
Domaći ajvar Loćika
Naša porodica se bavi proizvodnjom paprike, paradajza i raznih drugih vrsta povrća već dugi niz godina. Naš kraj je veoma poznat po proizvodnji kvalitetne paprike.
Nakon dugogodišnje proizvodnje ajvara isključivo za kućne potrebe rešili smo da podelimo naš specijalitet i sa drugim ljudima širom Srbije.
U današnje vreme teško je pronaći kvalitetne proizvode i na policama u vašim najbližim radnjama se prodaju proizvodi veoma niskog kvaliteta. Ajvar koji tamo možete pronaći je uglavnom industrijski proizveden od paprike lošeg kvaliteta koja se ne ljušti već se kuva i industrijski melje. Takav ajvar mogu da jedu samo oni koji nikada nisu probali pravi domaći ajvar.
Naš ajvar prave ljudi, a ne mašine. Svaka paprika prođe kroz ruke žena koje učestvuju u njegovom spremanju. Paprike se prvo peku na “smederevcu”, a onda se ljušte i ostavljaju u hladnim prostorijama do mlevenja. Za naš ajvar biramo papriku iz našeg kraja koja je izuzetnog kvaliteta. Bez dobre paprike nema dobrog ajvara. Ajvar se nakon kuvanja sipa u prethodno zagrejane tegle da bi se napravio vakuum. Tako zadržava svežinu i kvalitet jako dugi vremenski period.
Probajte naš ajvar, mi vam garantujemo da se nećete pokajati!
Pročitajte više
Fruškooofriško
FruškoooFriško je malo porodično gazdinstvo sa Fruške gore. Bavimo se proizvodnjom slatke a pomalo i slane zimnice po receptima naših baka. Naša cela porodica je uključena u ovaj proces, kako bi proizvodi bili vrhunskog kvaliteta.
Svi naši proizvodi su 100% prirodni i domaći. Od samog početka naš cilj je da pravimo proizvode od voća i povrća koje je zdravo i nije hemijski tretirano.
U našoj ponudi možete pronaći i sourdough hlebove, odnosno hlebove sa prirodnim kvasom. Hleb se pravi od brašna, vode i soli. On sadrži veliki broj korisnih mikroorganizama i bakterija, uključujući probiotike. Posebno je pogodan za ljude koji ne podnose gluten – tokom fermentacije oslobađaju se enzimi koji pomažu varenju proteina.
Ideju za ovu proizvodnju sam imala ja, mama Branka, jer sam oduvek maštala da sa svojom decom radim isto što sam i ja sa svojom mamom.
Pročitajte više
Čuvari ukusa
Porodično gazdinstvo Čuvari ukusa smešteno je u malom selu Bošnjane, okruženo voćnjacima i baštama. Ovo gazdinstvo godinama je čuvar tradicionalnih recepata i neprocenjivih ukusa koje su brižno nasleđivali s kolena na koleno. Na čelu gazdinstva je mama Goca, koja sa puno ljubavi i pažnje sprema zimnicu po starinskoj recepturi. Njeni ajvari, džemovi i turšije poznati su po jedinstvenom ukusu i kvalitetu, jer sve priprema ručno i od najkvalitetnijih domaćih namirnica.
Dok mama sprema zimnicu, tata Goran sa puno ljubavi gaji i neguje svaku biljku u našoj bašti – od prve sadnice do zrelog ploda, brinući da sve što stigne u teglu bude zdravo, prirodno i domaće.
Deca, Dejan i Dragana, prepoznala su važnost prenosa ove tradicije u savremeni svet. Dejan je majstor u marketingu, zadužen za online prodavnicu i reklamne kampanje, dok Dragana vodi komunikaciju sa kupcima, odgovara na poruke i koordinira isporuke širom zemlje. Zajedno su stvorili brend Čuvari ukusa koji je postao sinonim za domaće, prirodno i autentično. Dok mama Goca čuva ukus prošlih vremena, Dejan i Dragana osiguravaju da ti ukusi nađu put do modernih trpeza, ne samo u selu, već i mnogo šire.
Pročitajte više
Domaćinstvo Đorđević
Poljoprivredno gazdinstvo Đorđević se duži niz godina bavi preradom voća i povrća, kao i proizvodnjom domaćih proizvoda od istih na način na koji su to radile naše bake.
Mi se porodično bavimo ovim poslom i težimo ka tome da našim klijentima budemo prepoznatljivi po vrhunskom kvalitetu domaćih proizvoda u koji ulažemo mnogo truda.
Želimo da naglasimo da naši proizvodi ne sadrže konzervans i ostale veštačke sastojke. O kvalitetu koji se trudimo da zadržimo sve ove godine pričaćete drugima. Dozvolite nam da uđemo u vaš dom i time vas uverimo da na našem tržištu još uvek ima kvalitetnih domaćih proizvoda.

Poljoprivredno gazdinstvo Večić
Poljoprivredno gazdinstvo Večić nalazi se u selu Jamena, opština Šid. Naše gazdinstvo se sastoji od obradivog zemljišta na kojem gajimo žitarice i zemljišta pod voćnjacima i baštom. Žitarice delom koristimo za prehranu životinja.
Voće i povrće koje ne stignemo da pojedemo pretvaramo u slatku i slanu zimnicu. Kada smo formirali voćnjake, nismo mogli da se odlučimo šta bismo posadili. Tako da sada imamo po malo od zasada malina, kupina, aronije, ribizle, jagoda, krušaka, kajsija, višanja, dunja, trešanja, smokava, džanarika, oraha, jabuka i šljiva više vrsta. Bašta je jednako raznolika. S obzirom da su neki od članova zvanično u penziji, odlučili smo da deo naše prirode ponudimo i drugima kroz razne proizvode koje ćemo predstavljati u vremenu koje je pred nama.
Svakako se nadamo da ćete uživati u njihovom ukusu kao što i mi uživamo.
Pročitajte više
PG Jovanović – Gornja Trnica
Poljoprivredno gazdinstvo Jovanović osnovano je davne 2006. godine, sedište gazdinstva je selo Gornja Trnica, opština Trgovište, koje je smešteno na samom jugu naše zemlje. Nalazimo se na nadmorskoj visini od 960 m gde duvaju jaki vetrovi koji nam pomažu u borbi sa štetočinama, raznim bolestima na prirodan način. Kao četvoročlana porodica prvenstveno se bavimo gajenjem borovnice. Borovnicu smo zasadili 2007. godine, i možemo reći da spadamo među prve uzgajivače borovnica na teritoriji Srbije. Pored borovnice imamo i zasade šljiva, jabuka, krompira, pasulja, a u zatvorenom prostoru gajimo papriku i paradajz. Pored svežeg voća i povrća koje prodajemo, bavimo se i preradom istih. Od gotovih proizvoda tržištu nudimo marmeladu od šipurka, domaći blagi i ljuti ajvar.
Sve naše proizvode pravimo na tradicionalan način, ručno bez korišćenja mehanizacije, po recepturi naših predaka, koja se prenosi u nasleđe. U proizvodnji ne koristimo aditive i konzervanse.
Pročitajte više
PG Vlahović
Mi smo poljoprivredno gazdinstvo Vlahović iz Banatskog Brestovca, opština Pančevo u Južnom Banatu. Godinama se bavimo uzgojem paprike u plastenicima i na otvorenom. Pre 11 godina smo došli na ideju da prerađujemo papriku i tako smo došli do finalnog proizvoda, odnosno ajvara. Papriku pečemo na peći na drva, što daje posebnu aromu. Sve se radi ručno, a dugogodišniji kupci su naša reklama. Tokom sezone napravimo oko 3.500 tegli i iz godine u godinu taj broj je sve veći, a kvalitet je zagarantovan.
Pročitajte više
Varjača i šerpa
Mi smo mlada, vredna i perspektivna porodica! Suprug i ja smo fakultetski obrazovani, imamo dvoje dece. Naš brend “Varjača i šerpa” je nastao usled nedostatka posla u struci. Došli smo na ideju da prerađujemo voće i povrće sa našeg imanja, čiji je uzgoj kontrolisan. Naše gazdinstvo se nalazi u podnožju Kopaonika, pa tamo odlazimo da beremo šumske borovnice, jagode i pečurke.
Pročitajte više
PG Marjanović
Pozdrav svima, mi smo malo porodično gazdinstvo Marjanović. Nalazimo se u selu Nakrivanj, u blizini Leskovca. Bavimo se proizvodnjom domaćih proizvoda, prvenstveno ajvara i ljutenice. Leskovački kraj je poznat po dobroj paprici, naši stariji su se bavili proizvodnjom paprike više od 20 godina i prodavali su je po pijacama i na ulici. Dok su domaćice za našu dušu pravile ajvar. Pre 5 godina odlučili smo da taj naš pravi domaći “Ajvar iz LeskovAc“, podelimo sa drugim ljudima i da zajedno uživamo u njemu.
Kao sto smo već spomenuli ajvar, kao i ostale naše proizvode koje proizvodimo, pravimo od naše pečene paprike koju sami uzgajamo i obrađujemo. U ajvar ne ubacujemo nikakvu hemiju, konzervanse i slično. Već se trudimo da pravimo ajvar od zdrave domaće paprike. Kao što su nekad naše bake pravile i mi tu tradiciju ne želimo da menjamo.
Pročitajte više
Marina domaći proizvodi
Mi smo malo porodično gazdinstvo Nedović, nalazimo se u selu Stubal kod Blaca. Na inicijativu mog supruga, osnovali smo brend Marina domaći proizvodi koji se bavi preradom voća i povrća od 2018. godine. Ideja je nastala onog momenta kada nisam mogla da pronađem posao u struci. Bilo je dosta izazova, prve godine smo prodali svega stotinak tegli. Danas taj broj raste svakodnevno i ide do par hiljada tegli. Naše gazdinstvo ima pod zasadom višnju i šljivu, od kojih pravimo slatka i sokove. Naš najveći uspeh je kada nam se kupci vraćaju iz godine u godinu. Na sajmu etno hrane i pića dobili smo nagradu za cepkanu papriku i baš smo ponosni zbog toga.
Pročitajte više