![Featured Image](https://maliproizvodjaci.rs/wp-content/uploads/2024/01/izdvojena-5.jpg)
Sir Art
Mi smo Sir Art, radionica sireva, nalazimo se u selu Takovu kod Uba.
Ja sam Jovica Radovanović. Vratio sam se u rodno selo, ali nisam sedeo skrštenih ruku. Tajne ovog mlekarskog zanata bile su mi poznate, ali sam tek sada počeo da primenjujem neka davno stečena znanja.U pitanju je bila tajna švajcarska receptura porodice Tellmann, a onda sam se ja malo zaigrao i počeo da radim razne vrste sireva. Udružio sam ljubav i iskustvo i odlučio da se bavim proizvodnjom sireva, ali na malo specifičan, rekao bih, umetnički način.
Sir se gaji, pošto je sve vreme živ. Nema rok trajanja, samo se vremenom menja. U početku je blag i mekan, a starenjem dobija na čvrstini, jačini i snazi, gubi vlagu pa ukus zavisi od vremena i temperature. Sir se pravi od svežeg mleka, pola sata do sat posle muže što se prepoznaje u njegovom ukusu.
Trudimo se da napravimo nešto novo, ali ne želimo da izađemo iz tog zdravog kruga, tako da u proizvodnji ne koristimo nikakve konzervanse, pojačivače ukusa, aditive, niti bilo kakvu drugu hemiju.
Imamo sir koji dozreva u pepelu, sir u vinu, sa kurkumom, mediteranskim biljem, zlatom, žirom, vranilovom travom, sir star četiri, pet godina, sa kravljim i kozijim mlekom, mešane, sireve koji sazrevaju na jelovim daskama, dimljene i drago nam je da se to narodu sviđa.
Cela filozofija naše priče i načina rada je da treba da se vratimo korak nazad ako mislimo da idemo korak napred.
Pročitajte više![Featured Image](https://maliproizvodjaci.rs/wp-content/uploads/2024/01/izdvojena-pavlicevic.jpg)
Kopaonički sirevi
Kopaonički sirevi nastaju na poljoprivrednom gazdinstvu “Pavličević”. Gazdinstvo se nalazi na obronku Kopaonika u selu Radmanovo – Brzeće, u opštini Brus. Proizvodimo punomasne polutvrde sireve vrhunskog kvaliteta u koje je dodato sirilo i morska so bez hemijskih dodataka. Naši sirevi sazrevaju u komori na drvenim daskama, tako da dobijaju specifični miris i ukus. Kada se jednom probaju nikada ne mogu napustiti vašu trpezu. Kontrolu kvaliteta naših sireva vrši “Veterinarski specijalistički institut Kraljevo”.
Pročitajte više![Featured Image](https://maliproizvodjaci.rs/wp-content/uploads/2023/12/viber_slika_2023-12-12_14-35-19-946-izdvojens.jpg)
Tanjina radionica kozjih sireva
Tanjina radionica kozjih sireva, tj. malo poljoprivredno gazdinstvo Mihajlović nalazi se na Istoku Srbije. U selu Rajac “Rajačke pimnice” kod Negotina. Dođe dan kada ti bude dosta svega i rešis da budeš pastir. Kupš šubaru, štap, radiš na otvorenom i udišeš čist vazduh. Posao radiš uz pomoć pasa, svojih vernih prijatelja. Kreće avantura “nomadskog zivota”. Mi smo krenuli u tu avanturu 2016. godine sa prvih 30 koza. Počeli smo da se budimo, radimo i živimo u skladu sa prirodom.
Spojili smo posao i očuvanje prirodne ravnoteže. “Mislimo globalno,a delujemo lokalno. ”
Sada imamo preko 70 koza sa tendencijom proširenja stada. Naše stado je svakodnevno na ispaši dva puta dnevno. Hrani se svežim, zdravim i lekovitim biljem. Samim tim dobijamo vrhunski kvalitet mleka. Mužu obavljamo mašinski.Mleko nakon muže prenosimo do laktofriza gde se hladi i čeka preradu u sir. Imamo savremenu i urednu prostoriju koja je registrovana na seoskom gazdinstvu. Tu radimo preradu mleka. Imamo mogućnosti za prelazak u malu minu mlekaru, ali to će doći kasnije. U ovaj posao uključen je moj muž koji čuva koze u polju i sin koji sprema hranu za zimu. Ja radim mužu i izradu sireva. U proizvodnju sireva, kao i u samu brigu o stadu, uloženo je mnogo ljubavi, energije i vere.
Pored kozjih sireva koje ćemo u ponudi imati ponovo od proleća, radimo i preradu kravljeg mleka i pravim lisnati sir po kolašinskoj recepturi i bareni sir po miročkoj recepturi.
Pročitajte više![Featured Image](https://maliproizvodjaci.rs/wp-content/uploads/2023/10/IMG_20231027_183600-izdvojena.jpg)
Sophia ribizla
Poljoprivredno gazdinstvo “Sophia ribizla” nalazi se u Lukićevu pored Zrenjanina i bavi se proizvodnjom i preradom crne ribizle na tradicionalan način. Crnu ribizlu proizvodimo u mestu Družetić na imanju površine preko dva hektara. Pored crne ribizle bavimo se proizvodnjom i preradom kajsija i kozjeg polutvrdog sira u maslinovom ulju. Naši proizvodi su pasterizovani, bez konzervansa i aditiva.
Pročitajte više![Featured Image](https://maliproizvodjaci.rs/wp-content/uploads/job-manager-uploads/company_logo/2023/05/332063683_574170131071044_7096293939936123831_n-1-e1684776660789.jpg)
Bagdalska avlija
Poljoprivredno gazdinstvo Aleksić (Bagdalska avlija) se bavi proizvodnjom malih serija delikatesnih proizvoda od mesa i mleka. Nalazimo se u Pakašnici pored Kruševca. Proizvode od mesa radimo od svinje , konja, ovce, goveda, srndaća i divlje svinje .
Svi proizvodi se izrađuju ručno, tradicionalnim metodama i bez ikakvog prisustva aditiva i konzervanasa osim morske soli. Zrenje proizvoda kao i dimljenje se odvija u periodu od 6 do 36 meseci. Postoji i serija mesnih proizvoda koji se rade sa kalijumovom solju za ljude koji imaju problema sa povišenim pritiskom.
Sireve radimo od kozijeg , kravljeg i ovčijeg mleka. Ljute sireve od kravljeg mleka izrađujemo sa aronijom, kurkumom, zelenom ljutom paprikom.
Sireve izrađujemo potpuno drugačije od ostalih proizvođača. Izrada se vrši od samo jedne vrste ili od mešavine više vrsta mleka koja daje specifične ukuse našim proizvodima. Sireve u zavisnosti od vrste dimimo ili bez dimljenja stavljamo na zrenje kako bi postigli željeni kvalitet.
Tradicionalni smo učesnici mnogih vinskih i rakijskih manifestacija jer naši proizvodi dopunjuju ponudu vinara i proizvođača rakije.
Možemo da se pohvalimo i gostovanjem u kultnoj emisiji “Kvadratura kruga”, autora Branka Stankovića. Ostavljamo u prilogu link ka istoj, za sve one koji žele da čuju malo detaljnije o nama i našoj proizvodnji: Kvadratura kruga: Novi ukusi Srbije.
O nama je pisao i dnevni list Kurir, taj tekst možete pogledati klikom na sledeći link: intervju za Kurir.
Pročitajte više