Destilerija Joković – Rakija Amanet
Naša priča
U vreme kada se mnogo manje voća prepuštalo zemlji i pticama, ali i kada se gotovo niko ozbiljnije nije bavio proizvodnjom rakije, Budimir Joković na starom tastovom, pokretnom kazanu od 150 litara koji nije imao ni rešetku, a ni mešač, počeo je da peče rakiju.
Prvi pokušaji bili su plod neiskustva. Rakija je često umela da zagori, a jednom prilikom iz očaja, zahvaljujući tuđem iskustvu, u kazan, prilikom pečenja, stavio je i džak kafe. Ta ideja se naravno ispostavila bezuspešnom jer je rakija poprimila ukus i miris kafe. Nada ga nije grejala, voćnjaci su sve više rađali, a grehota je bila upropastiti zrelu voćku rđavom rakijom. Dvadeset pet godina negovao je svoje voćnjake. Pored kajsije, kruške i šljive, posadio je i 700 stabala dunje.
Onda je 1989. godine odlučio da će imati sopstevnu proizvodnju rakije. Vođen potrebom za što boljom svašta je pokušavao. Birajući što bolju podlogu za kazan, isprobavajući sve za šta bi čuo, pa čak i pesak. Najzad je došao do onoga za čim je tragao i dobio 200 litara dobre rakije. Dobre, a Buda je hteo najbolju, onu koju neće moći niko nikada da zgotivi ukoliko ne promeni kazan. Slutio je da će mu najviši kvalitet doneti dobar moderniji kazan te se dao u potragu za njim. Žudeći za adekvatnim oruđem obišao je celu Srbiju, a najbolje majstore pronašao je u Prokuplju, u Kazandžijskoj radnji Barbut, u kojoj mu je napravljen kazan od 800 litara, na kojem od 2004. godine, peče rakiju po svom ukusu, onakvu kakvu niko u podnožju Deli Jovana ne ume.
Danas Buda poseduje oko 7000 stabala. Većinu voća prodaje tržištu koje se takođe bavi prizvodnjom rakije. Određenu količinu pekao je iz zadovoljstva, i prodavao kroz registrovano domaćinstvo, a onda je, u dogovoru sa svojom ćerkom i unucima, došao na ideju o registovanju destilerije. Daće sve od sebe da svoja lična iskustva prenese dalje svojim unucima, kao lični AMANET.
Tradicija, kvalitet, strast
Sve naše rakije proizvode se od voća uzgajanog na padinama planine Deli Jovan u Istočnoj Srbiji, posedujemo voćnjake sa dunjama, šljivama, kajsijama i kruškama. Pažljivo izabrane sorte voća kojima pogoduje klima i podneblje. Na visini od 450m nadmorske visine bez industrijkih zagađivača okoline.
Nakon uzgoja voća izutetnog kvaliteta, priprema se kljuka za fermentaciju koja je jedna od najvažnijih faza u pripremi rakije. Bez dodavanja šećera, od opranog i samlevenog voća dobija se izuzetna sirovina za pečenje vrhunske rakije. Višegodišnje iskustvo u pečenju rakije na tradicionalan način osavremenjen profesionalnim bakarnim kazanom sa retrifikacionom kolonom od 800 litara.
Kvalitet i ispravnost
Na osnovu rezultata laboratorijskih ispitivanja i stručnog razmatranja ovlašćene Enološke stanice Vršac u pogledu fizičko-hemijskog ispitivanja – bezbednost i kvalitet, Amanet rakija odgovara Zakonu o bezbednosti hrane(“Sl. glasnik RS” , br. 41/09 i br.17/19) i Zakonu o jakim alkoholnim pićima (“Sl. glasnik” , br. 92/2015), odnosno ispunjava uslove propisane navedenim pravilnicima.
Ponuda i cenovnik
Ponuda rakija destilerije Joković:
- Viljamovka (jačina 44%), 700 ml - 1520 din
- Dunjevača (jačina 41%), 700 ml - 1520 din
- Šljivovica (jačina 41%), 700 ml - 1460 din
- Kajsijevača (jačina 44%), 700 ml - 2860 din
Sve naše rakije možete dobiti u ukrasnoj kutiji, sa natpisom po želji. Cena ukrasne kutije je 400 din.
Način dostave
Naše proizvode možete poručiti putem telefona +381 63 475 068, e-maila info@amanetrakija.rs i naših stranica na društvenim mrežama Instagram i Facebook. Proizvode šaljemo kurirskom službom širom Srbije, a ličnu dostavu vršimo na teritoriji opštine Zaječar.
Ja lično nisam probala, ali sam čula na bazaru u Negotinu da im je dunja odlična! 🙂