
Nataša i snajke
Mi smo “Nataša i snajke” – domaćinstvo iz Barande koje pruža vrhunski kvalitet. Mi smo porodični tim čiji koreni sežu duboko u poljoprivrednu tradiciju. Naša osnivačica, Nataša Božić, više od dve decenije bavi se uzgojem i prodajom pečuraka s neizmernom strašću i znanjem.
Od 2018. godine, odlučili smo proširiti našu ponudu pokretanjem proizvodnje sušenog paradajza, a otkad smo krenuli na ovaj put, cela porodica je s radošću i predanošću prionula na posao.
Naša proizvodnja smeštena je u idiličnom selu Baranda, gde se nežne note ruralnog života stapaju sa savremenim pristupom proizvodnji. Uz pomoć najdražih članova porodice i srčanu podršku naših snajki, svakodnevno se trudimo da našim kupcima ponudimo samo najbolje – proizvode od vrhunskih, pažljivo odabranih sirovina, bez dodatnih aditiva i konzervansa.
U našim teglicama i pakovanjima možete očekivati samo autentične ukuse i prirodne sastojke, jer verujemo da je prava vrednost u onome što priroda sama nudi. Budite deo naše priče i uživajte u ukusima koje smo sa ljubavlju pripremili za vas. “Nataša i snajke” – mala proizvodnja sa velikim srcem, spremna da vašem stolu donese delikatese koje će zadovoljiti i najistančanije ukuse.
Pročitajte više
Ekofungi
Mi smo mala, porodična, jedina organski sertifikovana, farma za proizvodnju šampinjona u Srbiji.
Naša široka ponuda se sastoji od svežih zlatnih i belih šampinjona i dehidriranog programa proizvoda za brzu pripremu kvalitetnih jela.
Kompanija Ekofungi je jedan od najrelevantnijih i najupečatljivijih primera u kome se posao odvija u skladu sa modelom cirkularne ekonomije, ali i principom plave ekonomije koji podrazumeva pažnju prema ljudskim resursima, visoko-etički odnos prema lokalnoj zajednici i usmerenost ka lokalnom razvoju.
Proizvodnja, koja danas čini polaznu tačku Ekofungi kompanije, je nastala početkom dvehiljaditih godina kada su osnivači odlučili da pokrenu kompaniju koja bi bila veza između nauke i prakse.
Odlučujući se za potpuno nove i neuobičajene pravce razvoja, činili su smele korake, i rukovodeći se time da je znanje moć, Ekofungi je kreirao sopstvenu tehnologiju uzgoja gajenih, jestivih gljiva.
Na taj način je postao jedino, zaista cirkularno, preduzeće u jugoistočnoj Evropi (OECD brošura 2018.) i jedina organski sertifikovana farma za proizvodnju gajenih, jestivih gljiva u Evropi.
Osim proizvodnje organske bukovače i šampinjona, kompanija Ekofungi je investirala i u procese dehidratacije povrća. Krug je time zatvoren, pa se kompost nakon berbe gljiva prosleđuje organskim proizvođačima povrća od kojih se kasnije otkupljuje sirovina za dehidratraciju.
U savremenom svetu, Ekofungi tehnologija je prepoznata kao primer novog ekonomskog pravca razvoja. Poštujući svoje principe da je znanje jedino vredno ako se deli, Ekofungi je organizovao svoju školu, pre svega namenjenu svima onima koji beže od korporativnog biznisa.
Instagram: Ekofungi
Facebook: Ekofungi

Šitake Nikolov
Mi smo porodično poljoprivredno gazdinstvo Nikolov, koje je počelo sa proizvodnjom šitake pečuraka 2007 godine, februara meseca. Tada smo prve supstrate šitake pečurke ubacili u jednu malu podrumsku prostoriju od desetak metara kvadratnih. Sama ideja da se bavimo proizvodnjom pečuraka datira iz 1995. godine, ali tada nismo planirali da to budu šitake.
Na samom početku, po nagovoru prijatelja počeli smo sa 100 supstrata, koje smo kupili gotove. Tada se javila i ljubav prema šitake pečurkama. Već sledeće godine smo proširili proizvodnju sa još jednom prostorijom i naučili smo da spremamo svoje supstrate, ili smo bar mislili da smo naučili.
Posle bezbroj grešaka u pripremi i ispravljanja istih, stigli smo do nivoa kada možemo reći da imamo kvalitetne supstrate sa odličnim prinosima i izuzetne pečurke bez upotrebe hemijskih sredstava. Supstrate izrađujemo od piljevine hrasta, koju sami pravimo. Stalnim ulaganjem smo povećali i ukupan kapacitet proizvodnje na 700 supstrata mesečno, a za koji mesec ćemo stići do brojke od 1000 supstrata na mesečnom nivou.
Pročitajte više
Dudina teglica
Poljoprivredno gazdinstvo Pavlović – Dudina teglica, nalazi se na 34 km od Kopaonika, 17 km od Brzeća i 6 km od Brusa. Već više od jedne decenije bavimo se preradom voća i povrća od naših plodova. A samim uzgojem voća od davnina, preko 7 decenija. Naši proizvodi su pravljeni po starim proverenim receptima na tradicionalni način. Naše gazdinstvo broji 9 članova porodice i svi udruženim snagama radimo. Imamo širok spektar voća i povrća, i tu čast da divlju borovnicu beremo na Kopaoniku isključivo ručno. Tu je i šumska jagoda, dva blaga našeg kraja. Probajte naše proizvode i uverite se sami.
Pročitajte više
Ukusi Kopaonika
Poljoprivredno gazdinstvo Karanović nalazi se u Rudnici podno Kopaonika, na 800 m nadmorske visine. Na našem gazdinstvu životinje žive slobodno, krave su na ispaši najvećim delom godine, nakon toga se hrane livadskim biljem koje ručno skupljamo tokom leta. Naše koke žive bez kaveza i bez ograda, idu gde im je volja. Povrće i voće proizvodimo bez trunke pesticida, prerađujemo ga bez konzervanasa i bilo kakvih dodataka.
Pročitajte više