
Dren Vodenica
Vodenica Dren se nalazi u selu Ključ, kod Valjeva. Kraj vodenice protiče reka Lepenica, koja omogućava da se brašno melje na tradicionalan način, baš kao što su naši preci. Na našoj vodenici sva zrna započinju život kao cela zrna. U svom prirodnom stanju, tokom rasta u poljima, cela zrna su celo seme biljke. Seme, koje se naziva i jezgro, sastoji se od tri jestiva dela – mekinja, klice i endosperma – zaštićenih ljuskom koja štiti jezgro od sunčeve svetlosti, štetočina, vode i bolesti. Kvalitet brašna samlevenog u vodenicama potočarama izuzetno se razlikuje od industrijskog načina proizvodnje. Zrno ulazi između dva kamena i tako se čuvaju svi prirodni sastojci. Ne odvaja se od ljuske, ne vadi se klica i tako se dobija integralno brašno posebnog, jedinstvenog kvaliteta. Za sva brašna koja nudimo posedujemo potrebne sertifikate koje smo dobili od nadležnih instituta u Valjevu i Novom Sadu.
Pročitajte više
Lalino zlato
Mi smo PG Dejan Đukić iz Crepaje kod Pančeva. Uzgojem bundeva se bavimo duži niz godina, a površine pod bundevom konstantno povećavamo u prethodnih 10 godina. Od 2019. godine započinjemo preradu bundeva na domaćinstvu i pokrećemo brend “Lalino zlato”. Odmah smo se izdvojili na tržištu po specifičnim, originalnim i jedinstvenim proizvodima od bundeve. U svom proizvodnom programu imamo namaz od bundeve bez dodatog šečera, turšije od bundeve i kandiranu špageti bundevu.
Na gazdinstvu gajimo više vrsta jestivih i ukrasnih bundeva koje prodajemo u sezoni jesen/zima.
Od prošle godine smo započeli ljuštenje, sečenje i zamrzavanje bundeve, tako da sada bundevu imamo tokom cele godine.
Poseban segment u našoj ponudi su ukrasne bundeve kojih imamo dosta vrsta, oblika i boja.
Takođe na gazdinstvu gajimo i autohtonu sortu kukuruza “Osmak” i to beli i crveni i od njih pravimo brašno od celog zrna.
Pročitajte više
PG Mirilov
Maksim, Biljana i Nemanja su ekipa iz tima Leblebija Naut. Uzgoj leblebije se najčešće povezuje s toplijim podnebljima. Međutim, s promenom klime i sve toplijim i sušnijim letima, i u našoj zemlji su se stvorili uslovi za uspešan uzgoj ove biljke. Leblebija predstavlja bogat izvor proteina i minerala, a zemljištu popravlja plodnost.
Uvideo je to i mladi stručnjak Nemanja Mirilov iz Bačkog Gradišta, nedaleko od Novog Sada, koji je nakon završenih studija ekonomije razmišljao čime da počne da se bavi.
Leblebiju je prvi put posejao pre tri godine na površini od pola katastarskog jutra semenom iz Rusije. Prethodno je urađena analiza plodnosti zemljišta. Setva se obavlja početkom aprila, a moguća je sve do pred Đurđevdan. Leblebija ima kratku vegetaciju i rod donosi za 110 dana nakon polaganja semena u zemljište. Seje se na međuredni razmak 50 centimetara, dok je razmak u redu tri do pet centimetara.
Prve godine leblebija je rodila oko 1,5 tona po katastarskom jutru, što je dobar rezulat. Naredne sezone povećana je površina na četiri, a lane na 10 katastarskih jutara. Korišćeno je seme iz Grčke i Rusije. Osim grčkih i ruskih sorti, ove godine posejane su i libijske i avganistanske sorte, koje imaju crno i crveno obojeno seme.
Ovo je proizvodnja u kojoj ima mnogo fizičkog rada, jer leblebija zahteva često okopavanje. Vrlo brzo nakon nicanja ne može se više ući mašinama u usev. Za ovu proizvodnju je specifično da leblebija dobro podnosi monokulturu, a čak postoji i podatak da se najbolji prinos postiže četvrte godine gajenja na istoj parceli. Ova biljka ne zahteva ni značajnije đubrenje, jer ostavlja azot u zemljištu, herbicide takođe ne koristimo, a usev prskamo jedino rastvorom koprive. U ovom rastvoru ima dosta gvožđa i kalijuma koji nedostaju leblebiji. Velik je udeo ljudskog rada u ovoj proizvodnji, pre svega ima mnogo okopavanja, pa zato smatramo da je bolje da se mladi bave njome. Već sada sarađujeno sa osam mladih poljoprivrednika, a planiramo i da do kraja leta osnujemo zadrugu. Cilj je da čitav lanac proizvodnje od setve pa do plasmana bude pod kontrolom samih proizvođača.
Ove godine je po prvi put na pola jutra posejao autohtonu sortu kukuruza “beli osmak”, poznatiju i kao staklenac.
Reč je o staroj vrsti belog kukuruza iz sorte tvrdunaca koja se koristi pretežno za ljudsku ishranu. Nekada je bio zastupljen na čitavom Balkanu, a danas ga je teško pronaći jer su ga osamdesetih godina potisnuli hibridi. Osim što je beo, karakterističan je i po krupnom zrnu i osam redova, a ako dobro rodi može da ima i preko 12 redova, kao i veoma krupan klip.
“Osmak ne daje velike prinose kao hibrid. Ove godine smo ga prvi put posejali, zato ne možemo sa sigurnošću da kažemo koliki će biti prinosi. Uskoro nas očekuje berba pa ćemo videti. Sejali smo ga kao i svaki drugi kukuruz. Nismo ga tretirali ni sa čim. Kada je nikao prskali smo malo sa koprivom, koju inače koristimo i za druge kulture jer je dobra i zdrava, kako za ljude tako i za biljke. Takođe, morali smo da prskamo zbog korova. Zagrnuli smo ga, oparali i pustili ga da raste,”
Pročitajte više
Vikend farmeri
Mi smo porodica Ivković iz Beograda koja sve svoje slobodno vreme provodi u selu Mirosaljci kod Lazarevca. 👨👩👦👦 👨👩👦👦Na društevnim mrežama se predstavljamo kao Vikend farmeri i u maju smo bili u prilici da Vam ponudimo najsvežije jagode. 👨🌾🍓O ispravnosti naših jagoda svedoči i potvrda dobijena od sertifikovane laboratorije da naše jagode ne sadrže ostatke pesticida i teških metala te su u vezi sa tim bezbedne za konzumaciju u svežem stanju ili u obliku džemova, hladno ceđenih sokova i slično.
I kao što smo već najavili, Vaši Vikend farmeri vas sa zadovoljstvom obaveštavaju da su sada u mogućnosti da vam pored jagoda u sezoni i tokom cele godine ponude nove, zdrave i sveže proizvode. Naime, tokom prethodnih nedelja smo dobili jako lepe povratne informacije povodom jagoda i džemova koje smo dostavljali te smo često imali pitanja da li vršimo isporuku ostalih namirnica iz Kolubarske Šumadije.
To nas je navelo na razmišljanje šta je to što bismo kao vikend seljaci mogli da ponudimo Beograđanima koji su željni visoko kvalitetnih proizvoda sa sela. Odlučili smo da vam u saradnji sa našim dragim komšijama iz Mirosaljaca ponudimo i ostale zdrave namirnice ovog domaćinskog kraja.
Pozivamo Vas da nas zapratite na društvenim mrežama:
Facebook – Vikend farmeri
Instagram – @vikendfarmeri
A putem sledećeg linka možete nam se pridružiti i u našoj Viber zajednici, gde ćemo vas obaveštavati o svakoj dostavi: Vikend farmeri – Dostava
Pročitajte više
Gazdinstvo Đorđević
Doneli smo odluku da gradski život zamenimo seoskim i time utvrdili da život na selu može biti kvalitetan kao i onaj u gradu, ali u mnogim segmentima daleko opušteniji i lepši! Mi smo devetočlana porodica koja živi i radi na istom domaćinstvu!
Pre par godina iz sopstvenih potreba krenuli smo sa proizvodnjom zdravih, neprskanih proizvoda i vrlo brzo nakon toga proširili smo proizvodnju i time pružili ljudima u okolini zdravu, raznovrsnu i kvalitetnu hranu.
Danas se prodaja i kod nas odvija putem interneta, time imamo mogućnost na prodaju širom Srbije.
Uvek nam je dobar kvalitet bio na prvom mestu.
Kroz naše konstantno razvijanje i usavršavanje proizvoda, budite uvereni da svaki proizvod koji kupite je dobrog kvaliteta i ukusa! Plodovi su sa naših plantaža, iz naših bašta i voćnjaka.
A da ne biste uživali samo putem teksta i slika, sa zadovoljstvom vas pozivamo da sami isprobate i dopustite eksploziju ukusa na zdrav način.
Pročitajte više

Omega Oil
Dobrodošli u Omega Oil, malo porodično preduzeće sa sedištem u Bečeju, u srcu Vojvodine.
Naša priča počinje 2018. godine jednostavnom idejom proizvodnje hladno presovanog ulja suncokreta, koja se ubrzo proširila na ulja od drugih sirovina kao što su ulje golice, lana, susama i niz putera od orašastih plodova uključujući puter od kikirikija, puter od lešnika i puter od badema. Ulja cedimo tradicionalnim metodama hladnog presovanja kako bi se obezbedilo maksimalno zadržavanje hranljivih materija i prirodnih ukusa, ne sadrže konzervanse ni aditive.
Naša posvećenost kvalitetu prepoznata je osvajanjem nekoliko nagrada, uključujući i zlatne medalje na Novosadskom sajmu tri godine zaredom, za hladno presovano ulje suncokreta, tikve golice i puter od kikirikija.
Pročitajte više
Vodenica Stanković
Vodenica Stanković se nalazi u selu Tršanovci kod Brusa, na reci Rasini. Posle dužeg vremena uspeli smo da vodenicu ponovo dovedemo u radno stanje i tako nastavimo tradiciju dužu od 200 godina. Proizvodnja je pokrenuta iz želje da se brašnu, koje je osnovna životna namirnica, priđe na malo drugačiji način. Želimo da ponudimo proizvod vrhunskog kvaliteta i potpuno drugačije iskustvo u odnosu na industrijske proizvode.
Pročitajte više
Nit sa prirodom
Poljoprivredno gazdinstvo Korićanac se bavi uzgojem lešnika. Plantaža se nalazi u okviru park – šume “Kraljevica” koja je pod zaštitom grada Zaječara, kao prirodno dobro od posebnog značaja. Naš brend smo nazvali Nit sa prirodom jer je zasad uronjen u netaknutu prirodu koja je ovde podarila plodno i zdravo zemljište, čistu vodu i svež vazduh. Lešnik prerađujemo u ulje i brašno koje je bez konzervanasa i bilo kakvih dodataka.
Pročitajte više