
Mlekara Kajsija
Mi smo porodično gazdinstvo koje se stočarstvom bavi preko 40 godina. U želji da zaokružimo proizvodnju počeli smo sa proizvodnjom krem sira kao radionica sira “Kajsija”. Nakon pauze, dvoje dece i izgradnje mlekare sada smo porodična mlekara “Kajsija”. Naš krem sir je specifičan po tome što ima mazivu strukturu, ali u isto vreme je i dovoljno kompaktan da se može seći u krišku. U proizvodnji sira učestvuju supružnici Ivana i Dejan, diplomirani inženjeri poljoprivrede, dok brigu oko imanja i krava preuzimaju i Dejanovi roditelji.
Samo ime mlekare je nastalo po uzoru na drvo kajsije, staro više od 50 godina koje se nalazi ispred porodične kuće i koje je “videlo” lepe i manje lepe trenutke koji su pratili našu porodicu, a snažno odolevala vremenu, nepogodama i bolestima. Takođe, kada se pogleda iz daljine izgleda kao da grli kuću svojim granama jer je nagnuta prema njoj. Otuda inspiracija za ime… Spoj zahvalnosti, pravih vrednosti, porodici i tradiciji.
Pročitajte više
Farma koza Ivanović
Ja sam Jelena Ivanović, završila sam Poljoprivredni fakultet u Zemunu odsek za melioracije zemljišta. Živim u selu Krćevac kod Topole (Oplenačke). Ovde sam pokušala da nađem neko zaposlenje, ali bezuspešno. I tako u stalnom razmišljanju šta bih mogla da radim, došla sam na ideju da čuvamo koze. Pa sam prvo nabavila literaturu dosta toga pročitala o gajenju koza i proizvodnji sira.
U maju 2017. kupili smo naših prvih 10 koza. Uzeli smo koze sanske rase. I suprugu i meni su one bile lepše. Dosta su mirnije za čuvanje i krupnije. Što se tiče mojih koza, mleko i sir nemaju onaj da kažem šmek zbog kog ljudi često imaju averziju prema kozjim proizvodima.
Trenutno imamo 20 koza na muži i jednog jarca. Obrađujem oko 45 litra mleka dnevno. Svi članovi porodice su uključeni u obavljanje poslova oko koza. Što se tiče podele posla, deda hrani i poji dok su kod kuće, suprug i baba se menjaju oko ispaše, ja muzem i sirim, a dečica pomažu svima. Koze su na ispaši dokle god vremenski uslovi to dozvoljavaju. Kad nisu na ispaši dobijaju livadsko seno, lucerku i zob. Hranu proizvodimo sami.
Pročitajte više