
PG Nenad Cvetković 👌
Pozdrav svima! Moje ime je Cvetković Nenad i nosilac sam porodičnog poljoprivrednog gazdinstva. Živim u Kraljevu, a proizvodnju obavljam u selu Gokčanica, 60-ak kilometara od Kraljeva (13 km od varošice Ušće na Ibru), gde provodim period od proleća do jeseni.
Poljoprivredom se bavim duži niz godina, i to voćarstvom, povrtarstvom, pčelarstvom i preradom poljoprivrednih proizvoda. Meni je poljoprivreda osnovni posao, a porodica pomaže po mogućnosti i potrebi.
Primarnu proizvodnju obavljamo uz minimum hemijskih sredstava, sa tendencijom da postane potpuno organska. U vezi s tim smo nabavili legla kalifornijskih glista, kako bi iz proizvodnje izbacili veštačka đubriva. Tretiranje pesticidima se vrši samo u ranim fazama razvoja biljaka, dok se kasnije koriste organska sredstva za zaštitu bilja.
Da bi postupak prerade tekao kontrolisanim tokom sagradili smo nov namenski objekat u kome vršimo sve faze prerade na tradicionalan način. Deo sirovina sakupljamo iz prirode (čajevi, gljive, šumsko voće) sa planina Željin i Ravne planine, na čijim se obroncima i nalazi selo Gokčanica.
Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje da nas obiđu u Gokčanici, na mestu gde nastaje magija.
Svako dobro!

Rasadnik Bugarski
Rasadnik Bugarski je porodično poljoprivredno gazdinstvo koje se već tri generacije bavi plasteničkom proizvodnjom začinskog bilja. Proizvodimo svežeg začinsko bilje za potrebe kulinarstva, smutija, čajeva kao i salata.
Zavisno od sezone (doba godine) proizvodimo rukolu, baby lief salate, nanu, bosiljak, majčinu dušicu, peršun, korijander, estragon, ruzmarin, žalfiju.

Gazdinstvo Momčilović
Gazdinstvo Momčilović nalazi se u Crnoj Travi, u blizini Vlasinskog jezera. Bavimo se proizvodnjom zdrave hrane od šumskih plodova. Sve sirovine za svoje proizvode beremo u neposrednom okruženju, na livadama i u šumama Crne Trave i Vlasine. Šumske proizvode prerađujemo ručno, bez konzervansa i aditiva, na tradicionalan način uz upotrebu izvorske vode.
U svojoj ponudi imamo i med, livadski sa planine. Naš pčelinjak je stacioniran i nalazi se na 1100m nadmorske visine, u predelu koji obiluje biljkama (borovnica, hajdučka trava, majčina dušica, matičnjak i dr.) koje su uz planinski vazduh i izvorsku vodu, zaslužne za neobičnu aromu našeg meda.
Pročitajte više