
Mlečni proizvodi Tadić
Mi smo porodica Tadić. U okviru svog gazdinstva vršimo preradu kravljeg mleka i proizvodnju mlečni proizvoda. U Donjoj Bukovici, nadomak Valjeva, pravimo pravu čaroliju ukusa. U našem domu se tradicionalno generacijama proizvodi sir i kajmak, a 2020. smo odlučili da odemo i korak dalje i upustimo se u avanturu zvanu polutvrdi dimljeni sir. Na početku u našoj ponudi imali smo klasik dimljeni bez dodataka, sa tucanom paprikom, sa belim lukom i peršunom.
Imajući potrebu da stalno ponudimo nešto novo i drugačije, a i osluškujući želje naših kupaca danas imamo gotovo 20 različitih ukusa. Od travkastih začina (bosiljak, mirođija, origano…), do orašastih plodova (lešnik, orah, pistaći), voćnih kombinacija (suva šljiva, aronija, suvo grožđe, brusnica) i na kao kruna svega dimljeni sir sa duvan čvarcima, kao najbolji predstavnik našeg kraja. Ono što je svim navedenim vrstama zajedničko je da su pravljeni od pasterizovanog mleka, sirila i soli, bez konzervansa i aditiva. Takođe, reč je o ručnoj proizvodnji i kako mi to volimo da nazovemo “šerpa – smederevac” tehnologija.
Naši sirevi najlepši miris i boju dobiju dimljenjem na čistom bukovom drvetu. U čitav proces uključeni su svi članovi porodice, roditelji glavni u proizvodnji dok su mladi više uključeni u prodaju i marketing.
Pročitajte više
Manastir Sukovo
Gradnja manastira trajala je od 1857. do 1859. godine, o čemu svedoči natpis iznad prozora na zapadnoj fasadi. Crkva Sukovskog manastira je trikonhos sa tri polukružne apside. Zidana je sivim tesanim kamenom naizmenično sa vrućim krečom, a pokrivena ćeramidom. Na vrhu je kube kružne osnove sa krstom. Priprata crkve je obnovljena 2014. godine. Sama crkva živopisana je 1869. godine. Zidna dekoracija predstavlja hronološki presek istorije Starog zaveta, hrišćanske i srpske crkve.
Predanje
O postanku manastira postoji zanimljivo narodno predanje: Današnje celokupno manastirsko imanje pripadalo je Turčinu Sali-begu iz Pirota, koji je imao sina jedinca po imenu Emin tako da je on ovde često boravio. Jednom, šetajući imanjem, Sali-beg sretne Velju, siroče iz Velikog Sela, koji je na mestu današnje crkve nešto kopao. Za Velju su meštani govorili da sniva zagonetne snove i da u snu čuje nepoznate glasove. A u snovima mu se često, kao i tada, javljala Bogorodica okružena anđelima i naredila mu da na mestu zvanom “Crkvište” otkopa manastir. Velja, sa još nekoliko meštana, a pod nadzorom krupačkog jereja Jovana Madića na tom mestu poče da kopa i nađoše kandilo i ikonu,što je upućivalo na postojanje pređašnjih temelja hrama Božijeg. Kada je Emin video šta Srbi na njegovom imanju rade, počeo je da ih grdi i vređa, pokušavajući da obesčasti sveto mesto. Tog momenta oduze mu se telo i izgubi pamet, a roditelji, izbezumljeni od brige, pozvaše popa Jovana u pomoć. On očita molitvu Bogorodici pred svim prisutnim meštanima, a Eminu odmah bi lakše.
Nakon što se Sali-beg pokloni ovom svetom mestu, te poljubi ruku sveštenika Jovana i Veljinu ruku, njegov sin ustade i potpuno ozdravi. Tada se beg obaveza da će pomoći gradnju hrama, pa uskoro sveštenik Jovan dobi i carski ferman kojim se dozvoljava obnova manastira. Sveštenik Jovan se iz Krupca preseli, zajedno sa Veljom u Sukovo, a uskoro vladika Antim zamonaši Velju u Staroj crkvi u Pirotu. Velja, u monaštvu narečen Venijamin i sveštenik Jovan skupiše dovoljno priloga, te se tako i završi gradnja manastirske crkve. Kada je 1974. godine započeta rekonstrukcija krova crkve, oko kubeta je, na opšte iznenađenje pronađeno stotinak predmeta od gline raznih oblika i stepena očuvanosti. Ovi predmeti se mogu videti u Muzeju Ponišavlja u Pirotu.
Manastir je pod zaštitom države od 1968. godine.
Manastir poseduje svoje imanje koje monasi obrađuju. Pored drugih životinja najveći akcenat je na kravama od kojih se dobijaju mlečni manastirski proizvodi. U štali se nalazi između 20 i 30 krava. Dobijeno mleko se prerađuje u maloj mlekari na manastirskoj ekonomiji gde se prave: sir, kačkavalj i đubek. Đubek je specijalitet u pirotskom kraju, a u manastiru je obogaćen dodatkom raznih začina.
Pored mlečnih proizvoda u manastiru se mogu naći razni melemi, preparati, lekovite kapi, med, rakija, tamjan itd.
Pročitajte više
Sjenički sir Pešić
Ja sam Ljilja i predstavljam poljoprivredno gazdinstvo Pešić iz sela Stup kod Sjenice. Bavimo se proizvodnjom najukusnijih sorti sira, koji zahvaljujući kvalitetu zemlje i položaju imaju poseban ukus.
Sjenički sir, sa svojom bogatom istorijom i jedinstvenim ukusom, predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje sireva. Ovaj sir, poreklom iz Sjenice u Srbiji, predstavlja sinonim za tradiciju i autentičnost u svetu sireva. Sjenički sir se pravi od najkvalitetnijeg mleka, što ga čini izuzetno bogatim i kremastim. Sa svojom karakterističnom teksturom i blagim, ali prepoznatljivim ukusom, ovaj sir je neodoljiv za svaku priliku. Šta ga čini posebnim? Pre svega, tradicionalna proizvodnja u malim seoskim mlekarama, gde se koriste recepti koji se prenose sa generacije na generaciju. Sjenički sir se pravi pažljivo i sa ljubavlju, bez veštačkih aditiva ili konzervansa. To ga čini potpuno prirodnim proizvodom koji donosi čisti ukus prirode na vaš sto.
Pročitajte više
PG Demeter

PG Milošević
Mi smo porodica Milošević iz Vlaške. Od 1987. godine bavimo se preradom mleka i proizvodnjom mlečnih proizvoda. Posao su započeli suprugovi roditelji, a mi mlađi nastavili smo posao 2010. godine. Od pre tri godine započela sam sa pravljenjem zimnice po receptima moje svekrve i bake. Imamo tri ćerke i naše jedino zanimanje je proizvodnja i rad na gazdinstvu. Pored prerade mleka i pravljenja zimnice, uzgajamo još i jagode, šljive i kajsije. Nastavljamo porodičnu tradiciju prerade mleka i spremanja zimnice.
Pročitajte više
Sjenički sir Kaličanin
Mi smo malo porodično gazdinstvo Kaličanin, iz sela Štavalj. Nalazimo se na Pešterskoj visoravni u opštini Sjenica. Na tradicionalan način nekoliko generacija unazad proizvodimo sjenički punomasni sir, vrhunskog ukusa i kvaliteta. Pravljen po staroj recepturi, a danas u modernom pakovanju od 3 kg, 5 kg i 10 kg. Sir je vrhunskog ukusa i kvaliteta, sečen na tanke kriške. Šaljemo ga na vaše adrese širom Srbije kurirskim službama.
Pročitajte više
Farma koza Aranđelovac
Zdravo! Ja sam Dragan, živim u Aranđelovcu. U selu Bukovik, ispod planine Bukulje, u čistoj prirodi. 2021. godine napravio sam mini farmu koza i započeo proizvodnju proizvoda od kozjeg mleka. Danas na svojoj farmi imam sanske i alpske koze. Na farmi obrađujemo oko 40 litara mleka dnevno. Koze su na ispaši u prirodi, brste po okolnim šumama i hrane se isključivo prirodnom hranom. Kada nisu na ispaši, hrane se livadskim senom i detelinom.
Pročitajte više
Dudina teglica
Poljoprivredno gazdinstvo Pavlović – Dudina teglica, nalazi se na 34 km od Kopaonika, 17 km od Brzeća i 6 km od Brusa. Već više od jedne decenije bavimo se preradom voća i povrća od naših plodova. A samim uzgojem voća od davnina, preko 7 decenija. Naši proizvodi su pravljeni po starim proverenim receptima na tradicionalni način. Naše gazdinstvo broji 9 članova porodice i svi udruženim snagama radimo. Imamo širok spektar voća i povrća, i tu čast da divlju borovnicu beremo na Kopaoniku isključivo ručno. Tu je i šumska jagoda, dva blaga našeg kraja. Probajte naše proizvode i uverite se sami.
Pročitajte više
Bagdalska avlija
Poljoprivredno gazdinstvo Aleksić (Bagdalska avlija) se bavi proizvodnjom malih serija delikatesnih proizvoda od mesa i mleka. Nalazimo se u Pakašnici pored Kruševca. Proizvode od mesa radimo od svinje , konja, ovce, goveda, srndaća i divlje svinje .
Svi proizvodi se izrađuju ručno, tradicionalnim metodama i bez ikakvog prisustva aditiva i konzervanasa osim morske soli. Zrenje proizvoda kao i dimljenje se odvija u periodu od 6 do 36 meseci. Postoji i serija mesnih proizvoda koji se rade sa kalijumovom solju za ljude koji imaju problema sa povišenim pritiskom.
Sireve radimo od kozijeg , kravljeg i ovčijeg mleka. Ljute sireve od kravljeg mleka izrađujemo sa aronijom, kurkumom, zelenom ljutom paprikom.
Sireve izrađujemo potpuno drugačije od ostalih proizvođača. Izrada se vrši od samo jedne vrste ili od mešavine više vrsta mleka koja daje specifične ukuse našim proizvodima. Sireve u zavisnosti od vrste dimimo ili bez dimljenja stavljamo na zrenje kako bi postigli željeni kvalitet.
Tradicionalni smo učesnici mnogih vinskih i rakijskih manifestacija jer naši proizvodi dopunjuju ponudu vinara i proizvođača rakije.
Možemo da se pohvalimo i gostovanjem u kultnoj emisiji “Kvadratura kruga”, autora Branka Stankovića. Ostavljamo u prilogu link ka istoj, za sve one koji žele da čuju malo detaljnije o nama i našoj proizvodnji: Kvadratura kruga: Novi ukusi Srbije.
O nama je pisao i dnevni list Kurir, taj tekst možete pogledati klikom na sledeći link: intervju za Kurir.
Pročitajte više
PG Laslo Đerđ
Ja sam Laslo ali me svi zovu Schultz, pošto sam rođen u Nemačkoj. Sada živim u Medenjači, gde se naš salaš nalazi. Medenjača je kao ostrvo kraj Bečeja, okružena je starim i novim tokom reke Tise. Proizvodnjom sira počeo sam da se bavim pre četiri godine dok je moja majka radila to i pre.
Zašto baš parenica? Kada sam bio dete uvek bismo pri povratku iz Nemačke svratili u Mađarsku da kupimo ovu vrstu sira. Igrom slučaja sam jednog dana dobio sirnu kulturu za mocarelu i parenicu. Zbog nostalgije za tim ukusom iz detinjstva, počeo sam da pravim handmade sireve. Naša parenica se pravi od prvoklasnog kravljeg mleka od krava koje se hrane isključivo senom od lucerke. Sireve dimimo na bukvi.
Pročitajte više