
PG Nenad Cvetković 👌
Pozdrav svima! Moje ime je Cvetković Nenad i nosilac sam porodičnog poljoprivrednog gazdinstva. Živim u Kraljevu, a proizvodnju obavljam u selu Gokčanica, 60-ak kilometara od Kraljeva (13 km od varošice Ušće na Ibru), gde provodim period od proleća do jeseni.
Poljoprivredom se bavim duži niz godina, i to voćarstvom, povrtarstvom, pčelarstvom i preradom poljoprivrednih proizvoda. Meni je poljoprivreda osnovni posao, a porodica pomaže po mogućnosti i potrebi.
Primarnu proizvodnju obavljamo uz minimum hemijskih sredstava, sa tendencijom da postane potpuno organska. U vezi s tim smo nabavili legla kalifornijskih glista, kako bi iz proizvodnje izbacili veštačka đubriva. Tretiranje pesticidima se vrši samo u ranim fazama razvoja biljaka, dok se kasnije koriste organska sredstva za zaštitu bilja.
Da bi postupak prerade tekao kontrolisanim tokom sagradili smo nov namenski objekat u kome vršimo sve faze prerade na tradicionalan način. Deo sirovina sakupljamo iz prirode (čajevi, gljive, šumsko voće) sa planina Željin i Ravne planine, na čijim se obroncima i nalazi selo Gokčanica.
Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje da nas obiđu u Gokčanici, na mestu gde nastaje magija.
Svako dobro!

Gazdinstvo Petrović
Mi smo gazdinstvo Petrović i nalazimo se u podnožju Kopaonika. Bavimo se uzgojem voća i povrća na 1300 metara nadmorske visine, gde zemljište nije tretirano hemijskim sredstvima. Sve što proizvedemo je od voća i povrća koje je uzgajano sa puno ljubavi i pažnje, bez pesticida. Plodovi se pažljivo biraju i prerađuju, tako da se sačuva njihov bogat ukus. Naši proizvodi se prave po tradicionalnoj recepturi i upakovani su u staklenu ambalažu kako bi sačuvali prirodan ukus i miris. Pravimo proizvode za sve generacije koje žele da se hrane zdravo i kvalitetno.
Pročitajte više
Anina domaća zimnica
Dvadeset devet godina bavimo se proizvodnjom voća i povrća. Sve ono što bogata Šumadija rađa, pretvorili smo u domaće džemove, slatka, sokove, kompote, ajvare i mnoge druge đakonije. Stara sveska sa receptima, pre osam godina postala je Anina “Biblija” za pokretanje dodatnog posla od kog danas živi naša porodica.
Pripremanje zimnice po tradicionalnim receptima, poslovna deviza od koje se ne odstupa. Ukus starinske zimnice bez konzervansa i mašinske prerade. Voće i povrće od kog nastaje preko sedamdeset različitih ukusa slatke i slane zimnice ručno se secka, meša i kuva na četiri šporeta na drva.
Dobrodošli u naš skromni dom. Čašica razgovora, pogledi koji govore više od reči i neizbežna gastronomska dobrodošlica.
Pročitajte više