
Sjenički proizvodi Tubić
Naše imanje nalazi se u selu Donje Lopiže kod Sjenice. Generacijama se bavimo poljoprivredom. Na imanju imamo 10 krava, 3 junice i 5 teladi. Otac i majka pored posla kod kuće, rade u školi u Sjenici kao pomoćni radnici. Leti obrađujemo zemlju i pripremamo hranu za stoku za zimu. Sir pravimo na starinski način, mleko se ne kuva, već se direktno siri i sva masnoća ostaje u siru. Sudžuk takođe proizvodimo na tradicionalan način.
Trenutno u ponudi imamo jedinstven proizvod, med od maslačka.
Pročitajte više

Gazdinstvo Jovanović
Gazdinstvo Jovanović se nalazi u selu Mrmoš, kod Aleksandrovca. Poljoprivredom se bavimo na našem imanju generacijama unazad. Kao veterani u ovom poslu odlučili smo da sve naše poljoprivredne proizvode pretvorimo u gotov proizvod. Džemovi, sirupi, ajvar i mnogi drugi proizvodi, isključivo se sastoje od voća i povrća proizvedenih na našem imanju. Takođe, kozji mlečni proizvodi sačinjeni su od kvalitetnog mleka. Naše koze svakodnevno su na ispaši, a u zimskom periodu hrane se senom sa naših livada.
Potvrdu našeh rada možete videti u Facebook grupi Malih proizvođača.
Pročitajte više
Smoke & Cheese
Mi smo malo porodično gazdinstvo Marinković iz Vizića u Sremu. Bavimo se proizvodnjom mleka i mlečnih proizvoda preko 40 godina. Baba i deda su započeli, mi smo nastavili kroz brend Smoke & Cheese. Ono na šta smo posebno ponosni jer naš dimljeni sir koji pravimo po starom porodičnom receptu. Svaki sir je izrađen ručno, od pasterizovanog kravljeg mleka, sirila i soli, bez dodavanja konzervansa i aditiva, dimljen na čistom bukovom drvetu.
Naš sir je 2022. godine osvojio zlatnu medalju za kvalitet na Novosadskom sajmu.
Pročitajte više
Zozina radionica sira
Mi smo malo poljoprivredno gazdinstvo iz doline reke Jadar, selo Brnjac podno Iverka u okolini Loznice. Na našem domaćinstvu gajimo krave, bikove, svinje, koke i piliće. Za ishranu životinja koristimo hranu koju sami proizvedemo: kukuruz, soju, pšenicu, suncokret i seno. Gazdinstvo je osnovano 90-tih godina prošlog veka a danas postoji kao brend Zozina radionica sira. Polako se razvijalo i unapređivalo.
Pročitajte više
Šarski sir
Mi smo goranska porodica iz sela Brod kod Dragaša na Šar planini. Porodica se generacijama bavi uzgojem krava i ovaca i proizvodnjom čuvenog šarskog sira. Sir se proizvodi na tradicionalan način koji smo nasledili od svojih predaka. U čuvanje stoke i proces proizvodnje su uključene sve generacije, svako ima svoj deo posla.
Stoka slobodno pase na planini veći deo godine, na čistom vazduhu i na visini od 1500m. U proizvodnji se koristi samo sirilo i so, bez ikakvih drugih dodataka. Posedujemo preko hiljadu ovaca i oko 50 krava. Mleko se greje na 36 stepeni, zatim se siri i formira pogača od sira koje se suši nedeljama do zrenja. Potom se sir soli i pakuje. Ovako pripremljen, sir može da traje mesecima.
Kravlji i ovčiji šarski sir nagrađeni su zlatnom medaljom na Novosadskom sajmu.
Pročitajte više
RASTIĆ – D Sjenički mlečni proizvodi
Gazdinstvo Rastić (RASTIĆ – D) iz Sjenice poznato je po svojoj posvećenosti poljoprivredi i stočarstvu. Naše gazdinstvo je osnovano sa ciljem očuvanja tradicije i proizvodnje visokokvalitetnih mlečnih proizvoda.
Prepoznajući kvalitet našeg mleka, odlučili smo da otvorimo mini siranu i započnemo proizvodnju sjeničkog sira. Naša mini mlekara koristi tradicionalne recepte i savremene tehnologije za stvaranje autentičnog proizvoda.
Sjenički sir iz naše mini mlekare prepoznatljiv je po svojoj bogatoj teksturi i punom ukusu.
Pročitajte više
Mlekara Kajsija
Mi smo porodično gazdinstvo koje se stočarstvom bavi preko 40 godina. U želji da zaokružimo proizvodnju počeli smo sa proizvodnjom krem sira kao radionica sira “Kajsija”. Nakon pauze, dvoje dece i izgradnje mlekare sada smo porodična mlekara “Kajsija”. Naš krem sir je specifičan po tome što ima mazivu strukturu, ali u isto vreme je i dovoljno kompaktan da se može seći u krišku. U proizvodnji sira učestvuju supružnici Ivana i Dejan, diplomirani inženjeri poljoprivrede, dok brigu oko imanja i krava preuzimaju i Dejanovi roditelji.
Samo ime mlekare je nastalo po uzoru na drvo kajsije, staro više od 50 godina koje se nalazi ispred porodične kuće i koje je “videlo” lepe i manje lepe trenutke koji su pratili našu porodicu, a snažno odolevala vremenu, nepogodama i bolestima. Takođe, kada se pogleda iz daljine izgleda kao da grli kuću svojim granama jer je nagnuta prema njoj. Otuda inspiracija za ime… Spoj zahvalnosti, pravih vrednosti, porodici i tradiciji.
Pročitajte više
Rolovani sir – PG Dodig
Mi smo poljoprivredno gazdinstvo Dodig iz Temerina.
Uz neizmernu podršku mog supruga, svoju strast prema proizvodnji sira pretvorila sam u posao. Njegova podrška i ohrabrenje su mi neprocenjivi dok se trudim da svakodnevno stvaram najbolje moguće proizvode.
Ukus kao iz bakine kuhinje! Probajte naš neodoljivi rolovani lisnati sir, izrađen po starom bakinom tradicionalnom receptu koji traje već niz godina. Svaki zalogaj je putovanje kroz slojeve nasleđa, sa sočnim komadićima šunke, kulena, maslina i susama i donosi pravu raskoš ukusa. Prepustite se iskustvu koje se prenosi s generacije na generaciju i isprobajte uvek sveže sada!
Pročitajte više
Ukusi sa sela
Ukusi sa selo je malo poljoprivredno gazdinstvo Pejčić iz sela Kaluđerovo, opština Babušnica. Na tradicionalan način generacijama unazad pravimo sir i lužničku vurdu. Svi proizvodi su od punomasnog planinskog mleka. Proizvodnjom se bavimo supruga i ja, a pomažu nam i naše troje dece.
Vurda je proizvod našeg kraja koji smo i geografski zaštitili. Dobija se od kuvanog mleka, a zatim ohlađenog na temperaturu muže. Dodaje se kao potkvasa, vurda od prethodnog dana. Posle par sati se isipa u cedila i cedi 24 h. Nakon toga se dobija proizvod koji se usoli i spreman je za konzumaciju.
Sir dobijamo od mleka kome se dodaje samo sirilo i so.
Pročitajte više

Sir Art
Mi smo Sir Art, radionica sireva, nalazimo se u selu Takovu kod Uba.
Ja sam Jovica Radovanović. Vratio sam se u rodno selo, ali nisam sedeo skrštenih ruku. Tajne ovog mlekarskog zanata bile su mi poznate, ali sam tek sada počeo da primenjujem neka davno stečena znanja.U pitanju je bila tajna švajcarska receptura porodice Tellmann, a onda sam se ja malo zaigrao i počeo da radim razne vrste sireva. Udružio sam ljubav i iskustvo i odlučio da se bavim proizvodnjom sireva, ali na malo specifičan, rekao bih, umetnički način.
Sir se gaji, pošto je sve vreme živ. Nema rok trajanja, samo se vremenom menja. U početku je blag i mekan, a starenjem dobija na čvrstini, jačini i snazi, gubi vlagu pa ukus zavisi od vremena i temperature. Sir se pravi od svežeg mleka, pola sata do sat posle muže što se prepoznaje u njegovom ukusu.
Trudimo se da napravimo nešto novo, ali ne želimo da izađemo iz tog zdravog kruga, tako da u proizvodnji ne koristimo nikakve konzervanse, pojačivače ukusa, aditive, niti bilo kakvu drugu hemiju.
Imamo sir koji dozreva u pepelu, sir u vinu, sa kurkumom, mediteranskim biljem, zlatom, žirom, vranilovom travom, sir star četiri, pet godina, sa kravljim i kozijim mlekom, mešane, sireve koji sazrevaju na jelovim daskama, dimljene i drago nam je da se to narodu sviđa.
Cela filozofija naše priče i načina rada je da treba da se vratimo korak nazad ako mislimo da idemo korak napred.
Pročitajte više