
Destilerija Joković – Rakija Amanet
U vreme kada se mnogo manje voća prepuštalo zemlji i pticama, ali i kada se gotovo niko ozbiljnije nije bavio proizvodnjom rakije, Budimir Joković na starom tastovom, pokretnom kazanu od 150 litara koji nije imao ni rešetku, a ni mešač, počeo je da peče rakiju.
Prvi pokušaji bili su plod neiskustva. Rakija je često umela da zagori, a jednom prilikom iz očaja, zahvaljujući tuđem iskustvu, u kazan, prilikom pečenja, stavio je i džak kafe. Ta ideja se naravno ispostavila bezuspešnom jer je rakija poprimila ukus i miris kafe. Nada ga nije grejala, voćnjaci su sve više rađali, a grehota je bila upropastiti zrelu voćku rđavom rakijom. Dvadeset pet godina negovao je svoje voćnjake. Pored kajsije, kruške i šljive, posadio je i 700 stabala dunje.
Onda je 1989. godine odlučio da će imati sopstevnu proizvodnju rakije. Vođen potrebom za što boljom svašta je pokušavao. Birajući što bolju podlogu za kazan, isprobavajući sve za šta bi čuo, pa čak i pesak. Najzad je došao do onoga za čim je tragao i dobio 200 litara dobre rakije. Dobre, a Buda je hteo najbolju, onu koju neće moći niko nikada da zgotivi ukoliko ne promeni kazan. Slutio je da će mu najviši kvalitet doneti dobar moderniji kazan te se dao u potragu za njim. Žudeći za adekvatnim oruđem obišao je celu Srbiju, a najbolje majstore pronašao je u Prokuplju, u Kazandžijskoj radnji Barbut, u kojoj mu je napravljen kazan od 800 litara, na kojem od 2004. godine, peče rakiju po svom ukusu, onakvu kakvu niko u podnožju Deli Jovana ne ume.
Danas Buda poseduje oko 7000 stabala. Većinu voća prodaje tržištu koje se takođe bavi prizvodnjom rakije. Određenu količinu pekao je iz zadovoljstva, i prodavao kroz registrovano domaćinstvo, a onda je, u dogovoru sa svojom ćerkom i unucima, došao na ideju o registovanju destilerije. Daće sve od sebe da svoja lična iskustva prenese dalje svojim unucima, kao lični AMANET.
Tradicija, kvalitet, strast
Sve naše rakije proizvode se od voća uzgajanog na padinama planine Deli Jovan u Istočnoj Srbiji, posedujemo voćnjake sa dunjama, šljivama, kajsijama i kruškama. Pažljivo izabrane sorte voća kojima pogoduje klima i podneblje. Na visini od 450m nadmorske visine bez industrijkih zagađivača okoline.
Nakon uzgoja voća izutetnog kvaliteta, priprema se kljuka za fermentaciju koja je jedna od najvažnijih faza u pripremi rakije. Bez dodavanja šećera, od opranog i samlevenog voća dobija se izuzetna sirovina za pečenje vrhunske rakije. Višegodišnje iskustvo u pečenju rakije na tradicionalan način osavremenjen profesionalnim bakarnim kazanom sa retrifikacionom kolonom od 800 litara.
Kvalitet i ispravnost
Na osnovu rezultata laboratorijskih ispitivanja i stručnog razmatranja ovlašćene Enološke stanice Vršac u pogledu fizičko-hemijskog ispitivanja – bezbednost i kvalitet, Amanet rakija odgovara Zakonu o bezbednosti hrane(“Sl. glasnik RS” , br. 41/09 i br.17/19) i Zakonu o jakim alkoholnim pićima (“Sl. glasnik” , br. 92/2015), odnosno ispunjava uslove propisane navedenim pravilnicima.
Pročitajte više
Poljoprivredno gazdinstvo Milojević
Mi smo poljoprivredno gazdinstvo Milojević i nalazimo se u selu Dobrujevac kod Boljevca. Pre otprilike desetak godina rešili smo da obnovimo staru kuću na imanju da bi imali gde da pobegnemo iz grada za vikend. Tako je sve krenulo i postepeno smo došli do toga da od “antistres terapije”, krenemo da sarađujemo sa restoranima i vinarijama u Negotinskoj Krajini iz koje smo poreklom. Primarno se bavimo proizvodnjom i prodajom svežeg povrća, ali i preradom istog. Istakli smo se po ljutim sosevima raznih varijanti i ukusa, ali i po paradajz pireu i ajvaru. Takođe bavimo se i ratarstvom tako da imamo neretko u ponudi dimljeno i sveže svinjsko, zečije i pileće meso.
Proizvodnja se obavlja sa minimalnom ili bez upotrebe pesticida zavisno od vrste povrća. Glavna sezona je leto kada imamo puno različitih vrsta povrća i od viška pravimo zimnice.
Glavno povrće koje proizvodimo je: paradajz, čeri paradajz, paprika, čili paprike, razne vrste krompira, luk, razne vrste tikva i tikvica, plavi paradajz, začinsko bilje itd…
Zimnice koje pravimo su: paradajz pire, ajvar, ljuti sosevi, ukišeljeno povrće i slatke stvari.
Takođe pravimo i tinkture, za sada samo od sremuša.
Pročitajte više
PG Stević
Naša priča započela je 1970. godine u slikovitom selu Josanica, smeštenom u srcu prelepog Homolja. Kao porodično gazdinstvo, predano smo posvećeni poljoprivredi i obogatili smo svoj put fokusom na Homoljske planine.
Proizvodimo sveže voće, povrće i neodoljive džemove od maline koji su rezultat ljubavi prema zemlji i strasti prema autentičnim ukusima. Naša veza sa Homoljskim planinama i bogatom istorijom ovog područja duboko je ukorenjena u svakom koraku našeg procesa. Sa ponosom donosimo duh Homolja do vašeg stola, pozivajući vas da zajedno sa nama uživate u prirodi, tradiciji i ukusima koje ova regija nudi.
Hvala vam što ste deo našeg putovanja.
Naš rad možete pratiti na sajtu, našoj facebook stranici Poljoprivredno gazdinstvo Stevic, instagramu @pgstevic, gde nam se takođe možete javiti i za poručivanje ili na telefon 0642768801.
Porodica Stević
Pročitajte više

Šitake Nikolov
Mi smo porodično poljoprivredno gazdinstvo Nikolov, koje je počelo sa proizvodnjom šitake pečuraka 2007 godine, februara meseca. Tada smo prve supstrate šitake pečurke ubacili u jednu malu podrumsku prostoriju od desetak metara kvadratnih. Sama ideja da se bavimo proizvodnjom pečuraka datira iz 1995. godine, ali tada nismo planirali da to budu šitake.
Na samom početku, po nagovoru prijatelja počeli smo sa 100 supstrata, koje smo kupili gotove. Tada se javila i ljubav prema šitake pečurkama. Već sledeće godine smo proširili proizvodnju sa još jednom prostorijom i naučili smo da spremamo svoje supstrate, ili smo bar mislili da smo naučili.
Posle bezbroj grešaka u pripremi i ispravljanja istih, stigli smo do nivoa kada možemo reći da imamo kvalitetne supstrate sa odličnim prinosima i izuzetne pečurke bez upotrebe hemijskih sredstava. Supstrate izrađujemo od piljevine hrasta, koju sami pravimo. Stalnim ulaganjem smo povećali i ukupan kapacitet proizvodnje na 700 supstrata mesečno, a za koji mesec ćemo stići do brojke od 1000 supstrata na mesečnom nivou.
Pročitajte više
Gazdinstvo Đorđević
Doneli smo odluku da gradski život zamenimo seoskim i time utvrdili da život na selu može biti kvalitetan kao i onaj u gradu, ali u mnogim segmentima daleko opušteniji i lepši! Mi smo devetočlana porodica koja živi i radi na istom domaćinstvu!
Pre par godina iz sopstvenih potreba krenuli smo sa proizvodnjom zdravih, neprskanih proizvoda i vrlo brzo nakon toga proširili smo proizvodnju i time pružili ljudima u okolini zdravu, raznovrsnu i kvalitetnu hranu.
Danas se prodaja i kod nas odvija putem interneta, time imamo mogućnost za prodaju širom Srbije.
Uvek nam je dobar kvalitet bio na prvom mestu.
Kroz naše konstantno razvijanje i usavršavanje proizvoda, budite uvereni da svaki proizvod koji kupite je dobrog kvaliteta i ukusa! Plodovi su sa naših plantaža, iz naših bašta i voćnjaka.
A da ne biste uživali samo putem teksta i slika, sa zadovoljstvom vas pozivamo da sami isprobate i dopustite eksploziju ukusa na zdrav način.
Pročitajte više

Gazdinstvo Mitrović
Naše gazdinstvo Mitrović se nalazi u selu Lasovo, koje je ušuškano u podnožju Tupižnice. Udaljenost od graskih sredina i glavnih saobraćajnica omogućila je da priroda ostane netaknuta. Ljubav prema selu je oca, dr biotehničkih nauka, vratila na selo gde je spojio znanje i tradiciju i uz podršku supruge nastavio sa proizvodnjom i prodajom tradicionalnog punomasnog sitnog sira, ali i počeo sa proizvodnjom sira za grilovanje. Ono što odlikuje naše sireve je to da su napravljeni od punomasnog mleka prve kategorije, sirišta i soli. Isti sastojci a dva potpuno različita proizvoda u koje je utkano znanje, nasleđe i posvećenost.
Pročitajte više