Slađa i Zdravko d.o.o.
Mi smo Slađa i Zdravko i sve naše poslastice su bez belog šećera i bez glutena. Zaslađujemo ih prvenstveno voćem i urmama, ali imamo i poslastice sa eritritolom i sa zaslađivačem PreviaPlus. Drage mame i tate, mi znamo da gluten može da se sakrije i u pakovanja namirnica koje ne sadrže gluten, zato pažljivo biramo i zahtevamo sertifikate za sve sastojke od kojih pravimo naše poslastice.
Mi znamo šta je glikemijski indeks, kako se broje ugljeni hidrati, šta znači ograničen unos proteina i/ili zasićenih masti, šta su prebiotici i kako da napravimo kolač u kome ćete nesmetano uživati
Ukoliko ste na posebnom režimu ishrane, kod nas je sigurno neki od 140 kolača dobar izbor za vas: kolači Reni za osobe sa bolestima bubrega, torta Slađa za osobe sa dijabetesom, kolačići Bečko za osobe koje izbegavaju unos ugljenih hidrata, Ivanina torta za osobe sa netolerancijom na laktozu, torta Surova pomorandža za osobe koje jedu samo sirovu hranu, koje uz to imaju vegansku ishranu i uz to su na ketogenetskoj dijeti.
U našoj poslastičarnici ćete moći da izaberete vaše omiljene pitome i surove torte, Sirko, Slađine činije i Zdravkove čaše, neodoljive zanimacije, sitne i krupne kolače, Čonkolače, picu, hlebove i sireve, sve slatko i ukusno uz hladna i topla pića i dodatke po ukusu. Probajte Divlji čaj, Čaj čaj, Marokansku kafu i Zlatno mleko ili se odlučite za kafu Nalivušu sve u 1, koju ćemo vam dosipati koliko god puta želite.
Ako želite da obradujete dragu osobu, izaberite jednu ili po jednu od svih 10 vrsta naših čokoladnih bombona za koje koristimo isključivo čokoladu Callebaut Malchoc-d i Malchoc-w sa maltitolom.
Pročitajte višeThe Nutcrackers by AgroPremium
Zdravo! Mi smo Nevena i Ivan i stojimo iza male preduzetničke radnje Agro Premium iz Milatovca (u blizini Kragujevca). Naš brend nosi naziv The Nutcrackers (porodica KrckoOraščića ili Orašara). Ovaj naziv smo odabrali prvenstveno zbog simbolike jer su prvi proizvodi koje smo počeli da proizvodimo bili upravo od oraha sa našeg imanja, a potom i plodova lešnika, badema i drugih uljarica. Pored toga, u pojedinim tradicijama i kulturama se veruje da “orašari” donose sreću porodicama i da štite dom. Mi smatramo da naši proizvodi mogu štititi i doprineti vašem dobrom zdravlju, pa, samim tim, donose i sreću u vaše domove.
Stoga, u našoj ponudi su 100% hladno ceđena ulja, pre svega orašastih plodova poput orha, lešnika i badema, ali i drugih uljarica kao što su seme bundeve, maka, susama.
Naša ulja su rezultat pažljivog procesa proizvodnje koji ima za cilj da očuva sve prirodne arome i hranljive sastojke. Visokokvalitetna hladna ceđenja osiguravaju da ulja zadrže bogatstvo omega masnih kiselina i drugih vitalnih nutrijenata koji doprinose opštem zdravlju.
Proteinska brašna Agro Premiuma
Proteinsko brašno koje se dobija nakon ceđenja ulja, poput onog od oraha, lešnika i badema, ima nekoliko prednosti u odnosu na samleveni plod. Naime, proces ceđenja ulja odvaja masnoće od ploda, ostavljajući za sobom proteinsko brašno koje je koncentrisano u hranljivim materijama. Ova koncentracija čini brašno bogatijim proteinima, mineralima i drugim korisnim nutrijentima. Dalje, proces ceđenja uklanja veći deo masnoća iz ploda, čime se smanjuje sadržaj masti u proteinskom brašnu. Ovo može biti korisno za one koji žele kontrolisati unos masti u ishrani. Proces ceđenja može eliminisati gorkaste i trpkaste note koje su ponekad prisutne u samlevenom plodu. To rezultira proteinskim brašnom koje ima blaži ukus i čini ga prijatnijim za upotrebu u različitim receptima.
Namazi od oraha, meda i maline ili jabuke su, kao i svi naši proizvodi, 100% prirodni.
U pitanju je mešavina bagremovog meda, delimično obezmašćenog jezgra oraha (fini orahov puter) i liofilizovanog voća: jabuka i malina.
Naši proizvodi ne sadrže aditive, konzervanse, veštačke boje i arome, kao ni gluten. Posebno smo ponosni na činjenicu da su naši proizvodi odobreni od strane Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, što potvrđuje njihovu izuzetnu čistotu i sigurnost. Naša preduzetnička radnja teži ka održivosti i smanjenju otpada, čime se pozicioniramo kao “zelena firma” koja brine o okolini.
Pogodno za vegetarijance i vegane.
We are (the) real nuts!
Čuvajte svoje telo, jer to je jedino mesto u kome morate da živite.
Šitake Nikolov
Mi smo porodično poljoprivredno gazdinstvo Nikolov, koje je počelo sa proizvodnjom šitake pečuraka 2007 godine, februara meseca. Tada smo prve supstrate šitake pečurke ubacili u jednu malu podrumsku prostoriju od desetak metara kvadratnih. Sama ideja da se bavimo proizvodnjom pečuraka datira iz 1995. godine, ali tada nismo planirali da to budu šitake.
Na samom početku, po nagovoru prijatelja počeli smo sa 100 supstrata, koje smo kupili gotove. Tada se javila i ljubav prema šitake pečurkama. Već sledeće godine smo proširili proizvodnju sa još jednom prostorijom i naučili smo da spremamo svoje supstrate, ili smo bar mislili da smo naučili.
Posle bezbroj grešaka u pripremi i ispravljanja istih, stigli smo do nivoa kada možemo reći da imamo kvalitetne supstrate sa odličnim prinosima i izuzetne pečurke bez upotrebe hemijskih sredstava. Supstrate izrađujemo od piljevine hrasta, koju sami pravimo. Stalnim ulaganjem smo povećali i ukupan kapacitet proizvodnje na 700 supstrata mesečno, a za koji mesec ćemo stići do brojke od 1000 supstrata na mesečnom nivou.
Pročitajte višeLalino zlato
Mi smo PG Dejan Đukić iz Crepaje kod Pančeva. Uzgojem bundeva se bavimo duži niz godina, a površine pod bundevom konstantno povećavamo u prethodnih 10 godina. Od 2019. godine započinjemo preradu bundeva na domaćinstvu i pokrećemo brend “Lalino zlato”. Odmah smo se izdvojili na tržištu po specifičnim, originalnim i jedinstvenim proizvodima od bundeve. U svom proizvodnom programu imamo namaz od bundeve bez dodatog šečera, turšije od bundeve i kandiranu špageti bundevu.
Na gazdinstvu gajimo više vrsta jestivih i ukrasnih bundeva koje prodajemo u sezoni jesen/zima.
Od prošle godine smo započeli ljuštenje, sečenje i zamrzavanje bundeve, tako da sada bundevu imamo tokom cele godine.
Poseban segment u našoj ponudi su ukrasne bundeve kojih imamo dosta vrsta, oblika i boja.
Takođe na gazdinstvu gajimo i autohtonu sortu kukuruza “Osmak” i to beli i crveni i od njih pravimo brašno od celog zrna.
Pročitajte višePG Mirilov
Maksim, Biljana i Nemanja su ekipa iz tima Leblebija Naut. Uzgoj leblebije se najčešće povezuje s toplijim podnebljima. Međutim, s promenom klime i sve toplijim i sušnijim letima, i u našoj zemlji su se stvorili uslovi za uspešan uzgoj ove biljke. Leblebija predstavlja bogat izvor proteina i minerala, a zemljištu popravlja plodnost.
Uvideo je to i mladi stručnjak Nemanja Mirilov iz Bačkog Gradišta, nedaleko od Novog Sada, koji je nakon završenih studija ekonomije razmišljao čime da počne da se bavi. Leblebiju je prvi put posejao pre tri godine na površini od pola katastarskog jutra semenom iz Rusije. Prethodno je urađena analiza plodnosti zemljišta. Setva se obavlja početkom aprila, a moguća je sve do pred Đurđevdan. Leblebija ima kratku vegetaciju i rod donosi za 110 dana nakon polaganja semena u zemljište.
Prve godine leblebija je rodila oko 1,5 tona po katastarskom jutru, što je dobar rezulat. Naredne sezone povećana je površina na četiri, a lane na 10 katastarskih jutara. Korišćeno je seme iz Grčke i Rusije. Osim grčkih i ruskih sorti, ove godine posejane su i libijske i avganistanske sorte, koje imaju crno i crveno obojeno seme.
Ovo je proizvodnja u kojoj ima mnogo fizičkog rada, jer leblebija zahteva često okopavanje. Vrlo brzo nakon nicanja ne može se više ući mašinama u usev. Za ovu proizvodnju je specifično da leblebija dobro podnosi monokulturu, a čak postoji i podatak da se najbolji prinos postiže četvrte godine gajenja na istoj parceli. Ova biljka ne zahteva ni značajnije đubrenje, jer ostavlja azot u zemljištu, herbicide takođe ne koristimo, a usev prskamo jedino rastvorom koprive. U ovom rastvoru ima dosta gvožđa i kalijuma koji nedostaju leblebiji. Velik je udeo ljudskog rada u ovoj proizvodnji, pre svega ima mnogo okopavanja, pa zato smatramo da je bolje da se mladi bave njome. Već sada sarađujeno sa osam mladih poljoprivrednika, a planiramo i da do kraja leta osnujemo zadrugu. Cilj je da čitav lanac proizvodnje od setve pa do plasmana bude pod kontrolom samih proizvođača.
Ove godine je po prvi put na pola jutra posejao autohtonu sortu kukuruza “beli osmak”, poznatiju i kao staklenac.
Reč je o staroj vrsti belog kukuruza iz sorte tvrdunaca koja se koristi pretežno za ljudsku ishranu. Nekada je bio zastupljen na čitavom Balkanu, a danas ga je teško pronaći jer su ga osamdesetih godina potisnuli hibridi. Osim što je beo, karakterističan je i po krupnom zrnu i osam redova, a ako dobro rodi može da ima i preko 12 redova, kao i veoma krupan klip.
“Osmak ne daje velike prinose kao hibrid. Ove godine smo ga prvi put posejali, zato ne možemo sa sigurnošću da kažemo koliki će biti prinosi. Uskoro nas očekuje berba pa ćemo videti. Sejali smo ga kao i svaki drugi kukuruz. Nismo ga tretirali ni sa čim. Kada je nikao prskali smo malo sa koprivom, koju inače koristimo i za druge kulture jer je dobra i zdrava, kako za ljude tako i za biljke. Takođe, morali smo da prskamo zbog korova. Zagrnuli smo ga, oparali i pustili ga da raste,”
Pročitajte višeBanatski black garlic
Poljoprivredno gazdinstvo Bogatinčević iz Banatskog Novog Sela proizvodi crni beli luk.
Naš proizvod je Banatski black garlic i njime želimo da svima nama približimo prirodan domaći proizvod, zdrav, neočekivanog i jedinstvenog ukusa. On je izrazito crne boje, bez neprijatnog i oštrog mirisa nakon komzumacije. Vrlo snažan prirodan antibiotik koji poboljšava i varenje. Sadrži nekoliko puta više antioksidanasa i minerala od sirovog belog luka. Bogat je i aminokiselinama. Njegova jedinstvena boja, ukus i tekstura stvaraju se bez ikakvih aditiva. Proizvodi se fermentacijom, tehnikom koja potiče sa Dalekog Istoka – Japana i Koreje.
Način pripreme svoju tajnu krije u kvalitetnom belom luku uzgajanom u banatskoj crnici i primeni odgovarajuće kombinacije temperature, vlažnosti i strpljenja.
Može se koristiti u slanim jelima, u poslasticama, ali se može i grickati kao žele bombona.
Pročitajte višeNit sa prirodom
Poljoprivredno gazdinstvo Korićanac se bavi uzgojem lešnika. Plantaža se nalazi u okviru park – šume “Kraljevica” koja je pod zaštitom grada Zaječara, kao prirodno dobro od posebnog značaja. Naš brend smo nazvali Nit sa prirodom jer je zasad uronjen u netaknutu prirodu koja je ovde podarila plodno i zdravo zemljište, čistu vodu i svež vazduh. Lešnik prerađujemo u ulje i brašno koje je bez konzervanasa i bilo kakvih dodataka.
Pročitajte više