
Suština
„Šta te dotiče, to te se tiče“
Pred vama je SUŠTINA, svojevrsan mali podvig grupe ljudi okupljenih u i oko poljoprivredne zadruge AlmaRosa (AlmaRosa) nastale kao sled razvojnog puta i procesa pronalaženja svoje prave prirode koja nas je dovela još bliže prirodi. Čvrsto verujući da se sve dešava sa razlogom i da nema slučajnosti, te da je svakako savršenstvo u jednostavnosti, tragajući za „parčetom zemlje“ nošeni idejom potpuno druge namere, naišli smo na malu dolinu na samom obodu Nacionalnog parka Fruška Gora, omeđenu sa jedne strane lipovom, a sa druge bagremovom šumom, punom samoniklog divljeg šipurka i… ostali zatečeni, duboko dotaknuti samom pojavom i krajolikom, nesvakidašnjim čak i za neverovatnu raznolikost ove predivne planine. Povezivanje je bilo istotreno, dvoumljenja nije bilo, već samo pitanje šta i kada učiniti nešto sa tim. „Kroz trnje, do zvezda“ je bukvalno bila naša realnost od onoga trenutka kada smo odlučili da se upustimo u ovaj poduhvat, skokom u veliku neizvesnost, naoružani samo verom u sebe i uverenjem da nas srce sigurno vodi „pravim“ putem. I kao i na svakoj stazi heroja, sve što je u čoveku i čini čoveka izašlo je iz nas i prikazalo se, nama samima, jedno drugome i jedni drugima, te u čudesnom mozaiku radosti, tuge, sreće, strahova, konflikata, neizvesnosti, ispunjenosti, razočarenja, nadanja, odlučnosti, iskušenja, pregalaštva,… stigli smo do SUŠTINE.
Jer SUŠTINA zaista jeste da je važnije biti, a ne imati;
Da je nemogućnost na jednoj, mogućnost na drugoj strani;
Da jutro nije pametnije od večeri već samo ako si fokusiran i prisutan, intuicija će te odvesti ka sledećem koraku;
Da ako želiš, onda i moraš;
Da u potrazi za istinom, nema odlaganja; Da je Zadruga, i za sebe i za druga;
Da je prihvatanje svoga nedostatka put ka ličnom razvoju, te da je postojeći imidž i ono što želimo da budemo, najčešće najveća prepreka da ikada saznamo ko jesmo;
Da ako nisi ponizan prema Životu, Život će te i poniziti i
Da u jednom trenutku, u jednom deliću prostora sve zavisi od jednog čoveka i od onoga što isti jeste.
Na koncu svega, naše kreacije, svedoče tome. Liofilizovani prah od celovitog divljeg šipurka, te namaz (džem) i preliv (sirup) od pulpe divljeg šipurka.
Jer SUŠTINA je da smo ručno obrali divlji šipurak samo sa jedne, pomenute lokacije, da je ručno probran i poslat na obradu samo zdrav šipurak bez i jednog lista ili grančice, da je obrada rađena na niskim temperaturama kako bi se sačuvalo što više originalnih nutritivnih vrednosti i da smo planetarno jedinstveni, jer smo liofilizovali (vakuumsko sušenje na niskoj temperaturi), te samleli u prah celoviti divlji šipurak (pulpa, opna, iglice i semenke) i da ovaj šipurak, među retkima u svetu, sadrži visoku koncentraciju selena, što ga uz sve ostale nutrijente i kombinaciju mikroelemenata, svrstava u „super hranu“.
Ako smo vas dotakli, naše kreacije, opisi i cenovnik je na https://sustina.rs/nase-kreacije/.
Želimo vam od srca da idete kuda vas srce vodi i pronađete svoju SUŠTINU.
Pročitajte više

Poljoprivredno gazdinstvo Večić
Poljoprivredno gazdinstvo Večić nalazi se u selu Jamena, opština Šid. Naše gazdinstvo se sastoji od obradivog zemljišta na kojem gajimo žitarice i zemljišta pod voćnjacima i baštom. Žitarice delom koristimo za prehranu životinja.
Voće i povrće koje ne stignemo da pojedemo pretvaramo u slatku i slanu zimnicu. Kada smo formirali voćnjake, nismo mogli da se odlučimo šta bismo posadili. Tako da sada imamo po malo od zasada malina, kupina, aronije, ribizle, jagoda, krušaka, kajsija, višanja, dunja, trešanja, smokava, džanarika, oraha, jabuka i šljiva više vrsta. Bašta je jednako raznolika. S obzirom da su neki od članova zvanično u penziji, odlučili smo da deo naše prirode ponudimo i drugima kroz razne proizvode koje ćemo predstavljati u vremenu koje je pred nama.
Svakako se nadamo da ćete uživati u njihovom ukusu kao što i mi uživamo.
Pročitajte više
Sremica Rivica
🌱🍅 PG SREMICA RIVICA 🌱🍅
Mi smo poljoprivredno gazdinstvo Sremica Rivica koji se nalazi u malom fruškogorskom selu Rivica u opštini Irig. Naše poljoprivredno gazdinstvo se bavi poljoprivredom dugi niz godina . Moji roditelji i brat bave se ratarstvom , stočarstvom, voćarstvom i povrtarstvom. Cela porodica je uključena u posao oko proizvodnje paradajza koja nije nimalo laka. Dosta se radi, jer prvo moramo da proizvedemo rasadu u plasteniku koja se kasnije iznosi na otvoreno polje. Plodovi se kasnije pažljivo biraju i prerađuju. Proizvodimo svoje proizvode na tradicionalan način , naš proizvod je upakovan u staklenu twist off ambalažu kako bi sačuvali prirodan ukus i miris .
Pročitajte više
PG Eror
U nedostatku ukusa paradajza koji se pamti iz detinjstva prilikom poseta babi i dedi na selu, 2011. godine odlučio sam da zanovim voćnjak i počnem da proizvodim povrće za potrebe porodice na porodičnom seoskom imanju pokojnog dede u selu Žarkovac kod Rume. Posle 4 godine odlučujem da posadim pola hektara kajsije i višnje i uđem u proces organske proizvodnje voća za prodaju. Kao ljubitelj životinja 2016. godine prelazim da živim na selu, pa uz voće i povrće počinjem da gajim i kokoške, ćurke, kasnije stižu i koze, pa ovce… tako da je svaki dan radni dan i dan za uživanje.
Pročitajte više
Dragin Kulen i Kobasica
Od reči gazdinstvo mi mnogo više volimo reč domaćinstvo. Kod nas posao vodi domaćin, a ne gazda.
Mi smo domaćini, poreklom Slavonci, na šta smo posebno ponosni, jer su iza nas generacije predaka koji su omogućili da mi danas imamo prave recepte i da tačno znamo kako i šta radimo. Za nas je domaćinska kuća ona u kojoj se poštuje tradicija, i koja svojim radom stvara trpezu za ponos i diku, a ono što je sigurno je da su naši suhomesnati specijaliteti upravo ono na šta smo jako ponosni.
Pročitajte više