
BioSalaš Farago
Naš BioSalaš Farago postoji već više od 100 godina, to je salaš mog dede. Kada smo se pre 20 godina vratili iz Nemačke, porodično smo započeli organsku proizvodnju začina, lekovitog bilja, žitarica i uljarica. Pre par godina smo prestali sa gajenjem začina i lekovitog bilja, smanjili smo proizvodnju, kako bismo supruga i ja sami uspeli da završimo poslove na salašu.
Okolna sela i gradove snabdevamo sa manjom količinom hlebova od organskog integralnog brašna, bez kvasca i sa kvascem. Pošto je to komplikovano za isporuku, predstavljamo vam naše proizvode koji mogu duže da stoje.
Pročitajte više
Ekofungi
Mi smo mala, porodična, jedina organski sertifikovana, farma za proizvodnju šampinjona u Srbiji.
Naša široka ponuda se sastoji od svežih zlatnih i belih šampinjona i dehidriranog programa proizvoda za brzu pripremu kvalitetnih jela.
Kompanija Ekofungi je jedan od najrelevantnijih i najupečatljivijih primera u kome se posao odvija u skladu sa modelom cirkularne ekonomije, ali i principom plave ekonomije koji podrazumeva pažnju prema ljudskim resursima, visoko-etički odnos prema lokalnoj zajednici i usmerenost ka lokalnom razvoju.
Proizvodnja, koja danas čini polaznu tačku Ekofungi kompanije, je nastala početkom dvehiljaditih godina kada su osnivači odlučili da pokrenu kompaniju koja bi bila veza između nauke i prakse.
Odlučujući se za potpuno nove i neuobičajene pravce razvoja, činili su smele korake, i rukovodeći se time da je znanje moć, Ekofungi je kreirao sopstvenu tehnologiju uzgoja gajenih, jestivih gljiva.
Na taj način je postao jedino, zaista cirkularno, preduzeće u jugoistočnoj Evropi (OECD brošura 2018.) i jedina organski sertifikovana farma za proizvodnju gajenih, jestivih gljiva u Evropi.
Osim proizvodnje organske bukovače i šampinjona, kompanija Ekofungi je investirala i u procese dehidratacije povrća. Krug je time zatvoren, pa se kompost nakon berbe gljiva prosleđuje organskim proizvođačima povrća od kojih se kasnije otkupljuje sirovina za dehidratraciju.
U savremenom svetu, Ekofungi tehnologija je prepoznata kao primer novog ekonomskog pravca razvoja. Poštujući svoje principe da je znanje jedino vredno ako se deli, Ekofungi je organizovao svoju školu, pre svega namenjenu svima onima koji beže od korporativnog biznisa.
Instagram: Ekofungi
Facebook: Ekofungi

“Voj Joy” – organski kivi iz Vojvodine
Pozdrav svima!🙂
Želimo da Vam se predstavimo…🥝
Mi smo poljoprivredno gazdinstvo porodice Žunji i Silak iz Temerina i bavimo se i organskom proizvodnjom kivija.Prvi deo plantaže je zasađen 2014. godine, a proširili smo na 1.4 hektara 2017.godine
Prošlogodišnja (2022.)berba je i zvanično organska,pre toga smo prošli proces konverzije.
🥝🥝🥝🥝🥝🥝🥝🥝🥝🥝🥝🥝🥝🥝🥝
🔝Kao prvi kivi iz Srbije registrovan kod Uprave za trezor, uzgajan po organskim principima.
Da,dobro ste pročitali…Vojvođanski kivi slađi od uvoznog,pa još i organski. 😇
(Kontrolna organizacija” TMS CEE” DOO Br.koda RS-ORG-002)
Inače kivi je vrlo moćna voćka, pravi čuvar našeg zdravlja.
⬆️Visok nivo C vitamina i antioksidanata ublažava stres, jača imunitet, poboljša varenje, sadrži visok nivo kalijuma, sprečava grčeve u mišićima, pomaže kod mršavljenja-samo su neki od blagotvornosti ovog voća.🥝

PG Vladimir Grbić
Gazdinstvo Grbić se nalazi u selu Krušar, na teritoriji opštine Ćuprija. U sastav gazdinstva je uvrštena i proizvodnja koja se odvija u vikend naselju Počenta na brdu iznad Starog Slankamena gde posedujemo vikendicu i dva placa. Bavimo se proizvodnjom voća, grožđa, povrća, začinskog bilja i žitarica.
U Počenti je proizvodnja orjentisana na smokve, grožđe i voće, a manjim delom i na povrtarske kulture (korenasto i krtolasto povrće) kojima pogoduje lagana struktura zemljišta koje je tamo zastupljeno. Navodnjavanje je isključivo kišnicom iz velikih sabirnih rezervoara. U Krušaru se odvija vrtlarska proizvodnja u okviru velikog placa uz navodnjavanje iz ličnog vodovoda koji se koristi za piće i sve druge potrebe. Voda je sa dubine 16 m i odličnog je kvaliteta što je testiranjem potvrđeno. U okviru placa se nalaze voćnjak i vinograd.
Njivska proizvodnja se odvija na tri različite topografske konfiguracije – tri tipski različita zemljišta. U okviru atara imamo brdo, ravnicu i staro rečno korito Velike Morave. Bavimo se i preradom: zimnice, sokovi, brašna – posedujemo mlin na kamen. U planu je i sušara za smokve, voće itd. Organskom proizvodnjom se bavimo od 2012. godine.
Pročitajte više
Poljoprivredno gazdinstvo Domanović
Poljoprivredno gazdinstvo Domanović nalazi se nadomak Valjeva. U podnožju planine Maljen. Selo Ravnje. Primarna delatnost nam je proizvodnja organske maline, kao i prerađevina od voća, proizvodnja meda i suhomesnatih proizvoda. Za organsku proizvodnju smo se odlučili pre svega zbog naše dece, kako bismo im pružili priliku da se zdravo hrane. Organskom proizvodnjom bavimo se već 3 godine. Trenutno posedujemo grupi sertifikat za organsku proizvodnju. U proizvodnji učestvuju dve porodice. Nakon više godina, u prirodi smo pronašli sopstveni mir i sreću. I velika nam je čast, da slast naših proizvoda podelimo sa vama.
Pročitajte više
PG Eror
U nedostatku ukusa paradajza koji se pamti iz detinjstva prilikom poseta babi i dedi na selu, 2011. godine odlučio sam da zanovim voćnjak i počnem da proizvodim povrće za potrebe porodice na porodičnom seoskom imanju pokojnog dede u selu Žarkovac kod Rume. Posle 4 godine odlučujem da posadim pola hektara kajsije i višnje i uđem u proces organske proizvodnje voća za prodaju. Kao ljubitelj životinja 2016. godine prelazim da živim na selu, pa uz voće i povrće počinjem da gajim i kokoške, ćurke, kasnije stižu i koze, pa ovce… tako da je svaki dan radni dan i dan za uživanje.
Pročitajte više
Zets Orchard

Samo višnje
Mi smo PG Simić i gajimo staru autohtonu sortu višanja u Feketiću, stari naziv je Feketićka crna višnja. Nov naziv je “Prima”. Ko je bio u Feketiću, video je da ispred gotovo svake kuće raste bar jedna ova višnja. Proizvodimo matični sok od višanja bez dodatog šećera, džem od višanja bez dodatog šećera, i ulje od koštica višanja.
Voćarski Institut u Čačku je u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu uradio naučnu studiju vezanu za ovu našu divnu višnju i utvrdio da ova sorta spada u najotpornije i najbolje na svetu. Šta to znači?
Ima mnogo viši nivo antioksidanasa od ostalih sorti, što kod konzumacije doprinosi opštem zdravlju i imunitetu. Izuzetno je otporna i može da se uzgaja bez prskanja hemijskim sredstvima. Mi je ničim ne tretiramo, i u procesu smo konverzije za dobijanje organskog sertifikata, što znači da ćete piti potpuno prirodan sok. Ima visok sadržaj prirodnog šećera, ukusna je i slatka, i nije potrebno dodavati industrijski šećer u sok. Višnja je samo pasirana, zatim pasterizovana i ambalažirana. Dakle, pijete jedan gusti matični sok. Ne dodajemo šećer, konzervans, ni aditive.
Ono na šta smo takođe mnogo ponosni je ulje od semena koštica višanja! Uz veliki trud, uspeli smo da rešimo tehnologiju krckanja koštica, odvajanja semena od ljuske i hladnog ceđenja. Ulje je pravi raritet i jedini smo u regionu koji ga proizvode. Gde mu je primena?
Za negu svih tipova kože, ali je najpogodnije za suvu i kožu sklonu ekcemima. Nakon sunčanja, za regeneraciju oštećene kože UV zracima. Jestivo je. Može se stavljati u salate. Ima antitumorna dejstvo, zbog velikog udela alfa-eleostearinske kiseline koji inhibiraju ćelije raka (naročito raka dojke).
Naučne studije: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20482278/ https://www.mdpi.com/1420-3049/27/3/696 https://www.hindawi.com/journals/jfq/2021/5529613/
Za jedan litar ulja, potrebno je 30kg koštica, ili oko 450-500kg višanja! Srećni smo jer smo ostvarili ideju o iskoristivosti celog ploda višnje!
Nešto više o nama možete pogledati na sledećim linkovima: Samo višnje, sok, liker i rakija (Marka Žvaka) i Priče sa dušom.
Pročitajte više
Organela
Kada su se udružili mladi i stariji ljudi, iskustvo, struka i sjajna energija, nastala je naša priča.
Nalazimo se u jednom lepom sokaku kraj Valjevske Kamenice, blizu smo samog sela, a opet malo izolovani. Gazdinstvo je uronjeno u netaknutoj prirodi gde skoro svakodnevno možete sresti srne, zečeve, fazane, rode, patke, žabice, kornjače, jastrebove i razne druge životinje. Priroda je podarila svež vazduh, čistu vodu, zdravo i plodno zemljište.
Mi proizvodimo i prerađujemo organsko voće i povrće, ali u dosluhu sa prirodom. Kada sarađujete sa prirodom, sve je lakše. Ne prskamo naše biljke, te malo (ili malo više) izgubimo prinosa, ali dobijemo na kvalitetu.
Pročitajte više
Organska vinarija Plavinci
Naša priča
Vinarija Plavinci je prva srpska vinarija sa organskim sertifikatom za vino. Naša misija je da korišćenjem tradicionalnih metoda i najnovijih naučnih saznanja proizvedemo kvalitetno vino bez ikakvih štetnih dodataka, idući korak dalje od zvaničnih zahteva za sertifikaciju u organskoj proizvodnji:
Bez prskanja – Zahvaljujući sortama vinove loze koje su otporne na bolesti i insekte, kao i posebnom uzgojnom obliku koji omogućava prozračnost krošnje, grožđe se uzgaja bez herbicida, pesticida, fungicida i insekticida, a u većini godina čak i bez preparata dozvoljenih u organskoj proizvodnji.
Bez đubrenja – Ne koriste se ni mineralna đubriva ni životinjski stajnjak. Dodaje se samo organski kompost biljnog porekla i preparati od divljih biljaka (kopriva, rastavić, i sl.), a pokošena zelena masa ostavlja se u mestu i ona u toku raspadanja obezbeđuje dovoljno hranjljivih materija.
Bez obrade tla – Vinograd se ne ore, ne tanjira i ne frezira. Teške mašine nikada ne ulaze u vinograd. Zatravljen je zatečenim kulturama i jednom godišnje zasejan leguminozama i žitaricama, isključivo od semena iz organske proizvodnje, koje se ručno kose. Prostor ispod čokota se ručno obrađuje motikama.
*Da li znate koji se sve proizvodi koriste za bistrenje vina, i u konvencionalnoj i u organskoj proizvodnji? Želatin (svinjski ili goveđi protein), mleko, jaja, riblji mehur… Mi za belo vino ponekad koristimo bentonit, posebnu vrstu gline, a crveno uopšte ne bistrimo. U celom procesu proizvodnje od odsustva životinjskog stajnjaka u vinogradu do primene preparata u vinariji u Plavincima ne koristimo životinjske proizvode – zbog toga je naše vino 100% vegansko.
Pročitajte više