The Nutcrackers by AgroPremium
Zdravo! Mi smo Nevena i Ivan i stojimo iza male preduzetničke radnje Agro Premium iz Milatovca (u blizini Kragujevca). Naš brend nosi naziv The Nutcrackers (porodica KrckoOraščića ili Orašara). Ovaj naziv smo odabrali prvenstveno zbog simbolike jer su prvi proizvodi koje smo počeli da proizvodimo bili upravo od oraha sa našeg imanja, a potom i plodova lešnika, badema i drugih uljarica. Pored toga, u pojedinim tradicijama i kulturama se veruje da “orašari” donose sreću porodicama i da štite dom. Mi smatramo da naši proizvodi mogu štititi i doprineti vašem dobrom zdravlju, pa, samim tim, donose i sreću u vaše domove.
Stoga, u našoj ponudi su 100% hladno ceđena ulja, pre svega orašastih plodova poput orha, lešnika i badema, ali i drugih uljarica kao što su seme bundeve, maka, susama.
Naša ulja su rezultat pažljivog procesa proizvodnje koji ima za cilj da očuva sve prirodne arome i hranljive sastojke. Visokokvalitetna hladna ceđenja osiguravaju da ulja zadrže bogatstvo omega masnih kiselina i drugih vitalnih nutrijenata koji doprinose opštem zdravlju.
Proteinska brašna Agro Premiuma
Proteinsko brašno koje se dobija nakon ceđenja ulja, poput onog od oraha, lešnika i badema, ima nekoliko prednosti u odnosu na samleveni plod. Naime, proces ceđenja ulja odvaja masnoće od ploda, ostavljajući za sobom proteinsko brašno koje je koncentrisano u hranljivim materijama. Ova koncentracija čini brašno bogatijim proteinima, mineralima i drugim korisnim nutrijentima. Dalje, proces ceđenja uklanja veći deo masnoća iz ploda, čime se smanjuje sadržaj masti u proteinskom brašnu. Ovo može biti korisno za one koji žele kontrolisati unos masti u ishrani. Proces ceđenja može eliminisati gorkaste i trpkaste note koje su ponekad prisutne u samlevenom plodu. To rezultira proteinskim brašnom koje ima blaži ukus i čini ga prijatnijim za upotrebu u različitim receptima.
Namazi od oraha, meda i maline ili jabuke su, kao i svi naši proizvodi, 100% prirodni.
U pitanju je mešavina bagremovog meda, delimično obezmašćenog jezgra oraha (fini orahov puter) i liofilizovanog voća: jabuka i malina.
Naši proizvodi ne sadrže aditive, konzervanse, veštačke boje i arome, kao ni gluten. Posebno smo ponosni na činjenicu da su naši proizvodi odobreni od strane Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, što potvrđuje njihovu izuzetnu čistotu i sigurnost. Naša preduzetnička radnja teži ka održivosti i smanjenju otpada, čime se pozicioniramo kao “zelena firma” koja brine o okolini.
Pogodno za vegetarijance i vegane.
We are (the) real nuts!
Čuvajte svoje telo, jer to je jedino mesto u kome morate da živite.
Manastir Sukovo
Gradnja manastira trajala je od 1857. do 1859. godine, o čemu svedoči natpis iznad prozora na zapadnoj fasadi. Crkva Sukovskog manastira je trikonhos sa tri polukružne apside. Zidana je sivim tesanim kamenom naizmenično sa vrućim krečom, a pokrivena ćeramidom. Na vrhu je kube kružne osnove sa krstom. Priprata crkve je obnovljena 2014. godine. Sama crkva živopisana je 1869. godine. Zidna dekoracija predstavlja hronološki presek istorije Starog zaveta, hrišćanske i srpske crkve.
Predanje
O postanku manastira postoji zanimljivo narodno predanje: Današnje celokupno manastirsko imanje pripadalo je Turčinu Sali-begu iz Pirota, koji je imao sina jedinca po imenu Emin tako da je on ovde često boravio. Jednom, šetajući imanjem, Sali-beg sretne Velju, siroče iz Velikog Sela, koji je na mestu današnje crkve nešto kopao. Za Velju su meštani govorili da sniva zagonetne snove i da u snu čuje nepoznate glasove. A u snovima mu se često, kao i tada, javljala Bogorodica okružena anđelima i naredila mu da na mestu zvanom “Crkvište” otkopa manastir. Velja, sa još nekoliko meštana, a pod nadzorom krupačkog jereja Jovana Madića na tom mestu poče da kopa i nađoše kandilo i ikonu,što je upućivalo na postojanje pređašnjih temelja hrama Božijeg. Kada je Emin video šta Srbi na njegovom imanju rade, počeo je da ih grdi i vređa, pokušavajući da obesčasti sveto mesto. Tog momenta oduze mu se telo i izgubi pamet, a roditelji, izbezumljeni od brige, pozvaše popa Jovana u pomoć. On očita molitvu Bogorodici pred svim prisutnim meštanima, a Eminu odmah bi lakše.
Nakon što se Sali-beg pokloni ovom svetom mestu, te poljubi ruku sveštenika Jovana i Veljinu ruku, njegov sin ustade i potpuno ozdravi. Tada se beg obaveza da će pomoći gradnju hrama, pa uskoro sveštenik Jovan dobi i carski ferman kojim se dozvoljava obnova manastira. Sveštenik Jovan se iz Krupca preseli, zajedno sa Veljom u Sukovo, a uskoro vladika Antim zamonaši Velju u Staroj crkvi u Pirotu. Velja, u monaštvu narečen Venijamin i sveštenik Jovan skupiše dovoljno priloga, te se tako i završi gradnja manastirske crkve. Kada je 1974. godine započeta rekonstrukcija krova crkve, oko kubeta je, na opšte iznenađenje pronađeno stotinak predmeta od gline raznih oblika i stepena očuvanosti. Ovi predmeti se mogu videti u Muzeju Ponišavlja u Pirotu.
Manastir je pod zaštitom države od 1968. godine.
Manastir poseduje svoje imanje koje monasi obrađuju. Pored drugih životinja najveći akcenat je na kravama od kojih se dobijaju mlečni manastirski proizvodi. U štali se nalazi između 20 i 30 krava. Dobijeno mleko se prerađuje u maloj mlekari na manastirskoj ekonomiji gde se prave: sir, kačkavalj i đubek. Đubek je specijalitet u pirotskom kraju, a u manastiru je obogaćen dodatkom raznih začina.
Pored mlečnih proizvoda u manastiru se mogu naći razni melemi, preparati, lekovite kapi, med, rakija, tamjan itd.
Pročitajte višeOmega Oil
Dobrodošli u Omega Oil, malo porodično preduzeće sa sedištem u Bečeju, u srcu Vojvodine.
Naša priča počinje 2018. godine jednostavnom idejom proizvodnje hladno presovanog ulja suncokreta, koja se ubrzo proširila na ulja od drugih sirovina kao što su ulje golice, lana, susama i niz putera od orašastih plodova uključujući puter od kikirikija, puter od lešnika i puter od badema. Ulja cedimo tradicionalnim metodama hladnog presovanja kako bi se obezbedilo maksimalno zadržavanje hranljivih materija i prirodnih ukusa, ne sadrže konzervanse ni aditive.
Naša posvećenost kvalitetu prepoznata je osvajanjem nekoliko nagrada, uključujući i zlatne medalje na Novosadskom sajmu tri godine zaredom, za hladno presovano ulje suncokreta, tikve golice i puter od kikirikija.
Pročitajte višePG Števin
Mi smo PG Števin iz Srpske Crnje. Bavimo se proizvodnjom maka 50 godina. Dugogodišnje iskustvo rezultiralo je vrhunskim proizvodom, tako da našem maku nikada ne može da se desi da bude gorak ili užegao.
Pročitajte višeNar Hercegovac – Gazdinstvo Dabić
Gazdinstvo Dabić se bavi proizvodnjom sokova od nara i divljeg nara, ulja od sjemenki divljeg nara, džema od divljeg nara, kao i proizvodnjom čaja od kore ploda divljeg nara. Proizvodnjom soka od divljeg nara se bavimo 40 godina, a posljednjih 10 godina naši proizvodi se nalaze i na tržištu. Tokom svih 40 godina kvalitet je ostao isti i glavni cilj nam je da održimo kvalitet u godinama koje dolaze. Mi stvaramo sokove koji svojom aromom i ukusom bude sva čula i svjedoče o mjestu svog porijekla, krševitoj i suncem obasjanoj Hercegovini, zemlji sa mnogo kamena a malo svega ostalog, ali to malo što rodi zdravo je i plemenito.
Sokove proizvodimo hladnim cijeđenjem zrna nara probranih plodova iz vlastitih voćnjaka, bez cijeđenja kore. U njima nema vode, boja, aditiva i konzervansa. Kontrolu kvaliteta, mikrobiološka i hemijska ispitivanja naših proizvoda vrši JZU Institut za javno zdravstvo dva puta godišnje.
Naši proizvodi nastaju kao rezultat predanosti i ljubavi prema zdravom životu!
Pročitajte višeSamo višnje
Mi smo PG Simić i gajimo staru autohtonu sortu višanja u Feketiću, stari naziv je Feketićka crna višnja. Nov naziv je “Prima”. Ko je bio u Feketiću, video je da ispred gotovo svake kuće raste bar jedna ova višnja. Proizvodimo matični sok od višanja bez dodatog šećera, džem od višanja bez dodatog šećera, i ulje od koštica višanja.
Voćarski Institut u Čačku je u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu uradio naučnu studiju vezanu za ovu našu divnu višnju i utvrdio da ova sorta spada u najotpornije i najbolje na svetu. Šta to znači?
Ima mnogo viši nivo antioksidanasa od ostalih sorti, što kod konzumacije doprinosi opštem zdravlju i imunitetu. Izuzetno je otporna i može da se uzgaja bez prskanja hemijskim sredstvima. Mi je ničim ne tretiramo, i u procesu smo konverzije za dobijanje organskog sertifikata, što znači da ćete piti potpuno prirodan sok. Ima visok sadržaj prirodnog šećera, ukusna je i slatka, i nije potrebno dodavati industrijski šećer u sok. Višnja je samo pasirana, zatim pasterizovana i ambalažirana. Dakle, pijete jedan gusti matični sok. Ne dodajemo šećer, konzervans, ni aditive.
Ono na šta smo takođe mnogo ponosni je ulje od semena koštica višanja! Uz veliki trud, uspeli smo da rešimo tehnologiju krckanja koštica, odvajanja semena od ljuske i hladnog ceđenja. Ulje je pravi raritet i jedini smo u regionu koji ga proizvode. Gde mu je primena?
Za negu svih tipova kože, ali je najpogodnije za suvu i kožu sklonu ekcemima. Nakon sunčanja, za regeneraciju oštećene kože UV zracima. Jestivo je. Može se stavljati u salate. Ima antitumorna dejstvo, zbog velikog udela alfa-eleostearinske kiseline koji inhibiraju ćelije raka (naročito raka dojke).
Naučne studije: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20482278/ https://www.mdpi.com/1420-3049/27/3/696 https://www.hindawi.com/journals/jfq/2021/5529613/
Za jedan litar ulja, potrebno je 30kg koštica, ili oko 450-500kg višanja! Srećni smo jer smo ostvarili ideju o iskoristivosti celog ploda višnje!
Nešto više o nama možete pogledati na sledećim linkovima: Samo višnje, sok, liker i rakija (Marka Žvaka) i Priče sa dušom.
Pročitajte višeNit sa prirodom
Poljoprivredno gazdinstvo Korićanac se bavi uzgojem lešnika. Plantaža se nalazi u okviru park – šume “Kraljevica” koja je pod zaštitom grada Zaječara, kao prirodno dobro od posebnog značaja. Naš brend smo nazvali Nit sa prirodom jer je zasad uronjen u netaknutu prirodu koja je ovde podarila plodno i zdravo zemljište, čistu vodu i svež vazduh. Lešnik prerađujemo u ulje i brašno koje je bez konzervanasa i bilo kakvih dodataka.
Pročitajte više