![Featured Image](https://maliproizvodjaci.rs/wp-content/uploads/2023/11/IMG_4243-izdvojena.jpg)
PG Novaković – domaći začin – začinska testenina
Mi smo malo porodično gazdinstvo iz Niša, poznati pod imenom naše proizvodne radionice – Začinarija. Za početak smo izabrali da promovišemo naš brend, DOMAĆI ZAČIN – GAGETA (nazvanu po prvoj dami zacinarije, Gagi) koji godinama razvijamo i nailazimo na pozitivne komentare zadovoljnih korisnika. Vrhunskom mešavinom svežeg povrća dobili smo začin koji savršeno upotpunjuje ukus jela. Pored Gagete, predstavljamo domaću začinsku testeninu – GAGATELE (Gagine taljatele – domaća, ručno rađena začinska testenina).
Opšte informacije
DOMAĆI ZAČIN-GAGETA je savršeni spoj prirodnih sastojaka koji obogaćuje ukus vaših jela. Kod kupovnih začina, veštački sastojci mogu da pokvare izvorni ili prirodni ukus hrane, stoga, preporučujemo upotrebu Domaćeg začina. Imamo višegodišnje iskustvo u pripremi I konzumiranju ovog dodatka jelima, te smo se odlučili da naše iskustvo podelimo sa zainteresovanima jer je i zdravo i prirodno i bez konzervansa!
Sa zadovoljstvom vam predstavljamo naš novi proizvod GAGATELE, domaću, ručno rađenu začinsku testeninu. Uživajte u jedinstvenim aromama koje smo kombinovali kako bi naša testenina bila savršenog ukusa. Ono što našu testeninu izdvaja od drugih jeste dodatak različitih začina i povrća, kojima se nadograđuje ukus i dodaje poseban šmek. Uz takav miks ukusa mozete napraviti i razne soseve po želji, koji će dodatno oplemeniti vaš obrok!
Upotreba u kuhinji – GAGETA
Isprobajte naš proizvod i napravite specijalitet od svakog obroka. Dodaje se u supe ili čorbe tokom pripreme, dodatak je svim varijantama gulaša, ribe, soseva, pasta. Može poslužiti i kao začin za različite vrste mesa, a pozitivni utisci su I kad se koristi kao dodatak raznim salatama.
Važno je da držite ovaj začin na suvom i tamnom mestu u ostavi jer so služi kao konzervans (preporuka čuvanja do 12 meseci), ali, nakon prvog otvaranja potrebno je čuvati u frižideru (preporuka je do 6 meseci).
Sastojci GAGETE – domaćeg začina
Ovo je idealna mešavina svežeg povrća konzervisanog pomoću morske soli, a čini je:
– šargarepa
– praziluk
– luk crni
– koren i lišće celera, peršuna i paškanata
– paprika
– morska so
– mešavina suvih dodataka (lovor, ruzmarin, majoran, origano, timijan)
DOMAĆI ZAČIN je spakovan u staklenoj ambalaži.
Sastojci GAGATELE – domaće testenine
Pšenično brašno, jaja, ulje, voda
Svaki od ovih Gagatela ukusa može da se napravi u posnoj ili hrono varijanti, po vašem izboru.
Začinske opcije:
1. Bosiljak
2. Origano
3. Peršun
4. Kurkuma
5. Aleva paprika (slatka/ljuta)
6. Kopriva
7. Beli luk
8. Suvi vrganj
9. Cvekla
10. Spanać
GAGATELA je spakovana u PET ambalaži.
Pročitajte više![Featured Image](https://maliproizvodjaci.rs/wp-content/uploads/2023/07/FB_IMG_1689598568859.jpg)
PG Mirilov
Maksim, Biljana i Nemanja su ekipa iz tima Leblebija Naut. Uzgoj leblebije se najčešće povezuje s toplijim podnebljima. Međutim, s promenom klime i sve toplijim i sušnijim letima, i u našoj zemlji su se stvorili uslovi za uspešan uzgoj ove biljke. Leblebija predstavlja bogat izvor proteina i minerala, a zemljištu popravlja plodnost.
Uvideo je to i mladi stručnjak Nemanja Mirilov iz Bačkog Gradišta, nedaleko od Novog Sada, koji je nakon završenih studija ekonomije razmišljao čime da počne da se bavi. Leblebiju je prvi put posejao pre tri godine na površini od pola katastarskog jutra semenom iz Rusije. Prethodno je urađena analiza plodnosti zemljišta. Setva se obavlja početkom aprila, a moguća je sve do pred Đurđevdan. Leblebija ima kratku vegetaciju i rod donosi za 110 dana nakon polaganja semena u zemljište.
Prve godine leblebija je rodila oko 1,5 tona po katastarskom jutru, što je dobar rezulat. Naredne sezone povećana je površina na četiri, a lane na 10 katastarskih jutara. Korišćeno je seme iz Grčke i Rusije. Osim grčkih i ruskih sorti, ove godine posejane su i libijske i avganistanske sorte, koje imaju crno i crveno obojeno seme.
Ovo je proizvodnja u kojoj ima mnogo fizičkog rada, jer leblebija zahteva često okopavanje. Vrlo brzo nakon nicanja ne može se više ući mašinama u usev. Za ovu proizvodnju je specifično da leblebija dobro podnosi monokulturu, a čak postoji i podatak da se najbolji prinos postiže četvrte godine gajenja na istoj parceli. Ova biljka ne zahteva ni značajnije đubrenje, jer ostavlja azot u zemljištu, herbicide takođe ne koristimo, a usev prskamo jedino rastvorom koprive. U ovom rastvoru ima dosta gvožđa i kalijuma koji nedostaju leblebiji. Velik je udeo ljudskog rada u ovoj proizvodnji, pre svega ima mnogo okopavanja, pa zato smatramo da je bolje da se mladi bave njome. Već sada sarađujeno sa osam mladih poljoprivrednika, a planiramo i da do kraja leta osnujemo zadrugu. Cilj je da čitav lanac proizvodnje od setve pa do plasmana bude pod kontrolom samih proizvođača.
Ove godine je po prvi put na pola jutra posejao autohtonu sortu kukuruza “beli osmak”, poznatiju i kao staklenac.
Reč je o staroj vrsti belog kukuruza iz sorte tvrdunaca koja se koristi pretežno za ljudsku ishranu. Nekada je bio zastupljen na čitavom Balkanu, a danas ga je teško pronaći jer su ga osamdesetih godina potisnuli hibridi. Osim što je beo, karakterističan je i po krupnom zrnu i osam redova, a ako dobro rodi može da ima i preko 12 redova, kao i veoma krupan klip.
“Osmak ne daje velike prinose kao hibrid. Ove godine smo ga prvi put posejali, zato ne možemo sa sigurnošću da kažemo koliki će biti prinosi. Uskoro nas očekuje berba pa ćemo videti. Sejali smo ga kao i svaki drugi kukuruz. Nismo ga tretirali ni sa čim. Kada je nikao prskali smo malo sa koprivom, koju inače koristimo i za druge kulture jer je dobra i zdrava, kako za ljude tako i za biljke. Takođe, morali smo da prskamo zbog korova. Zagrnuli smo ga, oparali i pustili ga da raste,”
Pročitajte više![Featured Image](https://maliproizvodjaci.rs/wp-content/uploads/job-manager-uploads/company_logo/2023/02/271527677_885850335441069_3611625585596890857_n.jpg)
Omega Oil
Dobrodošli u Omega Oil, malo porodično preduzeće sa sedištem u Bečeju, u srcu Vojvodine.
Naša priča počinje 2018. godine jednostavnom idejom proizvodnje hladno presovanog ulja suncokreta, koja se ubrzo proširila na ulja od drugih sirovina kao što su ulje golice, lana, susama i niz putera od orašastih plodova uključujući puter od kikirikija, puter od lešnika i puter od badema. Ulja cedimo tradicionalnim metodama hladnog presovanja kako bi se obezbedilo maksimalno zadržavanje hranljivih materija i prirodnih ukusa, ne sadrže konzervanse ni aditive.
Naša posvećenost kvalitetu prepoznata je osvajanjem nekoliko nagrada, uključujući i zlatne medalje na Novosadskom sajmu tri godine zaredom, za hladno presovano ulje suncokreta, tikve golice i puter od kikirikija.
Pročitajte više