
Sophia ribizla
Poljoprivredno gazdinstvo “Sophia ribizla” nalazi se u Lukićevu pored Zrenjanina i bavi se proizvodnjom i preradom crne ribizle na tradicionalan način. Crnu ribizlu proizvodimo u mestu Družetić na imanju površine preko dva hektara. Pored crne ribizle bavimo se proizvodnjom i preradom kajsija i kozjeg polutvrdog sira u maslinovom ulju. Naši proizvodi su pasterizovani, bez konzervansa i aditiva.
Pročitajte više
Poljoprivredno gazdinstvo Večić
Poljoprivredno gazdinstvo Večić nalazi se u selu Jamena, opština Šid. Naše gazdinstvo se sastoji od obradivog zemljišta na kojem gajimo žitarice i zemljišta pod voćnjacima i baštom. Žitarice delom koristimo za prehranu životinja o kojima ćemo tek pisati. Voće i povrće koje ne stignemo da pojedemo pretvaramo u slatku i slanu zimnicu. Kada smo formirali voćnjake, nismo mogli da se odlučimo šta bismo posadili. Tako da sada imamo po malo od zasada malina, kupina, aronije, ribizle, jagoda, krušaka, kajsija, višanja, dunja, trešanja, smokava, džanarika, oraha, jabuka i šljiva više vrsta. Bašta je jednako raznolika. S obzirom da su neki od članova zvanično u penziji, odlučili smo da deo naše prirode ponudimo i drugima kroz razne proizvode koje ćemo predstavljati u vremenu koje je pred nama. Svakako se nadamo da ćete uživati u njihovom ukusu kao što i mi uživamo.
Pročitajte više
Dudina teglica

Gazdinstvo Jovanović
Gazdinstvo Jovanović se nalazi u selu Mrmoš, kod Aleksandrovca. Poljoprivredom se bavimo na našem imanju generacijama unazad. Kao veterani u ovom poslu odlučili smo da sve naše poljoprivredne proizvode pretvorimo u gotov proizvod. Džemovi, sirupi, ajvar i mnogi drugi proizvodi, isključivo se sastoje od voća i povrća proizvedenih na našem imanju. Takođe, kozji mlečni proizvodi sačinjeni su od kvalitetnog mleka. Naše koze svakodnevno su na ispaši, a u zimskom periodu hrane se senom sa naših livada.
Potvrdu našeh rada možete videti u Facebook grupi Malih proizvođača.
Pročitajte više
Gazdinstvo Promaja
Gazdinstvo Promaja se nalazi u mestu Vlajkovci na istočnoj strani Kopaonika, na 244 kilometru puta Beograd -Kopaonik. Na nadmorskoj visini od 600 metara u okviru gazdinstva je i porodični restoran“Promaja“ koji postoji od 1995 godine. U restoranu je izložbeno prodajni prostor naših tradicionalnih proizvoda, tradicija proizvodnje datira i pre otvaranja restorana. Uz recepte iz starih svezaka Cice Promaje i uz pomoć naše stručne saradnice Rajke dobijamo vrhunske proizvode.
Pročitajte više
Pčelarsko gazdinstvo Novković
Pčelarsko gazdinstvo Novković se bavi proizvodnjom prirodnih pčelinjih proizvoda generacijama. U poslednjih 25 godina pčelarstvo je glavni izvor prihoda porodice Novković. Ljubav prema pčelama, prirodi i zdravoj hrani jedan je od glavnih motiva za bavljenje ovim poslom.
U radu primenjujemo tehnologiju modernog pčelarenja. U skladu sa tim konstantno selimo naše pčele na pažljivo odabrane terene. Na ovaj način obezbeđujemo najbolju pašu za pčele. Trudimo se da njihova israna bude što raznovrsnija u pogledu dostupnog medonosnog cveća i drveća.
Više o tome nama i našoj misiji možete pročitati ovde.
Pročitajte više
Gazdinstvo Janković
Mi smo gazdinstvo Janković, dolazimo iz Banatskog Brestovca i bavimo se proizvodnjom kisele i slatke zimnice. Naša misija je da širimo ljubav prema domaćem, pa je tako nastao i naš slogan Moji domaći proizvodi. Sve je počelo pre mnogo godina, kada je posao oko pravljena zimnice dobio mnogo veći i širi smisao. Tada smo shvatili, ovo je nešto što ljudi moraju da probaju. Dan po dan, korak po korak i eto nas, već pet godina postojimo i aktivno se bavimo ovim poslom. Mi vas pozivamo da probate! Uveravamo vas da ćete uživati, jer su Moji domaći proizvodi tradicija, a tradicija se uvek oseća. Očekujemo vas i radujemo se svemu lepom što nam budućnost donosi.
Pročitajte više
Gazdinstvo Jarkovački
Naše gazdinstvo Jarkovački čini dedina kuća i nešto zemlje koja se nalazi u Dolovu. Iz velike varoši smo se preselili 2010. godine i počeli smo da se zanimamo poljoprivredom. Deo voća smo zatekli na placu i odatle smo počeli pre svega za svoje potrebe, da pravimo proizvode. Vremenom smo došli dotle da smemo da se javimo u Male proizvođače.Ta odluka je presudno uticala da ove godine dobijemo veliku zlatnu plaketu 100-og Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. To nam je veliki podstrek za dalji rad. Pravimo sirup, džemove, kompote i deo slane zimnice.
Prilog o našem gazdinstvu možete pogledati na Youtube kanalu Marka Žvaka, epizoda “Štrudlijada u Dolovu“.
Pročitajte više
Samo višnje
Mi smo PG Simić i gajimo staru autohtonu sortu višanja u Feketiću, stari naziv je Feketićka crna višnja. Nov naziv je “Prima”. Ko je bio u Feketiću, video je da ispred gotovo svake kuće raste bar jedna ova višnja. Proizvodimo matični sok od višanja bez dodatog šećera, džem od višanja bez dodatog šećera, i ulje od koštica višanja.
Voćarski Institut u Čačku je u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu uradio naučnu studiju vezanu za ovu našu divnu višnju i utvrdio da ova sorta spada u najotpornije i najbolje na svetu. Šta to znači?
Ima mnogo viši nivo antioksidanasa od ostalih sorti, što kod konzumacije doprinosi opštem zdravlju i imunitetu. Izuzetno je otporna i može da se uzgaja bez prskanja hemijskim sredstvima. Mi je ničim ne tretiramo, i u procesu smo konverzije za dobijanje organskog sertifikata, što znači da ćete piti potpuno prirodan sok. Ima visok sadržaj prirodnog šećera, ukusna je i slatka, i nije potrebno dodavati industrijski šećer u sok. Višnja je samo pasirana, zatim pasterizovana i ambalažirana. Dakle, pijete jedan gusti matični sok. Ne dodajemo šećer, konzervans, ni aditive.
Ono na šta smo takođe mnogo ponosni je ulje od semena koštica višanja! Uz veliki trud, uspeli smo da rešimo tehnologiju krckanja koštica, odvajanja semena od ljuske i hladnog ceđenja. Ulje je pravi raritet i jedini smo u regionu koji ga proizvode. Gde mu je primena?
Za negu svih tipova kože, ali je najpogodnije za suvu i kožu sklonu ekcemima. Nakon sunčanja, za regeneraciju oštećene kože UV zracima. Jestivo je. Može se stavljati u salate. Ima antitumorna dejstvo, zbog velikog udela alfa-eleostearinske kiseline koji inhibiraju ćelije raka (naročito raka dojke).
Naučne studije: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20482278/ https://www.mdpi.com/1420-3049/27/3/696 https://www.hindawi.com/journals/jfq/2021/5529613/
Za jedan litar ulja, potrebno je 30kg koštica, ili oko 450-500kg višanja! Srećni smo jer smo ostvarili ideju o iskoristivosti celog ploda višnje!
Nešto više o nama možete pogledati na sledećim linkovima: Samo višnje, sok, liker i rakija (Marka Žvaka) i Priče sa dušom.
Pročitajte više
Gazdinstvo Momčilović
Gazdinstvo Momčilović nalazi se u Crnoj Travi, u blizini Vlasinskog jezera. Bavimo se proizvodnjom zdrave hrane od šumskih plodova. Sve sirovine za svoje proizvode beremo u neposrednom okruženju, na livadama i u šumama Crne Trave i Vlasine. Šumske proizvode prerađujemo ručno, bez konzervansa i aditiva, na tradicionalan način uz upotrebu izvorske vode.
U svojoj ponudi imamo i med, livadski sa planine. Naš pčelinjak je stacioniran i nalazi se na 1100m nadmorske visine, u predelu koji obiluje biljkama (borovnica, hajdučka trava, majčina dušica, matičnjak i dr.) koje su uz planinski vazduh i izvorsku vodu, zaslužne za neobičnu aromu našeg meda.
Pročitajte više