitnog posla koji mora da se odradi. Da se pošalje paket, da se pripremi plastika, da se sir stalno održava, a nema mnogo ljudi, niti možeš stalno da se osloniš na nekog.
Omiljeni proizvod i proširenje proizvodnje
Kao omiljeni proizvod Haris ističe mladi kajmak. Kako sam kaže to je njihov biser. Proširenje proizvodnje ne planiraju, prvo iz razloga što imaju problem sa manjkom mleka, zbog smanjenja stočnog fonda, a i zbog toga što žele da se drže onoga što dobro znaju i po čemu su prepoznatljivi.
Njihova prodavnica nalazi se u Prijepolju , na putu ka manastiru Mileševa. Radno vreme je od 8 do 18 časova uveče. U Sjenici takođe ljudi dolaze, uzimaju proizvode. Obično se jave svi dan ranije, da se dogovorimo oko svega.
Poruka za male proizvođače i one koji to žele da budu
Za našu grupu, Haris i Nermina saznali su saznali slučajno. Učlanili se i počeli polako da grade odnose i međusobno poverenje sa ljudima koji su od njih kupovali proizvode.
A šta je to što bi poručili onima koji tek planiraju da započnu svoju proizvodnju i da se možda vrate na selo?
– Samo osmeh i vera uz čisto srce. Da bog nafaku za sve. Pošten odnos sa ljudima i nema zime. Treba verovati. Prilikom prvog dolaska u Beograd, imao sam samo 3 dostave. Bio sam u minusu, nisam ni gorivo pokrio, ali već drugi put bilo je 11 dostava. Danas posle svega, ne mogu da dostavim svima koji su zainteresovani. Nekad imam i po 40, 50 dostava.
Haris, Nermina i naše udruženje
– Želeo bih da vam kažem da Vas sve jako volimo. Da ste nam u početku, u suštini sve pružili. I vi administratori i naši dragi članovi. Žao mi je što smo daleko, što nije čovek blizu da može da se više druži i viđa. Hvala vam puno.
Ukoliko vam se dopala priča Harisa i Nermine, njihovu ponudu i cene možete pogledati na listingu, na našem sajtu, ali nemojte se ljutiti ukoliko zbog obima posla ne mogu da ispoštuju trenutnu potažnju za njihovim proizvodima, o čijem kvalitetu u našoj facebook grupi, a i na sajtu, govore mnogi zadovoljni korisnici koji se stalno vraćaju po još.
Kada ste u prolazu kroz Prijepolje ili Sjenicu, svratite u njihovu prodavnicu i podržite ovaj mladi bračni par, koji se hrabro upustio u posao koji im iziskuje, ne samo vreme, već i veliki i posvećen rad i trud, da najbolji sir i kajmak, simbol Peštera i ovog dela Srbije, stigne do svake trpeze zainteresovanih kupaca širom zemlje.