
Destilerija Joković – Rakija Amanet
U vreme kada se mnogo manje voća prepuštalo zemlji i pticama, ali i kada se gotovo niko ozbiljnije nije bavio proizvodnjom rakije, Budimir Joković na starom tastovom, pokretnom kazanu od 150 litara koji nije imao ni rešetku, a ni mešač, počeo je da peče rakiju.
Prvi pokušaji bili su plod neiskustva. Rakija je često umela da zagori, a jednom prilikom iz očaja, zahvaljujući tuđem iskustvu, u kazan, prilikom pečenja, stavio je i džak kafe. Ta ideja se naravno ispostavila bezuspešnom jer je rakija poprimila ukus i miris kafe. Nada ga nije grejala, voćnjaci su sve više rađali, a grehota je bila upropastiti zrelu voćku rđavom rakijom. Dvadeset pet godina negovao je svoje voćnjake. Pored kajsije, kruške i šljive, posadio je i 700 stabala dunje.
Onda je 1989. godine odlučio da će imati sopstevnu proizvodnju rakije. Vođen potrebom za što boljom svašta je pokušavao. Birajući što bolju podlogu za kazan, isprobavajući sve za šta bi čuo, pa čak i pesak. Najzad je došao do onoga za čim je tragao i dobio 200 litara dobre rakije. Dobre, a Buda je hteo najbolju, onu koju neće moći niko nikada da zgotivi ukoliko ne promeni kazan. Slutio je da će mu najviši kvalitet doneti dobar moderniji kazan te se dao u potragu za njim. Žudeći za adekvatnim oruđem obišao je celu Srbiju, a najbolje majstore pronašao je u Prokuplju, u Kazandžijskoj radnji Barbut, u kojoj mu je napravljen kazan od 800 litara, na kojem od 2004. godine, peče rakiju po svom ukusu, onakvu kakvu niko u podnožju Deli Jovana ne ume.
Danas Buda poseduje oko 7000 stabala. Većinu voća prodaje tržištu koje se takođe bavi prizvodnjom rakije. Određenu količinu pekao je iz zadovoljstva, i prodavao kroz registrovano domaćinstvo, a onda je, u dogovoru sa svojom ćerkom i unucima, došao na ideju o registovanju destilerije. Daće sve od sebe da svoja lična iskustva prenese dalje svojim unucima, kao lični AMANET.
Tradicija, kvalitet, strast
Sve naše rakije proizvode se od voća uzgajanog na padinama planine Deli Jovan u Istočnoj Srbiji, posedujemo voćnjake sa dunjama, šljivama, kajsijama i kruškama. Pažljivo izabrane sorte voća kojima pogoduje klima i podneblje. Na visini od 450m nadmorske visine bez industrijkih zagađivača okoline.
Nakon uzgoja voća izutetnog kvaliteta, priprema se kljuka za fermentaciju koja je jedna od najvažnijih faza u pripremi rakije. Bez dodavanja šećera, od opranog i samlevenog voća dobija se izuzetna sirovina za pečenje vrhunske rakije. Višegodišnje iskustvo u pečenju rakije na tradicionalan način osavremenjen profesionalnim bakarnim kazanom sa retrifikacionom kolonom od 800 litara.
Kvalitet i ispravnost
Na osnovu rezultata laboratorijskih ispitivanja i stručnog razmatranja ovlašćene Enološke stanice Vršac u pogledu fizičko-hemijskog ispitivanja – bezbednost i kvalitet, Amanet rakija odgovara Zakonu o bezbednosti hrane(“Sl. glasnik RS” , br. 41/09 i br.17/19) i Zakonu o jakim alkoholnim pićima (“Sl. glasnik” , br. 92/2015), odnosno ispunjava uslove propisane navedenim pravilnicima.
Pročitajte više
PG Eror
U nedostatku ukusa paradajza koji se pamti iz detinjstva prilikom poseta babi i dedi na selu, 2011. godine odlučio sam da zanovim voćnjak i počnem da proizvodim povrće za potrebe porodice na porodičnom seoskom imanju pokojnog dede u selu Žarkovac kod Rume. Posle 4 godine odlučujem da posadim pola hektara kajsije i višnje i uđem u proces organske proizvodnje voća za prodaju. Kao ljubitelj životinja 2016. godine prelazim da živim na selu, pa uz voće i povrće počinjem da gajim i kokoške, ćurke, kasnije stižu i koze, pa ovce… tako da je svaki dan radni dan i dan za uživanje.
Pročitajte više
Potpis rakija
Naši dedovi su se pre dva veka doselili u selo Zuce koje se nalazi u podnožju Avale. Voćnjaci stari više od pola veka, govore da su uvideli blagodeti geografskog područja i povoljne klimatske uslove za proizvodnju voća. Preci su proizvodili voće i bili veliki ljubitelji rakije. Svoju ljubav, znanje i umeće u proizvodnji i preradi, prenosili su i svojim potomcima koji su to znanje unapređivali, a sada se rakija destiliše u bakarnom kazanu od 500 l na drva. Možda je naš put spor, ali mi smo ponosni i veoma zadovoljni i želja nam je da buduće generacije nastave našim stopama.
Prepoznaj kvalitet, upoznaj rakiju POTPIS
Posle dugog niza godina usavršavanja u pravljenju rakija Destilerija Braća Rajković i njihova POTPIS rakija nastala je sa razlogom da pravim ljubiteljima kvalitetne rakije dočara ono najbolje.
Svaka kap sadrži emociju, a svaka čaša deo naše duše!
Uzimajući u obzir da sam postupak kojim dolazimo do gotovog proizvoda, uz pretežno ručnu manufakturu, zahteva i do pet puta više vremena da bi se došlo do jedne flaše voćne rakije, pokazuje našu iskrenost u nameri da ne odstupimo od zadatog kvaliteta.
Ne jurimo za osvajanjem tržišta, već za srcima malobrojnih koji znaju da cene pravu stvar kad je probaju.
Uživajte u našim rakijama i podelite sa drugima taj trenutak sreće, ŽIVELI!
Pročitajte više