PG Laslo Đerđ
Ja sam Laslo ali me svi zovu Schultz, pošto sam rođen u Nemačkoj. Sada živim u Medenjači, gde se naš salaš nalazi. Medenjača je kao ostrvo kraj Bečeja, okružena je starim i novim tokom reke Tise. Proizvodnjom sira počeo sam da se bavim pre četiri godine dok je moja majka radila to i pre.
Zašto baš parenica? Kada sam bio dete uvek bismo pri povratku iz Nemačke svratili u Mađarsku da kupimo ovu vrstu sira. Igrom slučaja sam jednog dana dobio sirnu kulturu za mocarelu i parenicu. Zbog nostalgije za tim ukusom iz detinjstva, počeo sam da pravim handmade sireve. Naša parenica se pravi od prvoklasnog kravljeg mleka od krava koje se hrane isključivo senom od lucerke. Sireve dimimo na bukvi.
Pročitajte višeGazdinstvo Mitrović
Naše gazdinstvo Mitrović se nalazi u selu Lasovo, koje je ušuškano u podnožju Tupižnice. Udaljenost od graskih sredina i glavnih saobraćajnica omogućila je da priroda ostane netaknuta. Ljubav prema selu je oca, dr biotehničkih nauka, vratila na selo gde je spojio znanje i tradiciju i uz podršku supruge nastavio sa proizvodnjom i prodajom tradicionalnog punomasnog sitnog sira, ali i počeo sa proizvodnjom sira za grilovanje. Ono što odlikuje naše sireve je to da su napravljeni od punomasnog mleka prve kategorije, sirišta i soli. Isti sastojci a dva potpuno različita proizvoda u koje je utkano znanje, nasleđe i posvećenost.
Pročitajte višeMlekara Gulmlek
Mlekara Gulmlek je porodična mlekara koju je pokrenula porodica Volić u Staparu pored Sombora. Više od 20 godina proizvodimo mlečne proizvode koji nalaze put do vaših domova. Naši dobavljači su naši prijatelji i deo šire porodice. Trudimo se da obezbedimo proizvode visokog kvaliteta po pristupačnim cenama kao i da negujemo tradiciju prerade mleka u Vojvodini.
Danas smo jedini proizvođač čuvenog sira u kačici koji se služio na dvoru u Beču, a postoje i priče da ga je jeo i Vinston Čerčil. Tradicionalni recept sa salaša prilagodili smo današnjem vremenu i po ovom nagrađivanom proizvodu postali smo poznati.
Pročitajte višeGazdinstvo Stojanović
Gazdinstvo Stojanović nalazi se u mestu Ostra, u blizini atomske banje “Gornja Trepča”. Bavimo se proizvodnjom mleka i mlečnih proizvoda. Pored mlečnih proizvoda na našem gazdinstvu takođe imamo u ponudi domaća jaja i praseće pečenje. Proizvodnjom mlečnih proizvoda se bavimo nekoliko decenija, najveće zadovoljstvo su nam zadovoljni kupci koji nam ukazuju poverenje. Na našem gazdinstvu hranu za životinje sami proizvodimo, koja nam omogućava uvid u zdravu ishranu a samim tim i kvalitetne mlečne proizvode. Higijena nam je takođe prioritet.
Ovom prilikom se i zahvaljujemo svima koji su nam ukazali poverenje. Kupci kažu da naši proizvodi razdražuju čula i bude sećanja na neka njima draga mesta, kod baka i deka na selu.
Pročitajte višeKolašinski lisnati sir
Mi smo poljoprivredno gazdinstvo Rakočević iz sela Drijenak pored Kolašina. Već generacijama naša familija se bavi stočarstvom na obroncima Sinjajevine. Ono na šta smo posebno ponosni je naš lisnati sir koji je prepoznat kao glavni poljoprivredni brend našeg kraja. Kolašinski lisnati sir je autentičan proizvod sa područja naše opštine. Sir se pravi od kravljeg mleka , punomastan je i umereno slan. Možemo se pohvaliti da još uvek negujemo nomadski način stočarstva, pa je stoka 6 do 8 meseci u zavisnosti od vremena na Bojića katunu dok se zimi vraćamo u Drijenak. Sve ovo ne bismo mogli bez jedne od retkih planinki Zore Rakočević koja je majstor za pravljenje čuvenog kolašinskog listaća.
Pročitajte višeDomaće od Popovića
Mi smo poljoprivredno gazdinstvo Popović iz sela Brgule kod Uba. Naše gazdinstvo više od 200 godina uzgaja životinje, povrće i voće na prirodan način. U ishrani ovaca, svinja, krava, pilića i kokošaka koristimo samo žitarice koje uzgajamo sami na našim njivama. Bašta se obrađuje ručno, bez ikakvog prskanja sa hemijom, koristimo pepeo, koprivu, maslačak i ljusku luka za prskanje od svakakvih buba i plamenjači. Samo domaće od nas Popovića.
Pročitajte višeFarma koza Ivanović
Ja sam Jelena Ivanović, završila sam Poljoprivredni fakultet u Zemunu odsek za melioracije zemljišta. Živim u selu Krćevac kod Topole (Oplenačke). Ovde sam pokušala da nađem neko zaposlenje, ali bezuspešno. I tako u stalnom razmišljanju šta bih mogla da radim, došla sam na ideju da čuvamo koze. Pa sam prvo nabavila literaturu dosta toga pročitala o gajenju koza i proizvodnji sira.
U maju 2017. kupili smo naših prvih 10 koza. Uzeli smo koze sanske rase. I suprugu i meni su one bile lepše. Dosta su mirnije za čuvanje i krupnije. Što se tiče mojih koza, mleko i sir nemaju onaj da kažem šmek zbog kog ljudi često imaju averziju prema kozjim proizvodima.
Trenutno imamo 20 koza na muži i jednog jarca. Obrađujem oko 45 litra mleka dnevno. Svi članovi porodice su uključeni u obavljanje poslova oko koza. Što se tiče podele posla, deda hrani i poji dok su kod kuće, suprug i baba se menjaju oko ispaše, ja muzem i sirim, a dečica pomažu svima. Koze su na ispaši dokle god vremenski uslovi to dozvoljavaju. Kad nisu na ispaši dobijaju livadsko seno, lucerku i zob. Hranu proizvodimo sami.
Pročitajte više
Ukusi Kopaonika
Poljoprivredno gazdinstvo Karanović nalazi se u Rudnici podno Kopaonika, na 800 m nadmorske visine. Na našem gazdinstvu životinje žive slobodno, krave su na ispaši najvećim delom godine, nakon toga se hrane livadskim biljem koje ručno skupljamo tokom leta. Naše koke žive bez kaveza i bez ograda, idu gde im je volja. Povrće i voće proizvodimo bez trunke pesticida, preradjujemo ga bez konzervanasa i bilo kakvih dodataka.
Pročitajte više