
Pčelarska farma Mimi i Ivana

PG Eror
U nedostatku ukusa paradajza koji se pamti iz detinjstva prilikom poseta babi i dedi na selu, 2011. godine odlučio sam da zanovim voćnjak i počnem da proizvodim povrće za potrebe porodice na porodičnom seoskom imanju pokojnog dede u selu Žarkovac kod Rume. Posle 4 godine odlučujem da posadim pola hektara kajsije i višnje i uđem u proces organske proizvodnje voća za prodaju. Kao ljubitelj životinja 2016. godine prelazim da živim na selu, pa uz voće i povrće počinjem da gajim i kokoške, ćurke, kasnije stižu i koze, pa ovce… tako da je svaki dan radni dan i dan za uživanje.
Pročitajte više
Gazdinstvo Momčilović
Gazdinstvo Momčilović nalazi se u Crnoj Travi, u blizini Vlasinskog jezera. Bavimo se proizvodnjom zdrave hrane od šumskih plodova. Sve sirovine za svoje proizvode beremo u neposrednom okruženju, na livadama i u šumama Crne Trave i Vlasine. Šumske proizvode prerađujemo ručno, bez konzervansa i aditiva, na tradicionalan način uz upotrebu izvorske vode.
U svojoj ponudi imamo i med, livadski sa planine. Naš pčelinjak je stacioniran i nalazi se na 1100m nadmorske visine, u predelu koji obiluje biljkama (borovnica, hajdučka trava, majčina dušica, matičnjak i dr.) koje su uz planinski vazduh i izvorsku vodu, zaslužne za neobičnu aromu našeg meda.
Pročitajte više
Gazdinstvo Zdravić
Gazdinstvo Zdravić je malo porodično gazdinstvo smešteno u opštini Brus, u podnožju Kopaonika. Naša priča je započela 2020.godine kada smo odlučili da proizvode iz naših voćnjaka, vinograda i šumske proizvode učinimo dostupnim većem broju ljudi. U celokupnu proizvodnju je uključena cela porodica, tačnije nas petoro.
U procesu proizvodnje, trudimo se da održimo tradiciju. Svo voće je gajeno pod kontolom najstarijeg člana porodice Zdravić i on vodi računa čime se naši proizvodi tretiraju. Ostalo voće je samoniklo i raste na padinama Kopaonika.
Pročitajte više
Potpis rakija
Naši dedovi su se pre dva veka doselili u selo Zuce koje se nalazi u podnožju Avale. Voćnjaci stari više od pola veka, govore da su uvideli blagodeti geografskog područja i povoljne klimatske uslove za proizvodnju voća. Preci su proizvodili voće i bili veliki ljubitelji rakije. Svoju ljubav, znanje i umeće u proizvodnji i preradi, prenosili su i svojim potomcima koji su to znanje unapređivali, a sada se rakija destiliše u bakarnom kazanu od 500 l na drva. Možda je naš put spor, ali mi smo ponosni i veoma zadovoljni i želja nam je da buduće generacije nastave našim stopama.
Prepoznaj kvalitet, upoznaj rakiju POTPIS
Posle dugog niza godina usavršavanja u pravljenju rakija Destilerija Braća Rajković i njihova POTPIS rakija nastala je sa razlogom da pravim ljubiteljima kvalitetne rakije dočara ono najbolje.
Svaka kap sadrži emociju, a svaka čaša deo naše duše!
Uzimajući u obzir da sam postupak kojim dolazimo do gotovog proizvoda, uz pretežno ručnu manufakturu, zahteva i do pet puta više vremena da bi se došlo do jedne flaše voćne rakije, pokazuje našu iskrenost u nameri da ne odstupimo od zadatog kvaliteta.
Ne jurimo za osvajanjem tržišta, već za srcima malobrojnih koji znaju da cene pravu stvar kad je probaju.
Uživajte u našim rakijama i podelite sa drugima taj trenutak sreće, ŽIVELI!
Pročitajte više
PG Tešović Miljana
Sve je počelo davne 2010. godine, imali smo malu ušteđevinu i rešili smo da krenemo u proizvodnju voća, prvenstveno kajsija.
Morali smo krenuti od nule, pošto nismo imali ni zemljište. Kupili smo nešto manje od jednog hektara i odlučili da sadimo kajsije. Danima smo čitali literaturu, raspitivali se po rasadnicima, razgovarali sa agronomima… Sopstvenim snagama smo iskopali rupe, zasadili voće i naša priča kreće. 2013. godine smo odlučili da dokupimo još zemlje i jednoglasno odlučili da sadimo jabuke, na jednom delu, jer nam finansije nisu dozvolile da odmah posadimo sve.
U međuvremenu smo se odlučili da našoj deci, njih troje, obezbedimo kvalitetno meso i mlečne proizvode, pa smo nabavili koze, zbog mleka, sira, jaretine i krenuli sa uzgojem tovnih pilića, ali ne na način koji to čine velike farme, (jer su ipak one uslovljene da rade tako, veliki je tu protok novca), već laganica, što prirodnije. Malo pomalo su nas poznanici i prijatelji molili da i njima prodamo piliće, te je potražnja svake godine sve veća. U međuvremenu smo 2015. godine na tom drugom delu zemljišta zasadili ranu sortu krušaka.
Suprug i dever su ribolovci, tako da za vreme Božićnog posta (pošto tada imaju vremena, ostale obaveze se raščiste) u ponudi imamo i svežu i sušenu ribu, rečnu. Ništa mi ovo ne bi stigli da ‘servisiramo’ da nam svesrdno ne pomažu naša deca.
Pročitajte više