PG Krstonošić – Kikinda
Mi smo porodica Krstonošić iz Kikinde, na severu Banata. Naše poljoprivredno gazdinstvo je prvi put registrovano 2004. godine i od tada se u kontinuitetu bavimo primarnom proizvodnjom u povrtarstvu, ratarstvu i stočarstvu. Od 2020. godine mesto nosioca gazdinstva preuzela je mlađa, ženska ruka i od tada, prateći svetske aktuelne trendove, počinjemo da se pored primarne proizodnje bavimo i domaćom preradom povrća i uljarica sa naših njiva, u skladu sa principima zdrave ishrane. Stalo nam je do zdravlja naših potrošača, i do zaštite životne sredine. Zato kod nas nema plastične ambalaže niti koristimo plastično posuđe u procesu proizvodnje.
Hladno ceđena ulja nastaju mehaničkim istiskivanjem, bez dodatnog zagrevanja. Na presi pužnog tipa proizvedenoj u Srbiji, čiji su svi delovi koji dolaze u kontakt sa sirovinom i proizvodom izrađeni od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika. Nakon ceđenja, naša ulja se čuvaju u staklenim sudovima, u hladnom i mračnom prostoru gde se nakon taloženja pretaču u odgovarajuću ambalažu, bez prethodne rafinacije složenim hemijskim i mehaničkim procesima. Ni u jednoj fazi proizvodnje ne koristimo plastično posuđe.
Biljni puteri nastaju od suvo pečenog semena uljarica ili orašastih plodova, mlevenjem na minimalnom zazoru mlinskog kamenja pogonjenog snažnim elektromotorom na preko 2800 obrtaja u minutu. Na taj način se bez dodataka ulja niti bilo koje druge tečnosti dobija glatka amorfna pasta koja se lako maže na hlebove, galete i slično. Ovi proizvodi ne sadrže bukvalno nikakve dodatke, ni zrno soli ili šećera, ni kap vode ili ulja a kamo li veštačke boje arome ili emulgatore. Zato je izdvajanje ulja na površini usled dugog stajanja uobičajena pojava i nikako ne znači da proizvod nije ispravan. Potrebno ga je u tom slučaju samo dobro promešati pre upotrebe.
Proteinska brašna od semena uljarica dobijamo mlevenjem i prosejavanjem suvog ostatka (pogače) koja ostaje nakon istiskivanja ulja.
Povrće sušimo u električnom dehidratoru, bez dodatka šećera, soli, konzervansa niti bilo kakvih aditiva.
Pročitajte više