Tanjina radionica kozjih sireva
Tanjina radionica kozjih sireva, tj. malo poljoprivredno gazdinstvo Mihajlović nalazi se na Istoku Srbije. U selu Rajac “Rajačke pimnice” kod Negotina. Dođe dan kada ti bude dosta svega i rešis da budeš pastir. Kupš šubaru, štap, radiš na otvorenom i udišeš čist vazduh. Posao radiš uz pomoć pasa, svojih vernih prijatelja. Kreće avantura “nomadskog zivota”. Mi smo krenuli u tu avanturu 2016. godine sa prvih 30 koza. Počeli smo da se budimo, radimo i živimo u skladu sa prirodom.
Spojili smo posao i očuvanje prirodne ravnoteže. “Mislimo globalno,a delujemo lokalno. ”
Sada imamo preko 70 koza sa tendencijom proširenja stada. Naše stado je svakodnevno na ispaši dva puta dnevno. Hrani se svežim, zdravim i lekovitim biljem. Samim tim dobijamo vrhunski kvalitet mleka. Mužu obavljamo mašinski.Mleko nakon muže prenosimo do laktofriza gde se hladi i čeka preradu u sir. Imamo savremenu i urednu prostoriju koja je registrovana na seoskom gazdinstvu. Tu radimo preradu mleka. Imamo mogućnosti za prelazak u malu minu mlekaru, ali to će doći kasnije. U ovaj posao uključen je moj muž koji čuva koze u polju i sin koji sprema hranu za zimu. Ja radim mužu i izradu sireva. U proizvodnju sireva, kao i u samu brigu o stadu, uloženo je mnogo ljubavi, energije i vere.
Pored kozjih sireva koje ćemo u ponudi imati ponovo od proleća, radimo i preradu kravljeg mleka i pravim lisnati sir po kolašinskoj recepturi i bareni sir po miročkoj recepturi.
Pročitajte višeKolašinski lisnati sir
Mi smo poljoprivredno gazdinstvo Rakočević iz sela Drijenak pored Kolašina. Već generacijama naša familija se bavi stočarstvom na obroncima Sinjajevine. Ono na šta smo posebno ponosni je naš lisnati sir koji je prepoznat kao glavni poljoprivredni brend našeg kraja. Kolašinski lisnati sir je autentičan proizvod sa područja naše opštine. Sir se pravi od kravljeg mleka , punomastan je i umereno slan. Možemo se pohvaliti da još uvek negujemo nomadski način stočarstva, pa je stoka 6 do 8 meseci u zavisnosti od vremena na Bojića katunu dok se zimi vraćamo u Drijenak. Sve ovo ne bismo mogli bez jedne od retkih planinki Zore Rakočević koja je majstor za pravljenje čuvenog kolašinskog listaća.
Pročitajte više