
Rajska dolina Markoš
Rajska dolina Markoš je mala porodična proizvodnja proizvoda od kozijeg mleka. Na našem imanju gajimo koze rase Alpina. Proizvodnja je počela početkom 2019. godine prevesahodno iz ljubavi prema životinjama. U naše proizvode je utkan rad, ljubav i maštovitost prirode. Naše koze su na ispaši na obroncima Fruške gore, gde pored lepe prirode pasu travu bogatu lekovitim biljem.
Raspoloženi smo i za prijem manjih grupa posetilaca koji žele da vide ceo proces proizvodnje. Kako mi to gajimo koze, proces nastanka naših proizvoda i naše mlekare možete videti na na našoj stranici.
Pročitajte više

Bagdalska avlija
Poljoprivredno gazdinstvo Aleksić (Bagdalska avlija) se bavi proizvodnjom malih serija delikatesnih proizvoda od mesa i mleka. Nalazimo se u Pakašnici pored Kruševca. Proizvode od mesa radimo od svinje , konja, ovce, goveda, srndaća i divlje svinje .
Svi proizvodi se izrađuju ručno, tradicionalnim metodama i bez ikakvog prisustva aditiva i konzervanasa osim morske soli. Zrenje proizvoda kao i dimljenje se odvija u periodu od 6 do 36 meseci. Postoji i serija mesnih proizvoda koji se rade sa kalijumovom solju za ljude koji imaju problema sa povišenim pritiskom.
Sireve radimo od kozijeg , kravljeg i ovčijeg mleka. Ljute sireve od kravljeg mleka izrađujemo sa aronijom, kurkumom, zelenom ljutom paprikom.
Sireve izrađujemo potpuno drugačije od ostalih proizvođača. Izrada se vrši od samo jedne vrste ili od mešavine više vrsta mleka koja daje specifične ukuse našim proizvodima. Sireve u zavisnosti od vrste dimimo ili bez dimljenja stavljamo na zrenje kako bi postigli željeni kvalitet.
Tradicionalni smo učesnici mnogih vinskih i rakijskih manifestacija jer naši proizvodi dopunjuju ponudu vinara i proizvođača rakije.
Možemo da se pohvalimo i gostovanjem u kultnoj emisiji “Kvadratura kruga”, autora Branka Stankovića. Ostavljamo u prilogu link ka istoj, za sve one koji žele da čuju malo detaljnije o nama i našoj proizvodnji: Kvadratura kruga: Novi ukusi Srbije.
O nama je pisao i dnevni list Kurir, taj tekst možete pogledati klikom na sledeći link: intervju za Kurir.
Pročitajte više
Sa salaša zimnica
Naša priča počinje 2015. godine na malom salašu na obodu Rume. Započeli smo proizvodnju kuvanog paradajza, ajvara , pinđura, mešane i lovačke salate, turšije, cvekle, pekmeza od šljiva, kajsija, dunja, šipka, drenjine i jagoda i više vrsta sokova. Za preradu koristimo povrće i voće sa naših njiva, a sve u želji da ljudima u velikim gradovima ponudimo hranu sa izvora nastajanja.
Mi smo porodična “firma” u kojoj rade tri generacije. Naši roditelji, mi i naše troje dece. Ideju o pokretanju ovog posla je inicirala moja supruga Dragana a mi smo je svi zdušno podržali. Posle prve dve godine priča je krenula da se širi u pravcu suvog mesa, sireva, kolača i domaćeg hleba.
Danas je naše gazdinstvo locirano u selu Kraljevci pored Rume. Raširili smo svoju primarnu njivsku i plasteničku proizvodnju i podigli kapacitete prerade. Ispred samog imanja smo izgradili malu kućicu u kojoj vršimo prodaju naših proizvoda.
Pročitajte više
PG Savić
Mi smo poljoprivredno gazdinstvo Savić kako volimo da kažemo, mala farma jedan tim ime joj je Savić sir. Gazdinstvo se nalazi u Boljevcima, nadomak Beograda. Bavimo se kozarstvom a naša priča počinje ovako. Starija ćerka je kao mala imala problema sa plućnim bolestima, preporučili su nam da kupimo kozicu jer je njihovo mleko izuzetno zdravo. Kada smo kupili jednu, dobili smo na poklon još pet. U ovom poslu smo sada suprug, četvoro dece i ja. Kada su koze na trudničkom i kada je vreme posta, ćerka Katarina i ja pravimo medenjake. Medenjaci su domaći, vrlo bogatog ukusa i nema ko ih ne voli.
Pročitajte više
Mlekara Gulmlek
Mlekara Gulmlek je porodična mlekara koju je pokrenula porodica Volić u Staparu pored Sombora. Više od 20 godina proizvodimo mlečne proizvode koji nalaze put do vaših domova. Naši dobavljači su naši prijatelji i deo šire porodice. Trudimo se da obezbedimo proizvode visokog kvaliteta po pristupačnim cenama kao i da negujemo tradiciju prerade mleka u Vojvodini.
Danas smo jedini proizvođač čuvenog sira u kačici koji se služio na dvoru u Beču, a postoje i priče da ga je jeo i Vinston Čerčil. Tradicionalni recept sa salaša prilagodili smo današnjem vremenu i po ovom nagrađivanom proizvodu postali smo poznati.
Pročitajte više
Ukusi Kopaonika
Poljoprivredno gazdinstvo Karanović nalazi se u Rudnici podno Kopaonika, na 800 m nadmorske visine. Na našem gazdinstvu životinje žive slobodno, krave su na ispaši najvećim delom godine, nakon toga se hrane livadskim biljem koje ručno skupljamo tokom leta. Naše koke žive bez kaveza i bez ograda, idu gde im je volja. Povrće i voće proizvodimo bez trunke pesticida, preradjujemo ga bez konzervanasa i bilo kakvih dodataka.
Pročitajte više