Keka ratluk
Ratluk na Balkanu važi za tradicionalni slatkiš, ali kada se pomeša sa najsladjom srpskom malinom dobije se Keka ratluk.
Keka je brend koji predstavlja ratluk od maline jer srpske maline su brend u svetu, a u Keka ratluk ulaze samo one najsočnije sorte vilamet. Keka ratluk se pravi po staroj recepturi iz 1936. godine koji se ručno pravi – kuva, meša a zatim se izliva u stare kalupe i seče. Kekin ratluk je bez veštačkih boja i arome.
Novitet u ovom ratluku je taj što se dodaje liofilizovana malina sorte vilamet (iz Arilja) koja važi za jednu od najboljih i najslađih na našim prostorima.
Liofilizacija – reč je o procesu u kome se malina prvo zamrzava na temperaturi od -50 do -60 stepeni, zatim se suši(vlaga se uklanja pomoću vakumskog sistema u komori). Nakon toga iz maline je izvučeno 90 posto vode, ostaje suva masa koja zadržava sva svoja.
Krenulo je veliko interesovanje za Kekinim ratlukom u raznim restoranima, salašima, prodavnicama zdrave hrane. Ovo je idealan dodatak uz kafu, ali i savršena poslastica i za one koji poste.
Keka se pojavljuje na mnogim sajmovma, izložbama i festivalima hrane. Sa njih imamo i nagrade:
- 13. Međunarodni sajam Etno hrane i pića – robna marka Srbije
- 86. Međunarodni poljoprivredni sajam Novosadski sajam „Najbolji u agrobiznisu“ – Najbolja žena u agrobiznisu 2019. – očuvanje tradicije starih zanata
- 14. Međunarodni sajam Etno hrane i pića – specijalno priznanje za kontinuirani kvaltet