
Samo višnje
Mi smo PG Simić i gajimo staru autohtonu sortu višanja u Feketiću, stari naziv je Feketićka crna višnja. Nov naziv je “Prima”. Ko je bio u Feketiću, video je da ispred gotovo svake kuće raste bar jedna ova višnja. Proizvodimo matični sok od višanja bez dodatog šećera, džem od višanja bez dodatog šećera, i ulje od koštica višanja.
Voćarski Institut u Čačku je u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu uradio naučnu studiju vezanu za ovu našu divnu višnju i utvrdio da ova sorta spada u najotpornije i najbolje na svetu. Šta to znači?
Ima mnogo viši nivo antioksidanasa od ostalih sorti, što kod konzumacije doprinosi opštem zdravlju i imunitetu. Izuzetno je otporna i može da se uzgaja bez prskanja hemijskim sredstvima. Mi je ničim ne tretiramo, i u procesu smo konverzije za dobijanje organskog sertifikata, što znači da ćete piti potpuno prirodan sok. Ima visok sadržaj prirodnog šećera, ukusna je i slatka, i nije potrebno dodavati industrijski šećer u sok. Višnja je samo pasirana, zatim pasterizovana i ambalažirana. Dakle, pijete jedan gusti matični sok. Ne dodajemo šećer, konzervans, ni aditive.
Ono na šta smo takođe mnogo ponosni je ulje od semena koštica višanja! Uz veliki trud, uspeli smo da rešimo tehnologiju krckanja koštica, odvajanja semena od ljuske i hladnog ceđenja. Ulje je pravi raritet i jedini smo u regionu koji ga proizvode. Gde mu je primena?
Za negu svih tipova kože, ali je najpogodnije za suvu i kožu sklonu ekcemima. Nakon sunčanja, za regeneraciju oštećene kože UV zracima. Jestivo je. Može se stavljati u salate. Ima antitumorna dejstvo, zbog velikog udela alfa-eleostearinske kiseline koji inhibiraju ćelije raka (naročito raka dojke).
Naučne studije: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20482278/ https://www.mdpi.com/1420-3049/27/3/696 https://www.hindawi.com/journals/jfq/2021/5529613/
Za jedan litar ulja, potrebno je 30kg koštica, ili oko 450-500kg višanja! Srećni smo jer smo ostvarili ideju o iskoristivosti celog ploda višnje!
Nešto više o nama možete pogledati na sledećim linkovima: Samo višnje, sok, liker i rakija (Marka Žvaka) i Priče sa dušom.
Pročitajte više
Varjača i šerpa
Mi smo mlada, vredna i perspektivna porodica! Suprug i ja smo fakultetski obrazovani, imamo dvoje dece. Naš brend “Varjača i šerpa” je nastao usled nedostatka posla u struci. Došli smo na ideju da prerađujemo voće i povrće sa našeg imanja, čiji je uzgoj kontrolisan. Naše gazdinstvo se nalazi u podnožju Kopaonika, pa tamo odlazimo da beremo šumske borovnice, jagode i pečurke.
Pročitajte više
Domaće od Popovića
Mi smo poljoprivredno gazdinstvo Popović iz sela Brgule kod Uba. Naše gazdinstvo više od 200 godina uzgaja životinje, povrće i voće na prirodan način. U ishrani ovaca, svinja, krava, pilića i kokošaka koristimo samo žitarice koje uzgajamo sami na našim njivama. Bašta se obrađuje ručno, bez ikakvog prskanja sa hemijom, koristimo pepeo, koprivu, maslačak i ljusku luka za prskanje od svakakvih buba i plamenjači. Samo domaće od nas Popovića.
Pročitajte više
Marina domaći proizvodi
Mi smo malo porodično gazdinstvo Nedović, nalazimo se u selu Stubal kod Blaca. Na inicijativu mog supruga, osnovali smo brend Marina domaći proizvodi koji se bavi preradom voća i povrća od 2018. godine. Ideja je nastala onog momenta kada nisam mogla da pronađem posao u struci. Bilo je dosta izazova, prve godine smo prodali svega stotinak tegli. Danas taj broj raste svakodnevno i ide do par hiljada tegli. Naše gazdinstvo ima pod zasadom višnju i šljivu, od kojih pravimo slatka i sokove. Naš najveći uspeh je kada nam se kupci vraćaju iz godine u godinu. Na sajmu etno hrane i pića dobili smo nagradu za cepkanu papriku i baš smo ponosni zbog toga.
Pročitajte više