
Bagdalska avlija
Poljoprivredno gazdinstvo Aleksić (Bagdalska avlija) se bavi proizvodnjom malih serija delikatesnih proizvoda od mesa i mleka. Nalazimo se u Pakašnici pored Kruševca. Proizvode od mesa radimo od svinje , konja, ovce, goveda, srndaća i divlje svinje .
Svi proizvodi se izrađuju ručno, tradicionalnim metodama i bez ikakvog prisustva aditiva i konzervanasa osim morske soli. Zrenje proizvoda kao i dimljenje se odvija u periodu od 6 do 36 meseci. Postoji i serija mesnih proizvoda koji se rade sa kalijumovom solju za ljude koji imaju problema sa povišenim pritiskom.
Sireve radimo od kozijeg , kravljeg i ovčijeg mleka. Ljute sireve od kravljeg mleka izrađujemo sa aronijom, kurkumom, zelenom ljutom paprikom.
Sireve izrađujemo potpuno drugačije od ostalih proizvođača. Izrada se vrši od samo jedne vrste ili od mešavine više vrsta mleka koja daje specifične ukuse našim proizvodima. Sireve u zavisnosti od vrste dimimo ili bez dimljenja stavljamo na zrenje kako bi postigli željeni kvalitet.
Tradicionalni smo učesnici mnogih vinskih i rakijskih manifestacija jer naši proizvodi dopunjuju ponudu vinara i proizvođača rakije.
Možemo da se pohvalimo i gostovanjem u kultnoj emisiji “Kvadratura kruga”, autora Branka Stankovića. Ostavljamo u prilogu link ka istoj, za sve one koji žele da čuju malo detaljnije o nama i našoj proizvodnji: Kvadratura kruga: Novi ukusi Srbije.
O nama je pisao i dnevni list Kurir, taj tekst možete pogledati klikom na sledeći link: intervju za Kurir.
Pročitajte više
Farma na kraj sela
Naša farma ovaca nalazi se na obroncima Gledićkih planina u selu Donja Sabanta kod Kragujevca. Na nekih 750 metara nadmorske visine grla se svakodnevno nalaze na ispaši, što znači da je kvalitet našeg mesa zagarantovan.
Na samoj farmi se vrši i prerada mesa dobijenog od naših grla. U pitanju je suvo ovčije meso. Ali… Mi se ne bavimo klasičnim sušenjem mesa. Naši proizvodi su delikatesi od ovčijeg mesa i nešto slično sigurno niste probali, jer smo jedini u Srbiji koji na ovaj način proizvode. Meso pre dimljenja odstoji u vinu i začinima i predstavlja pravu gastronomsku poslasticu.
Rado smo viđeni gosti na svim bazarima, ali i vinskim manifestacijama. Možete pronaći dosta članaka o nama, pogledati profile na društvenim mrežama, a pravo zadovoljstvo nam je ukoliko nas posetite i poželite da budete naši gosti na farmi. Dobrodošli. 🤗
Pročitajte više
Sa salaša zimnica
Naša priča počinje 2015. godine na malom salašu na obodu Rume. Započeli smo proizvodnju kuvanog paradajza, ajvara , pinđura, mešane i lovačke salate, turšije, cvekle, pekmeza od šljiva, kajsija, dunja, šipka, drenjine i jagoda i više vrsta sokova. Za preradu koristimo povrće i voće sa naših njiva, a sve u želji da ljudima u velikim gradovima ponudimo hranu sa izvora nastajanja.
Mi smo porodična “firma” u kojoj rade tri generacije. Naši roditelji, mi i naše troje dece. Ideju o pokretanju ovog posla je inicirala moja supruga Dragana a mi smo je svi zdušno podržali. Posle prve dve godine priča je krenula da se širi u pravcu suvog mesa, sireva, kolača i domaćeg hleba.
Danas je naše gazdinstvo locirano u selu Kraljevci pored Rume. Raširili smo svoju primarnu njivsku i plasteničku proizvodnju i podigli kapacitete prerade. Ispred samog imanja smo izgradili malu kućicu u kojoj vršimo prodaju naših proizvoda.
Pročitajte više
Dragin Kulen i Kobasica
Od reči gazdinstvo mi mnogo više volimo reč domaćinstvo. Kod nas posao vodi domaćin, a ne gazda.
Mi smo domaćini, poreklom Slavonci, na šta smo posebno ponosni, jer su iza nas generacije predaka koji su omogućili da mi danas imamo prave recepte i da tačno znamo kako i šta radimo. Za nas je domaćinska kuća ona u kojoj se poštuje tradicija, i koja svojim radom stvara trpezu za ponos i diku, a ono što je sigurno je da su naši suhomesnati specijaliteti upravo ono na šta smo jako ponosni.
Pročitajte više
PG Mladenović
PG Mladenović se nalazi u selu Dubona, na 12km od Mladenovca. 2015. godine ulazimo u vode stočarstva pokretanjem farme ovaca. Par godina nakon toga ulazimo i u vode prerade mesa sa naše farme. Tada proizvodnji i uzgoju dodajemo i svinjski asortiman. Sada smo već uveliko u preradi ovčijeg i svinjskog mesa čiji kvalitet potvrđuje srebrna medalja na međunarodnom sajmu u Novom Sadu. Najbolje priznanje našem radu i kvalitetu su zadovoljni kupci, tako da vas srdačno pozivamo da probate naše proizvode. Naše meso se suši na hladnom dimu bukovog drveta. Vakumirani način pakovanja garantuje očuvanje ukusa kao onog trenutka kada je izaslo iz pušnice.
Pročitajte više
Gazdinstvo Zoranović
Mi smo malo porodično gazdinstvo Zoranović. Dolazimo iz Srema. Bavimo se proizvodnjom domaćih suhomesnatih proizvoda na tradicionalan starinski način, što znači da ne koristimo nikakve veštačke nitrite i boje. Obrađujemo vlastitu zemlju i hranimo svinje od kojih dobijamo krajnji proizvod. Dimimo na bukovoj piljevini i drvetu trešnje, na prirodnom vazduhu u prirodnim uslovima. Jedimo domaće!
Pročitajte više
Mesara Jabuka
Mesara Jabuka se bavi proizvodnjom i preradom junećih, goveđih, svinjskih i mlečnih proizvoda. Nalazimo se u Novom Pazaru, gde pravimo naše proizvode i sušimo na obroncima planine Golije.
Pročitajte više
Manufaktura Delikatesa
Manufaktura delikatesa je mlada firma, ali u potpunosti okrenuta očuvanju tradicionalnih vrednosti kada je u pitanju proizvodnja mesa i priprema vrhunskih suvomesnatih proizvoda. Proizvodnja se nalazi u Banatu nadomak Deliblatske peščare.
O toku pripreme naših proizvoda, recepturi, sirovini, uslovima prerade, procesa soljenja, sušenja, zrenja i pakovanja brinu vrhunski tehnolozi prehrambene tehnologije. Zbog toga svi naši proizvodi imaju prepoznatljiv ukus i visok kvalitet. U samom procesu proizvodnje svi strandardni bezbednosti hrane su primenjeni.
Naši proizvodi nemaju dodate nitrite, veštačke konzervanse, boje, pojačivače ukusa, emulgatore.
Pročitajte više