Blitva je lisnato povrće koje se često koristi u mediteranskoj kuhinji zbog svoje hranljive vrednosti i lake pripreme. Ima široke, tamnozelene listove i debele bele, žute ili crvene drške, koje su takođe jestive. Ukus joj je blag, sličan spanaću, ali nešto puniji i zemljastiji. Blitva je izuzetno bogata vitaminima A, C i K, kao i magnezijumom, kalijumom i gvožđem. Deluje protivupalno, podstiče varenje i pomaže u regulaciji krvnog pritiska.
Može se koristiti kuvana, blanširana, dinstana ili pečena, kao prilog uz meso i ribu, u kombinaciji s krompirom, belim lukom ili maslinovim uljem. Takođe je odlična kao dodatak pitama, čorbama i testeninama. Blitva je zahvalna, ukusna i vrlo zdrava sezonska namirnica koja lako nalazi mesto na svakom stolu.
Za nas blitvu uzgaja porodica Antić iz Osladića kod Valjeva, i u proizvodnji ne koriste hemiju.
Recenzije
Još nema komentara.