![Featured Image](https://maliproizvodjaci.rs/wp-content/uploads/job-manager-uploads/company_logo/2023/05/332063683_574170131071044_7096293939936123831_n-1-e1684776660789.jpg)
Bagdalska avlija
Poljoprivredno gazdinstvo Aleksić (Bagdalska avlija) se bavi proizvodnjom malih serija delikatesnih proizvoda od mesa i mleka. Nalazimo se u Pakašnici pored Kruševca. Proizvode od mesa radimo od svinje , konja, ovce, goveda, srndaća i divlje svinje .
Svi proizvodi se izrađuju ručno, tradicionalnim metodama i bez ikakvog prisustva aditiva i konzervanasa osim morske soli. Zrenje proizvoda kao i dimljenje se odvija u periodu od 6 do 36 meseci. Postoji i serija mesnih proizvoda koji se rade sa kalijumovom solju za ljude koji imaju problema sa povišenim pritiskom.
Sireve radimo od kozijeg , kravljeg i ovčijeg mleka. Ljute sireve od kravljeg mleka izrađujemo sa aronijom, kurkumom, zelenom ljutom paprikom.
Sireve izrađujemo potpuno drugačije od ostalih proizvođača. Izrada se vrši od samo jedne vrste ili od mešavine više vrsta mleka koja daje specifične ukuse našim proizvodima. Sireve u zavisnosti od vrste dimimo ili bez dimljenja stavljamo na zrenje kako bi postigli željeni kvalitet.
Tradicionalni smo učesnici mnogih vinskih i rakijskih manifestacija jer naši proizvodi dopunjuju ponudu vinara i proizvođača rakije.
Možemo da se pohvalimo i gostovanjem u kultnoj emisiji “Kvadratura kruga”, autora Branka Stankovića. Ostavljamo u prilogu link ka istoj, za sve one koji žele da čuju malo detaljnije o nama i našoj proizvodnji: Kvadratura kruga: Novi ukusi Srbije.
O nama je pisao i dnevni list Kurir, taj tekst možete pogledati klikom na sledeći link: intervju za Kurir.
Pročitajte više![Featured Image](https://maliproizvodjaci.rs/wp-content/uploads/2020/06/RAI_5551.jpg)
Igra ukusa
Ćureća pršuta je delikates koji spaja tradicionalno i moderno! Nastali smo pre više godina kao poduhvat nekoliko prijatelja sa fakulteta sa idejom da u moru proizvoda sumnjivog kvaliteta ponudimo nama dragim ljudima nešto posebno, zdravo i pre svega ukusno.
Recept nije tajna, tajna je posvećenost
Ćureća pršuta se pravi od samo tri sastojka: ćurećeg belog mesa, himalajske soli i belog luka. Sam proces pripreme zahteva vreme, jer za savršen komad ćureće pršute potrebno je od 5 do 6 nedelja predanog rada i posvećenosti.
Tempo našeg rada diktira priroda
Prve nedelje se ćureće belo meso stavlja u pac, da upije himalajsku so i beli luk. U drugoj nedelji se diže na dim, da pokupi najbolje arome domaće bukve i potom se diže na vetar. Tada priroda određuje kojom brzinom će se meso osušiti.
Ko stoji iza ćureće pršute?
Iza naše pršutice stojimo mi! Ivan i Marko sa svojim najbližima. Trudimo se da dosta toga radimo sami ali vremenom kako smo rastali počeli smo da uključujemo sve više saradnika. Danas nas 4000 domaćinstava u koja isporučujemo pršuticu obavezuju na kvalitet i odgovornost! Sa mnogima smo se upoznali na kućnom pragu a danas smo postali i prijatelji! Naša misija je otpočetka jasna: zdrav, ukusan i tradicionalan proizvod na trpezi nama dragih ljudi.
Pročitajte više![Featured Image](https://maliproizvodjaci.rs/wp-content/uploads/2020/06/421661116_901053814897935_1087982847486362107_n.jpg)
Ukusi Kopaonika
Poljoprivredno gazdinstvo Karanović nalazi se u Rudnici podno Kopaonika, na 800 m nadmorske visine. Na našem gazdinstvu životinje žive slobodno, krave su na ispaši najvećim delom godine, nakon toga se hrane livadskim biljem koje ručno skupljamo tokom leta. Naše koke žive bez kaveza i bez ograda, idu gde im je volja. Povrće i voće proizvodimo bez trunke pesticida, preradjujemo ga bez konzervanasa i bilo kakvih dodataka.
Pročitajte više