
PG Nenad Cvetković 👌
Pozdrav svima! Moje ime je Cvetković Nenad i nosilac sam porodičnog poljoprivrednog gazdinstva. Živim u Kraljevu, a proizvodnju obavljam u selu Gokčanica, 60-ak kilometara od Kraljeva (13 km od varošice Ušće na Ibru), gde provodim period od proleća do jeseni.
Poljoprivredom se bavim duži niz godina, i to voćarstvom, povrtarstvom, pčelarstvom i preradom poljoprivrednih proizvoda. Meni je poljoprivreda osnovni posao, a porodica pomaže po mogućnosti i potrebi.
Primarnu proizvodnju obavljamo uz minimum hemijskih sredstava, sa tendencijom da postane potpuno organska. U vezi s tim smo nabavili legla kalifornijskih glista, kako bi iz proizvodnje izbacili veštačka đubriva. Tretiranje pesticidima se vrši samo u ranim fazama razvoja biljaka, dok se kasnije koriste organska sredstva za zaštitu bilja.
Da bi postupak prerade tekao kontrolisanim tokom sagradili smo nov namenski objekat u kome vršimo sve faze prerade na tradicionalan način. Deo sirovina sakupljamo iz prirode (čajevi, gljive, šumsko voće) sa planina Željin i Ravne planine, na čijim se obroncima i nalazi selo Gokčanica.
Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje da nas obiđu u Gokčanici, na mestu gde nastaje magija.
Svako dobro!

PG Jasmina Isović
Mi smo porodica Isović iz Sjenice. Suprug Ermin i ja bavimo se proizvodnjom integralnog brašna od različitih vrsta žitarica. U ponudi imamo heljdino, ražano, ovseno, kukuruzno, pšenično integralno i speltino brašno, ali i livadski med i jastuk od heljdine ljuske.
Pročitajte više
Dedina vodenica 1892
Iza brenda Dedina vodenica 1892 stojimo moj suprug Nenad i ja, a moje ime je Tijana i ja ću vas voditi kroz našu priču.
Kada smo 2021. godine rešili da svoj život u Beogradu zamenimo životom “kod kuće” spontano je i svoj “novi duh” dobila i jedna vodenica potočara u mom selu Seča Reka. Vodenica je bila u vlasništvu moje familije više od 130 godina i sve vreme aktivna. Osnovao je moj čukundeda Milovan, potom je njom rukovodio pradeda Velimir, a najduže moj deda Milovan koji je zanat predao nama u ruke.
Kao 5. vlasnik vodenice u porodici, prva sam žena koja se bavi vodeničarstvom, iako su moje bake imale veliku ulogu u opstanku vodenice i svojim muževima pružale podršku kao što to danas radi moj suprug meni kako bismo zajedno nosili posao. Uz podršku porodice i prijatelja, uspeli smo da renoviramo vodenicu i dovedemo u stanje svakodnevne radne aktivnosti i za kratko vreme stvorimo brend DEDINA VODENICA 1892.
Na tradicionalan način, hladnim i sporim mlevenjem stvaramo najkvalitetnija projina brašna od celog zrna belog kukuruza kao i od starih sorti belog Osmaka i crvenog kukuruza, koje su jako retke i teško su se održale do danas, a smatraju se vrlo kvalitetnim žitaricama. Tako mlevena brašna zadržavaju sve nutritivne vrednosti kukuruza.
Važno nam je da istaknemo da meljemo samo kukuruz. U vodenici nema mešanja sa drugim žitaricama, te su naša brašna bez glutena, što nas izdvaja od ostalih proizvođača brašna.
Naša misija je da stvorimo priliku što većem broju potrošača da iskuse miris i ukus jela od pravog projinog brašna, kakvo su nekada jeli naši preci. Kao i da sačuvamo ovaj stari zanat, a nas dvoje budemo primer dobre prakse mladim ljudima koji žele da žive od svog rada na selu.
Trudimo se da imamo zaokružen proces proizvodnje od sejanja kukuruza do pakovanja brašna i sve radimo pretežno ručno. Najveću pažnju posvećujemo pripremi i čišćenju (razvijanju) kukuruza za mlevenje.
Prepoznaju nas potrošači koji žele da ih ukus i miris jela od našeg brašna vrate u detinjstvo. Ali i sve veći broj mladih ljudi koji žele da u svoje navike uvrste zdravu i kvalitetnu namirnicu.
Veliku podršku dobijamo i od Društva vodeničara Srbije čiji smo član od samog početka.
Naši dalji ciljevi su razvoj vodeničarskog etno turizma kroz primanje posetilaca koji će učestvovati u nekom od procesa proizvodnje i moći da se posluže kačamakom ili projom uz proizvode iz našeg sela!
U našoj domaćoj proizvodnji imamo i Sirće divlje jabuke -DIVLJE– kao i Sirće od neprskanih starih sorti jabuka.
Brašnjavi pozdrav od Tijane i Nenada iz Dedine vodenice 1892 iz Kosjerića.
Pročitajte više
The Nutcrackers by AgroPremium
Zdravo! Mi smo Nevena i Ivan i stojimo iza male preduzetničke radnje Agro Premium iz Milatovca (u blizini Kragujevca). Naš brend nosi naziv The Nutcrackers (porodica KrckoOraščića ili Orašara). Ovaj naziv smo odabrali prvenstveno zbog simbolike jer su prvi proizvodi koje smo počeli da proizvodimo bili upravo od oraha sa našeg imanja, a potom i plodova lešnika, badema i drugih uljarica. Pored toga, u pojedinim tradicijama i kulturama se veruje da “orašari” donose sreću porodicama i da štite dom. Mi smatramo da naši proizvodi mogu štititi i doprineti vašem dobrom zdravlju, pa, samim tim, donose i sreću u vaše domove.
Stoga, u našoj ponudi su 100% hladno ceđena ulja, pre svega orašastih plodova poput orha, lešnika i badema, ali i drugih uljarica kao što su seme bundeve, maka, susama.
Naša ulja su rezultat pažljivog procesa proizvodnje koji ima za cilj da očuva sve prirodne arome i hranljive sastojke. Visokokvalitetna hladna ceđenja osiguravaju da ulja zadrže bogatstvo omega masnih kiselina i drugih vitalnih nutrijenata koji doprinose opštem zdravlju.
Proteinska brašna Agro Premiuma
Proteinsko brašno koje se dobija nakon ceđenja ulja, poput onog od oraha, lešnika i badema, ima nekoliko prednosti u odnosu na samleveni plod. Naime, proces ceđenja ulja odvaja masnoće od ploda, ostavljajući za sobom proteinsko brašno koje je koncentrisano u hranljivim materijama. Ova koncentracija čini brašno bogatijim proteinima, mineralima i drugim korisnim nutrijentima. Dalje, proces ceđenja uklanja veći deo masnoća iz ploda, čime se smanjuje sadržaj masti u proteinskom brašnu. Ovo može biti korisno za one koji žele kontrolisati unos masti u ishrani. Proces ceđenja može eliminisati gorkaste i trpkaste note koje su ponekad prisutne u samlevenom plodu. To rezultira proteinskim brašnom koje ima blaži ukus i čini ga prijatnijim za upotrebu u različitim receptima.
Namazi od oraha, meda i maline ili jabuke su, kao i svi naši proizvodi, 100% prirodni.
U pitanju je mešavina bagremovog meda, delimično obezmašćenog jezgra oraha (fini orahov puter) i liofilizovanog voća: jabuka i malina.
Naši proizvodi ne sadrže aditive, konzervanse, veštačke boje i arome, kao ni gluten. Posebno smo ponosni na činjenicu da su naši proizvodi odobreni od strane Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, što potvrđuje njihovu izuzetnu čistotu i sigurnost. Naša preduzetnička radnja teži ka održivosti i smanjenju otpada, čime se pozicioniramo kao “zelena firma” koja brine o okolini.
Pogodno za vegetarijance i vegane.
We are (the) real nuts!
Čuvajte svoje telo, jer to je jedino mesto u kome morate da živite.

Lalino zlato
Mi smo PG Dejan Đukić iz Crepaje kod Pančeva. Uzgojem bundeva se bavimo duži niz godina, a površine pod bundevom konstantno povećavamo u prethodnih 10 godina. Od 2019. godine započinjemo preradu bundeva na domaćinstvu i pokrećemo brend “Lalino zlato”. Odmah smo se izdvojili na tržištu po specifičnim, originalnim i jedinstvenim proizvodima od bundeve. U svom proizvodnom programu imamo namaz od bundeve bez dodatog šečera, turšije od bundeve i kandiranu špageti bundevu.
Na gazdinstvu gajimo više vrsta jestivih i ukrasnih bundeva koje prodajemo u sezoni jesen/zima.
Od prošle godine smo započeli ljuštenje, sečenje i zamrzavanje bundeve, tako da sada bundevu imamo tokom cele godine.
Poseban segment u našoj ponudi su ukrasne bundeve kojih imamo dosta vrsta, oblika i boja.
Takođe na gazdinstvu gajimo i autohtonu sortu kukuruza “Osmak” i to beli i crveni i od njih pravimo brašno od celog zrna.
Pročitajte više
PG Mirilov
Maksim, Biljana i Nemanja su ekipa iz tima Leblebija Naut. Uzgoj leblebije se najčešće povezuje s toplijim podnebljima. Međutim, s promenom klime i sve toplijim i sušnijim letima, i u našoj zemlji su se stvorili uslovi za uspešan uzgoj ove biljke. Leblebija predstavlja bogat izvor proteina i minerala, a zemljištu popravlja plodnost.
Uvideo je to i mladi stručnjak Nemanja Mirilov iz Bačkog Gradišta, nedaleko od Novog Sada, koji je nakon završenih studija ekonomije razmišljao čime da počne da se bavi. Leblebiju je prvi put posejao pre tri godine na površini od pola katastarskog jutra semenom iz Rusije. Prethodno je urađena analiza plodnosti zemljišta. Setva se obavlja početkom aprila, a moguća je sve do pred Đurđevdan. Leblebija ima kratku vegetaciju i rod donosi za 110 dana nakon polaganja semena u zemljište.
Prve godine leblebija je rodila oko 1,5 tona po katastarskom jutru, što je dobar rezulat. Naredne sezone povećana je površina na četiri, a lane na 10 katastarskih jutara. Korišćeno je seme iz Grčke i Rusije. Osim grčkih i ruskih sorti, ove godine posejane su i libijske i avganistanske sorte, koje imaju crno i crveno obojeno seme.
Ovo je proizvodnja u kojoj ima mnogo fizičkog rada, jer leblebija zahteva često okopavanje. Vrlo brzo nakon nicanja ne može se više ući mašinama u usev. Za ovu proizvodnju je specifično da leblebija dobro podnosi monokulturu, a čak postoji i podatak da se najbolji prinos postiže četvrte godine gajenja na istoj parceli. Ova biljka ne zahteva ni značajnije đubrenje, jer ostavlja azot u zemljištu, herbicide takođe ne koristimo, a usev prskamo jedino rastvorom koprive. U ovom rastvoru ima dosta gvožđa i kalijuma koji nedostaju leblebiji. Velik je udeo ljudskog rada u ovoj proizvodnji, pre svega ima mnogo okopavanja, pa zato smatramo da je bolje da se mladi bave njome. Već sada sarađujeno sa osam mladih poljoprivrednika, a planiramo i da do kraja leta osnujemo zadrugu. Cilj je da čitav lanac proizvodnje od setve pa do plasmana bude pod kontrolom samih proizvođača.
Ove godine je po prvi put na pola jutra posejao autohtonu sortu kukuruza “beli osmak”, poznatiju i kao staklenac.
Reč je o staroj vrsti belog kukuruza iz sorte tvrdunaca koja se koristi pretežno za ljudsku ishranu. Nekada je bio zastupljen na čitavom Balkanu, a danas ga je teško pronaći jer su ga osamdesetih godina potisnuli hibridi. Osim što je beo, karakterističan je i po krupnom zrnu i osam redova, a ako dobro rodi može da ima i preko 12 redova, kao i veoma krupan klip.
“Osmak ne daje velike prinose kao hibrid. Ove godine smo ga prvi put posejali, zato ne možemo sa sigurnošću da kažemo koliki će biti prinosi. Uskoro nas očekuje berba pa ćemo videti. Sejali smo ga kao i svaki drugi kukuruz. Nismo ga tretirali ni sa čim. Kada je nikao prskali smo malo sa koprivom, koju inače koristimo i za druge kulture jer je dobra i zdrava, kako za ljude tako i za biljke. Takođe, morali smo da prskamo zbog korova. Zagrnuli smo ga, oparali i pustili ga da raste,”
Pročitajte više
Vikend farmeri
Mi smo porodica Ivković iz Beograda koja sve svoje slobodno vreme provodi u selu Mirosaljci kod Lazarevca. 👨👩👦👦 👨👩👦👦Na društevnim mrežama se predstavljamo kao Vikend farmeri i u maju smo bili u prilici da Vam ponudimo najsvežije jagode. 👨🌾🍓O ispravnosti naših jagoda svedoči i potvrda dobijena od sertifikovane laboratorije da naše jagode ne sadrže ostatke pesticida i teških metala te su u vezi sa tim bezbedne za konzumaciju u svežem stanju ili u obliku džemova, hladno ceđenih sokova i slično.
I kao što smo već najavili, Vaši Vikend farmeri vas sa zadovoljstvom obaveštavaju da su sada u mogućnosti da vam pored jagoda u sezoni i tokom cele godine ponude nove, zdrave i sveže proizvode. Naime, tokom prethodnih nedelja smo dobili jako lepe povratne informacije povodom jagoda i džemova koje smo dostavljali te smo često imali pitanja da li vršimo isporuku ostalih namirnica iz Kolubarske Šumadije.
To nas je navelo na razmišljanje šta je to što bismo kao vikend seljaci mogli da ponudimo Beograđanima koji su željni visoko kvalitetnih proizvoda sa sela. Odlučili smo da vam u saradnji sa našim dragim komšijama iz Mirosaljaca ponudimo i ostale zdrave namirnice ovog domaćinskog kraja.
Pozivamo Vas da nas zapratite na društvenim mrežama:
Facebook – Vikend farmeri
Instagram – @vikendfarmeri
LinkedIn – Vikend farmeri
A putem sledećeg linka možete nam se pridružiti i u našoj Viber zajednici, gde ćemo vas obaveštavati o svakoj dostavi: Vikend farmeri – Dostava
Pročitajte više
Gazdinstvo Đorđević
Doneli smo odluku da gradski život zamenimo seoskim i time utvrdili da život na selu može biti kvalitetan kao i onaj u gradu, ali u mnogim segmentima daleko opušteniji i lepši! Mi smo devetočlana porodica koja živi i radi na istom domaćinstvu!
Pre par godina iz sopstvenih potreba krenuli smo sa proizvodnjom zdravih, neprskanih proizvoda i vrlo brzo nakon toga proširili smo proizvodnju i time pružili ljudima u okolini zdravu, raznovrsnu i kvalitetnu hranu.
Danas se prodaja i kod nas odvija putem interneta, time imamo mogućnost za prodaju širom Srbije.
Uvek nam je dobar kvalitet bio na prvom mestu.
Kroz naše konstantno razvijanje i usavršavanje proizvoda, budite uvereni da svaki proizvod koji kupite je dobrog kvaliteta i ukusa! Plodovi su sa naših plantaža, iz naših bašta i voćnjaka.
A da ne biste uživali samo putem teksta i slika, sa zadovoljstvom vas pozivamo da sami isprobate i dopustite eksploziju ukusa na zdrav način.
Pročitajte više

Omega Oil
Dobrodošli u Omega Oil, malo porodično preduzeće sa sedištem u Bečeju, u srcu Vojvodine.
Naša priča počinje 2018. godine jednostavnom idejom proizvodnje hladno presovanog ulja suncokreta, koja se ubrzo proširila na ulja od drugih sirovina kao što su ulje golice, lana, susama i niz putera od orašastih plodova uključujući puter od kikirikija, puter od lešnika i puter od badema. Ulja cedimo tradicionalnim metodama hladnog presovanja kako bi se obezbedilo maksimalno zadržavanje hranljivih materija i prirodnih ukusa, ne sadrže konzervanse ni aditive.
Naša posvećenost kvalitetu prepoznata je osvajanjem nekoliko nagrada, uključujući i zlatne medalje na Novosadskom sajmu tri godine zaredom, za hladno presovano ulje suncokreta, tikve golice i puter od kikirikija.
Pročitajte više
Vodenica Stanković
Vodenica Stanković se nalazi u selu Tršanovci kod Brusa, na reci Rasini. Posle dužeg vremena uspeli smo da vodenicu ponovo dovedemo u radno stanje i tako nastavimo tradiciju dužu od 200 godina. Proizvodnja je pokrenuta iz želje da se brašnu, koje je osnovna životna namirnica, priđe na malo drugačiji način. Želimo da ponudimo proizvod vrhunskog kvaliteta i potpuno drugačije iskustvo u odnosu na industrijske proizvode.
Pročitajte više