
PG Novaković – domaći začin
Mi smo malo porodično gazdinstvo iz sela Bučumet, ispod planine Radan, južna Srbija. Bavimo se proizvodnjom raznog povrća i voća. Za početak smo izabrali da promovišemo naš novi brend – DOMAĆI ZAČIN koji godinama razvijamo i nailazimo na pozitivne komentare zadovoljnih korisnika. Vrhunskom mešavinom svežeg povrća dobili smo začin koji savršeno balansira ukus jela.
Upotreba u kuhinji
Isprobajte naš proizvod i napravite specijalitet od svakog obroka. Dodaje se u supe ili čorbe tokom pripreme, dodatak je svim varijantama gulaša, ribe, soseva, pasta. Može poslužiti i kao začin za različite vrste mesa, a vrlo pozitivna mišljenja su dobijena kao dodatak raznim salatama.
Ovaj začin je važno da držite na suvom i tamnom mestu u ostavi jer so služi kao konzervans (preporuka čuvanja do 12 meseci), ali nakon prvog otvaranja potrebno je čuvati u frižideru (preporuka je do 6 meseci).
Sastojci
Ovo je idealna mešavina svežeg povrća konzervisanog pomoću morske soli, a čini je:
– šargarepa
– praziluk
– luk crni
– koren i lišće celera, peršuna i paškanata
– paprika
– morska so
– mešavina suvih dodataka (lovor, ruzmarin, majoran, origano, timijan)
DOMAĆI ZAČIN je spakovan u staklenu ambalažu.
Pročitajte više
BeeSa med
U srcu prelepe Srbije i netaknute prirode, na gazdinstvu porodice Živanović u Aleksandrovcu, smeštenom u kotlini između ogranaka Goča, Kopaonika, Željina i Jastrepca nastaje naše slatko blago prirode.
BeeSa je dobio naziv po domaćici Biserki i gazda Savi.
Pčelarstvom se bavimo porodično duži niz godina i sada želimo da naš rad i trud podelimo sa vama.
Gazda Sava je počeo da se bavi pčelarstvom samo za porodične potrebe, jer je prirodnog meda sve manje. Međutim to je preraslo u nešto više i sada je u proizvodnju uključena cela porodica. Trenutno naše pčelarsko gazdinstvo broji 28 košnica, sa veoma uspešnim godinama iza sebe.
Naš uzor u pčelarstvu su same pčele, njihova organizacija i pristup poslu. Uz osećaj zajedništva u košnici, podsećaju na najbolje vrline u porodici: međusobno razumevanje, podrška i radost koja proizilazi iz zajedničkog cilja.
Za sad u ponudi imamo livadski i bagremov med.
Pročitajte više
Poljoprivredno gazdinstvo Šljivić
Naša priča počinje na obroncima planine Jastrebac, u selu Popova, u opštini Blace. Pre oko 20 godina, kada moja porodica podiže zasad šljiva na površini od 10 hektara. Kao što je poznato, opština Blace je lider u proizvodnji šljive u Srbiji, jer je u njenim atarima zasađeno više od 3.000.000 stabala. To nije slučajno, jer je ovo područje sa dokazano najpogodnijim reljefom i klimatskim uslovima za gajenje ove voćke. Uprkos svemu tome prerađivačka industrija voća u ovom kraju nije na zavidnom nivou, što nas je nateralo da pre neku godinu sami započnemo da prerađujemo naše vrhunske plodove.
Preciznije, inicirali smo, naime, proizvodnju prvoklasnog džema po staroj, domać(insk)oj, recepturi – 100% prirodan, bez dodavanja šećera i veštačkih zaslađivača i bez konzervansa. U svemu tome koristimo isključivo zrele, pažljivo birane sočne plodove iz naših šljivika. Napominjemo da se i berba plodova obavlja ručno. Plodovi se, pre same prerade, obavezno peru i otklanja im se peteljka. U ovim poslovima tokom cele godine angažovani su svi članovi naše porodice. Revnosno radimo u vezi sa svim detaljima kako bismo ponudili prvoklasan kvalitet plodova, a samim tim i naš finalni proizvod.
Pročitajte više

PG Spasić
Naša porodica se bavi poljoprednom proizvodnjom dugi niz godina. Najveći broj proizvoda za ličnu potrošnju proizvodimo sami. Papriku proizvodimo na otvorenom i od te paprike pravimo ajvar koji prodajemo. Brojimo šest članova i svaki član naše porodice ima svoja posebna zaduženja.
Novica “glava porodice” je zadužen da iz godine u godinu sve više ulažemo u naše gazdinstvo, kako bi nam proizvodnja bila lakša. Svetlana, inače učiteljica u našem selu je odgovorna za to da se svi poslovi urade na pravi način. Novičin i Svetlanin stariji sin Vladimir je diplomirani inženjer prehrambene tehnologije. Svoje stečeno znanje svesrdno prenosi na sve ostale članove domaćinstva. U tome mu mnogo pomaže supruga Dragana koja se u poslednjih godinu dana najviše posvetila odgajanju najmađeg člana naše porodice, malog Tadije. Mlađi sin Jovan je zadužen kako za fizičke poslove, tako i za prodaju i isporuku svih proizvoda poteklih sa našeg gazdinstva.
Kao što smo napomenuli, najveći deo naše bašte zauzima paprika, od koje proizvodimo naš blagi i ljuti ajvar.
Pročitajte više
Dar planine
Mi smo mali porodični proizvođači domaćih proizvoda “Dar planine” iz Brusa, podnožje Kopaonika. Proizvodnjom se bavimo od 2020. godine. Timski radimo ja, muž i svekrva. I pored nas imamo par radnika za pečenje i ljuštenje paprike .Odlučili smo se za ovaj posao pre svega što volimo prave domaće proizvode. Prve godine smo krenuli sa 500 tegli i svake naredne godine proizvodnja se širila, tako da smo prethodne godine proizveli 3000 tegli ajvara.
Pročitajte više
Magareće mleko MAGI
Porodica Ivanov uzgaja magarce i druge ugrožene autohtone rase od 2005. godine u podnožju Stare planine, nedaleko od Dimitrovgrada.
Mleko naših magarica koje imaju oko 10 ha pašnjaka na raspolaganju, svakog dana pije nekoliko destina ljudi širom Srbije i regiona. Magareće mleko dostavljamo jednom nedeljno do Beograda, a može se preuzeti i na gazdinstvu. Naši klijenti i posetioci mogu da prisustvuju procesu muže magarica.
Gazdinstvo na kome se osim magarica uzgajaju i brdski konji, bivoli, buše, pirotska, karakačanska pramenka i bardoka, balkanska koza i druge autohtone rase, lame… Ovoreno je za posete uz prethodno zakazivanje. Na oko 30 hektara zemlje, MAGARIA/MAGILEND nudi originalni doživljaj upoznavanja autohtonih rasa u mozaičnom brdovitom predelu.
Više o nama možete pogledati na sledećim linkovima:
- Farma magaraca – Dimitrovgrad
- Kakvog je ukusa magareće mleko?
- Magareće mleko – Sergej Ivanov – intervju
- Magareće obedovanje
- Kakvog je ukusa magareće mleko – Stara planina – Jerma
- Sa Tamarom u Dimitrovgradu

Dudina teglica

Domaći humus Zema

Vatrenica SOS
PG Tasić je malo gazdinstvo osnovano 2019. godine. Bavimo se turizmom a od 2020. godine i uzgojom meksičkih papričica. Sos smo prvobitno pripremali za sopstvene potrebe i prijatelje, kako je vremenom rasla potražnja tako smo proširili zasade i od tada aktivno radimo na sopstvenoj recepturi. Vatrenica SOS je pripremljen na tradicionalni način gde je baza ‘ajvarka’ pečena na smederevcu uz korišićenje najkvalitetnijih sastojaka kao što su: maslinovo ulje, himalajska so, domaće jabukovo sirće, začini. Jako je bitno spomenuti da je proizvod bez glutena i bez veštačkih boja.
U Vatrenica SOS-u se nalaze najljuće papričice na svetu iz našeg plastenika i to:
🌶️ Carolina reaper
🌶️ Trinidad scorpion
🌶️ Naga Jolokia
🌶️ Orange habanero
🌶️ Black jalapeno
🌶️ Cayenne
🌶️ Thai Chili pepper
🌶️ Tobasco
Pored toga što Vatrenica SOS možete koristiti kao dodatak uz svaki obrok, možete ga upotrebiti i kao začin prilikom pripreme svakog jela dodavanjem određene količine kojom sami određujete pikantnost. Prijatno!
Pročitajte više

Cedisha
Cediša je nov brend, koji se bavi proizvodnjom hladno ceđenih, matičnih sokova, bez konzervansa, aditiva, vode i bez dodatog šećera. Cediša je nastao kao spoj dva poljoprivredna gazdinstva, gazdinstvo Stojadinović, iz Boljevca u podnožju Rtnja i gazdinstva Simić, iz Kuršumlije.
Sama ideja o nastanku naše zdrave priče je proistekla iz cimerskih dana tokom studiranja same prehrambene tehnologije na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Po završetku studija, od ideje smo prešli na realizaciju.
Naš cilj jeste prerada voća i povrća, koje uspeva na našim prostorima (bez citrusa i tropskog voća), pretežno sa naših zasada.
Pročitajte više