
PoljoPrirodno gazdinstvo Šević
Ko smo mi?
Da vam najprostije kažemo, mi smo PoljoPrirodno gazdinstvo Šević, entuzijasti koji suše voće i povrće bez konzervansa i ne dodaju nikakve pojačivače ukusa.
Kako smo nastali?
Glava ove kuće tvrdi da je jadan bio stalno gladan jer je žena, iz najbolje namere, odbijala da u hranu stavi kojekakve kupovne začine pune sastojaka koji se hranom ne bi smele zvati, pa je hrana koju je spremala bila toliko bljutava da je jedan gurman, ljudina nije mogao ni okusiti. Pošto je video da je vrag odneo šalu, šta će, jadan čovek, uze i napravi ženi začine i sad ne može da se načudi kako je ova odjedared, preko noći naučila da kuva. A ona kuva li kuva, pa sve šakom i kapom sipa u lonac, a on jadan suši i secka, što pojede, sve kalorije odmah u sušari potroši.
Šta pravimo?
- Sušeni začin od povrća -„Bolje od vegete” – 75 g povrća (šargarepa, celer, peršun, crni i beli luk) + 25 g soli = 100 g čistog ukusa. Meša se u sve – od kajgane, preko morčije supe, paprikaša, do pilava. Prva mušterija nam je rekla: „Ovo ti je bolje od vegete!” I mi joj verujemo.
- Sušeni beli luk – iz Vrbice, onaj pravi, prolećni, aromatični, da ne pomislite da koristimo onaj iz kineske kanalizacije. Aromatičan da miriše kroz kesu. Isplati se i te kako jer se stavlja triput manje nego onog kupovnog i barem triput više vredi.
- Sušeni crni luk – iz Novog Kneževca, jer valjda svi znamo da je tamo najbolji a ko ne zna, neka se informiše pod hitno! Štedi vreme kao lud, spašava nespretne domaćice koje se uvek rasplaču kad seckaju luk jer ga metneš kašikom u šerpu, upržiš i eto pola ručka.
Za šta se koriste naši začini?
- “Bolje od vegete” se koristi za sve gde je išla vegeta a najpre – da se poliže prst, umoči u kesu i lizne. Za supu je stvoren, a može da ide i u pilav, paprikaš, gulaš, meso sa graškom, meso sa boranijom, samo se u malo ulja (maslinovog ili suncokretovog hladno ceđenog, a može i na masti) i vode uprži na početku pa se posle doda meso i povrće po želji. U testenine, bolonjeze, karbonaru isto može da se doda u bilo kom momentu kuvanja, važno je samo da se malo ostavi da povrće iz začina upije malo tečnosti, da pusti dušu.
- Sušeni crni i beli luk se kod nas koriste isto kao i sveži a to je, pošto smo Vojvođani, najčešće u svrhe prženja (onog zdravog, na malo hladno ceđenog ulja ili na masti, eventualno vodi) ali neki naši kupci ga posipaju i preko salata ili prosto dodaju jelu na kraju.
Pročitajte više

My Veggies
PG Miloje Živanović je malo porodično gazdinstvo osnovano 2018., koje se bavi uzgojem i sušenjem paradajza, kao i drugog povrća. Osušeni paradajz prerađujemo u sušeni paradajz u ulju i pesto od sušenog paradajza, a od osušenog povrća proizvodimo dodatak jelima sa povrćem i sušeni beli luk u prahu. Naš brend nazvali smo My Veggies.
My Veggies proizvodi dobitnici su zlatnih medalja za kvalitet Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, 2018. godine za sušeni paradajz u ulju i pesto od osušenog paradajza i 2019. godine za dodatak jelima sa povrćem (mešavina začina) i 2021. godine za domaći kečap.
Otkrijte ukuse Mediterana, sada na vašem stolu.
Pročitajte više