
PoljoPrirodno gazdinstvo Šević
Ko smo mi?
Da vam najprostije kažemo, mi smo PoljoPrirodno gazdinstvo Šević, entuzijasti koji suše voće i povrće bez konzervansa i ne dodaju nikakve pojačivače ukusa.
Kako smo nastali?
Glava ove kuće tvrdi da je jadan bio stalno gladan jer je žena, iz najbolje namere, odbijala da u hranu stavi kojekakve kupovne začine pune sastojaka koji se hranom ne bi smele zvati, pa je hrana koju je spremala bila toliko bljutava da je jedan gurman, ljudina nije mogao ni okusiti. Pošto je video da je vrag odneo šalu, šta će, jadan čovek, uze i napravi ženi začine i sad ne može da se načudi kako je ova odjedared, preko noći naučila da kuva. A ona kuva li kuva, pa sve šakom i kapom sipa u lonac, a on jadan suši i secka, što pojede, sve kalorije odmah u sušari potroši.
Šta pravimo?
- Sušeni začin od povrća -„Bolje od vegete” – 75 g povrća (šargarepa, celer, peršun, crni i beli luk) + 25 g soli = 100 g čistog ukusa. Meša se u sve – od kajgane, preko morčije supe, paprikaša, do pilava. Prva mušterija nam je rekla: „Ovo ti je bolje od vegete!” I mi joj verujemo.
- Sušeni beli luk – iz Vrbice, onaj pravi, prolećni, aromatični, da ne pomislite da koristimo onaj iz kineske kanalizacije. Aromatičan da miriše kroz kesu. Isplati se i te kako jer se stavlja triput manje nego onog kupovnog i barem triput više vredi.
- Sušeni crni luk – iz Novog Kneževca, jer valjda svi znamo da je tamo najbolji a ko ne zna, neka se informiše pod hitno! Štedi vreme kao lud, spašava nespretne domaćice koje se uvek rasplaču kad seckaju luk jer ga metneš kašikom u šerpu, upržiš i eto pola ručka.
Za šta se koriste naši začini?
- “Bolje od vegete” se koristi za sve gde je išla vegeta a najpre – da se poliže prst, umoči u kesu i lizne. Za supu je stvoren, a može da ide i u pilav, paprikaš, gulaš, meso sa graškom, meso sa boranijom, samo se u malo ulja (maslinovog ili suncokretovog hladno ceđenog, a može i na masti) i vode uprži na početku pa se posle doda meso i povrće po želji. U testenine, bolonjeze, karbonaru isto može da se doda u bilo kom momentu kuvanja, važno je samo da se malo ostavi da povrće iz začina upije malo tečnosti, da pusti dušu.
- Sušeni crni i beli luk se kod nas koriste isto kao i sveži a to je, pošto smo Vojvođani, najčešće u svrhe prženja (onog zdravog, na malo hladno ceđenog ulja ili na masti, eventualno vodi) ali neki naši kupci ga posipaju i preko salata ili prosto dodaju jelu na kraju.
Pročitajte više

PG Dimitrijević Užice
PG Dimitrijević iz Užica bavi se proizvodnjom sušenoga voća, povrća kao i proizvodnjom voćnih sokova i sirupa od 2021. godine. Voće i povrće gajimo i prerađujemo pretežno sami. Na našem imanju imamo zasade malina, kupina, jabuka i šljiva, pored toga imamo i naše jagode. Proizvodimo naš paradajz, luk, šargarepu, peršun i papriku. Tako da jedan deo voća i povrća imamo mi a ostalo što nam zafali, pronalazimo kod lokalnih proizvođača.
Pored sušenog voća i povrća, posebno smo ponosni na proizvodnju čokoladiranog sušenog voća i čokolada sa sušenim voćem. Sve naše proizvode možete probati i kupiti na Tari kod hotela Omorika.
Pročitajte više
PG Stevanović
Mi smo poljoprivredno gazdinstvo Stevanović i predstavljamo lokošničku, mlevenu Alevu papriku. Ona je pravljena po tradicionalnom receptu starom nekoliko stotina godina. Možda neki znaju za selo Lokošnica (okolina Leskovca), većina ne znaju, ali ovo je pravi trenutak da upoznate ovo jedinstveno selo. Ova vrsta paprike uspeva samo u ovom podneblju. Što se tiče iskustva poslovanja, već par decenija kao porodica poslujemo na pijacama i sa velikim brojem trgovinskih radnji na jugu Srbije. Želja nam je da proširimo poslovanje i u ostalim predelima Srbije.
Paprika je sušena u sušari na drva (hrastovini)!
Pročitajte više