
Šiban organic
Pročitajte više

Poljoprivredno gazdinstvo Domanović
Poljoprivredno gazdinstvo Domanović nalazi se nadomak Valjeva. U podnožju planine Maljen. Selo Ravnje. Primarna delatnost nam je proizvodnja organske maline, kao i prerađevina od voća, proizvodnja meda i suhomesnatih proizvoda. Za organsku proizvodnju smo se odlučili pre svega zbog naše dece, kako bismo im pružili priliku da se zdravo hrane. Organskom proizvodnjom bavimo se već 3 godine. Trenutno posedujemo grupi sertifikat za organsku proizvodnju. U proizvodnji učestvuju dve porodice. Nakon više godina, u prirodi smo pronašli sopstveni mir i sreću. I velika nam je čast, da slast naših proizvoda podelimo sa vama.
Pročitajte više
PG Eror
U nedostatku ukusa paradajza koji se pamti iz detinjstva prilikom poseta babi i dedi na selu, 2011. godine odlučio sam da zanovim voćnjak i počnem da proizvodim povrće za potrebe porodice na porodičnom seoskom imanju pokojnog dede u selu Žarkovac kod Rume. Posle 4 godine odlučujem da posadim pola hektara kajsije i višnje i uđem u proces organske proizvodnje voća za prodaju. Kao ljubitelj životinja 2016. godine prelazim da živim na selu, pa uz voće i povrće počinjem da gajim i kokoške, ćurke, kasnije stižu i koze, pa ovce… tako da je svaki dan radni dan i dan za uživanje.
Pročitajte više
Zets Orchard
U porodičnom voćnjaku, na imanju u selu Rajković koje je u našem vlasništvu preko 150 godina, uzgajamo na moderan način retko ukusne letnje jabuke i šljive uz poštovanje prirode, ekologije i iskustva naših starih. Naše jabuke, zbog autentičnog ukusa i sočnosti, omiljena su dečija užina i jedu se sa korom. Simbolično, brend je nazvan Zets Orchard, kako su dve sestre na dedovini sa svojim supruzima odlučile da obnove imanje. Pa otuda “Zets”, a ono “Orchard”, odnosno voćnjak, stalo je rame uz rame, u želji da se probijemo i na inostrano tržište.
Od 2021. proizvodimo i prodajemo ukusne, jedinstvene proizvode od jabuka i šljiva iz našeg voćnjaka, koji je u konverziji u organsku proizvodnju. Za razliku od mnogobrojnih preradjivača, naše voće putuje do 100-tinak metara od voćnjaka do prostorija za preradu. Takođe proizvodimo u malim biranim serijama delikatese od oglednih voćki i od autohtonog voća sa stabala koji su preko 40 i više godina stari.
Svi Zets proizvodi su 100% prirodni, bez aditiva, konzervansa, glutena i uglavnom bez dodatka šećera. Za pojedine proizvode gde se dodaje najviše 3% šećera na količinu voća, koristi se organski Demerara šećer od šećerne trske.
Pročitajte više
Samo višnje
Mi smo PG Simić i gajimo staru autohtonu sortu višanja u Feketiću, stari naziv je Feketićka crna višnja. Nov naziv je “Prima”. Ko je bio u Feketiću, video je da ispred gotovo svake kuće raste bar jedna ova višnja. Proizvodimo matični sok od višanja bez dodatog šećera, džem od višanja bez dodatog šećera, i ulje od koštica višanja.
Voćarski Institut u Čačku je u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu uradio naučnu studiju vezanu za ovu našu divnu višnju i utvrdio da ova sorta spada u najotpornije i najbolje na svetu. Šta to znači?
Ima mnogo viši nivo antioksidanasa od ostalih sorti, što kod konzumacije doprinosi opštem zdravlju i imunitetu. Izuzetno je otporna i može da se uzgaja bez prskanja hemijskim sredstvima. Mi je ničim ne tretiramo, i u procesu smo konverzije za dobijanje organskog sertifikata, što znači da ćete piti potpuno prirodan sok. Ima visok sadržaj prirodnog šećera, ukusna je i slatka, i nije potrebno dodavati industrijski šećer u sok. Višnja je samo pasirana, zatim pasterizovana i ambalažirana. Dakle, pijete jedan gusti matični sok. Ne dodajemo šećer, konzervans, ni aditive.
Ono na šta smo takođe mnogo ponosni je ulje od semena koštica višanja! Uz veliki trud, uspeli smo da rešimo tehnologiju krckanja koštica, odvajanja semena od ljuske i hladnog ceđenja. Ulje je pravi raritet i jedini smo u regionu koji ga proizvode. Gde mu je primena?
Za negu svih tipova kože, ali je najpogodnije za suvu i kožu sklonu ekcemima. Nakon sunčanja, za regeneraciju oštećene kože UV zracima. Jestivo je. Može se stavljati u salate. Ima antitumorna dejstvo, zbog velikog udela alfa-eleostearinske kiseline koji inhibiraju ćelije raka (naročito raka dojke).
Naučne studije: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20482278/ https://www.mdpi.com/1420-3049/27/3/696 https://www.hindawi.com/journals/jfq/2021/5529613/
Za jedan litar ulja, potrebno je 30kg koštica, ili oko 450-500kg višanja! Srećni smo jer smo ostvarili ideju o iskoristivosti celog ploda višnje!
Nešto više o nama možete pogledati na sledećim linkovima: Samo višnje, sok, liker i rakija (Marka Žvaka) i Priče sa dušom.
Pročitajte više
Organela
Kada su se udružili mladi i stariji ljudi, iskustvo, struka i sjajna energija, nastala je naša priča.
Nalazimo se u jednom lepom sokaku kraj Valjevske Kamenice, blizu smo samog sela, a opet malo izolovani. Gazdinstvo je uronjeno u netaknutoj prirodi gde skoro svakodnevno možete sresti srne, zečeve, fazane, rode, patke, žabice, kornjače, jastrebove i razne druge životinje. Priroda je podarila svež vazduh, čistu vodu, zdravo i plodno zemljište.
Mi proizvodimo i prerađujemo organsko voće i povrće, ali u dosluhu sa prirodom. Kada sarađujete sa prirodom, sve je lakše. Ne prskamo naše biljke, te malo (ili malo više) izgubimo prinosa, ali dobijemo na kvalitetu.
Pročitajte više
Organska vinarija Plavinci
Naša priča
Vinarija Plavinci je prva srpska vinarija sa organskim sertifikatom za vino. Naša misija je da korišćenjem tradicionalnih metoda i najnovijih naučnih saznanja proizvedemo kvalitetno vino bez ikakvih štetnih dodataka, idući korak dalje od zvaničnih zahteva za sertifikaciju u organskoj proizvodnji:
Bez prskanja – Zahvaljujući sortama vinove loze koje su otporne na bolesti i insekte, kao i posebnom uzgojnom obliku koji omogućava prozračnost krošnje, grožđe se uzgaja bez herbicida, pesticida, fungicida i insekticida, a u većini godina čak i bez preparata dozvoljenih u organskoj proizvodnji.
Bez đubrenja – Ne koriste se ni mineralna đubriva ni životinjski stajnjak. Dodaje se samo organski kompost biljnog porekla i preparati od divljih biljaka (kopriva, rastavić, i sl.), a pokošena zelena masa ostavlja se u mestu i ona u toku raspadanja obezbeđuje dovoljno hranjljivih materija.
Bez obrade tla – Vinograd se ne ore, ne tanjira i ne frezira. Teške mašine nikada ne ulaze u vinograd. Zatravljen je zatečenim kulturama i jednom godišnje zasejan leguminozama i žitaricama, isključivo od semena iz organske proizvodnje, koje se ručno kose. Prostor ispod čokota se ručno obrađuje motikama.
*Da li znate koji se sve proizvodi koriste za bistrenje vina, i u konvencionalnoj i u organskoj proizvodnji? Želatin (svinjski ili goveđi protein), mleko, jaja, riblji mehur… Mi za belo vino ponekad koristimo bentonit, posebnu vrstu gline, a crveno uopšte ne bistrimo. U celom procesu proizvodnje od odsustva životinjskog stajnjaka u vinogradu do primene preparata u vinariji u Plavincima ne koristimo životinjske proizvode – zbog toga je naše vino 100% vegansko.
Ponuda i cenovnik
- Ramonda, organsko roze vino od sorte marselan, 0,75 l – 1.200 din
- Ćilibar, organsko belo vino od sorte panonia, 0,75 l – 1.500 din
- Selena, kratko macerirano organsko oranž vino od sorte tamjanika, 0,75 l – 1.800 din
- MV Tamjanika, dugo macerirano organsko oranž vino od sorte tamjanika, 0,75 l – 1.800 din
- MV Šardone, organsko oranž vino od sorte šardone, 0,75 l – 1.800 din
- MV Smederevka/Župljanka, organsko oranž vino od sorti smederevka (50%) i župljanka (50%), 0,75 l – 1.800 din
- Indigo, organsko crveno vino od sorte regen 0,75 l – 2.200 din
- MV Kaberne SF, organsko crveno vino od sorte kabarne sovinjon i fran 0,75l – 2.200 din
Način dostave
Za narudžbine preko 4.000 dinara dostava je besplatna.
Pročitajte više