
Gazdinstvo Jovanović
Gazdinstvo Jovanović se nalazi u selu Mrmoš, kod Aleksandrovca. Poljoprivredom se bavimo na našem imanju generacijama unazad. Kao veterani u ovom poslu odlučili smo da sve naše poljoprivredne proizvode pretvorimo u gotov proizvod. Džemovi, sirupi, ajvar i mnogi drugi proizvodi, isključivo se sastoje od voća i povrća proizvedenih na našem imanju. Takođe, kozji mlečni proizvodi sačinjeni su od kvalitetnog mleka. Naše koze svakodnevno su na ispaši, a u zimskom periodu hrane se senom sa naših livada.
Potvrdu našeh rada možete videti u Facebook grupi Malih proizvođača.
Pročitajte više
Zozina radionica sira
Mi smo malo poljoprivredno gazdinstvo iz doline reke Jadar, selo Brnjac podno Iverka u okolini Loznice. Na našem domaćinstvu gajimo krave, bikove, svinje, koke i piliće. Za ishranu životinja koristimo hranu koju sami proizvedemo: kukuruz, soju, pšenicu, suncokret i seno. Gazdinstvo je osnovano 90-tih godina prošlog veka a danas postoji kao brend Zozina radionica sira. Polako se razvijalo i unapređivalo.
Pročitajte više
PG Milošević
Mi smo porodica Milošević iz Vlaške. Od 1987. godine bavimo se preradom mleka i proizvodnjom mlečnih proizvoda. Posao su započeli suprugovi roditelji, a mi mlađi nastavili smo posao 2010. godine. Od pre tri godine započela sam sa pravljenjem zimnice po receptima moje svekrve i bake. Imamo tri ćerke i naše jedino zanimanje je proizvodnja i rad na gazdinstvu. Pored prerade mleka i pravljenja zimnice, uzgajamo još i jagode, šljive i kajsije. Nastavljamo porodičnu tradiciju prerade mleka i spremanja zimnice.
Pročitajte više
Farma koza Ivanović
Ja sam Jelena Ivanović, završila sam Poljoprivredni fakultet u Zemunu odsek za melioracije zemljišta. Živim u selu Krćevac kod Topole (Oplenačke). Ovde sam pokušala da nađem neko zaposlenje, ali bezuspešno. I tako u stalnom razmišljanju šta bih mogla da radim, došla sam na ideju da čuvamo koze. Pa sam prvo nabavila literaturu dosta toga pročitala o gajenju koza i proizvodnji sira.
U maju 2017. kupili smo naših prvih 10 koza. Uzeli smo koze sanske rase. I suprugu i meni su one bile lepše. Dosta su mirnije za čuvanje i krupnije. Što se tiče mojih koza, mleko i sir nemaju onaj da kažem šmek zbog kog ljudi često imaju averziju prema kozjim proizvodima.
Trenutno imamo 20 koza na muži i jednog jarca. Obrađujem oko 45 litra mleka dnevno. Svi članovi porodice su uključeni u obavljanje poslova oko koza. Što se tiče podele posla, deda hrani i poji dok su kod kuće, suprug i baba se menjaju oko ispaše, ja muzem i sirim, a dečica pomažu svima. Koze su na ispaši dokle god vremenski uslovi to dozvoljavaju. Kad nisu na ispaši dobijaju livadsko seno, lucerku i zob. Hranu proizvodimo sami.
Pročitajte više