
Vladislav Pešić – Moj Teča
Da li se i Vama ponekad dešava da odluke koje donosite bez mnogo analize, i to bitne odluke, budu i najbolje odluke koje ste doneli? E to se i nama desilo. Pre 7 godina, iz jednog potpuno neobaveznog ćaskanja, došli smo na ideju „Idemo na selo da pravimo hranu!“. E sad, a koju hranu? „Hajde da se bavimo voćkama.“ Sreća pa je bilo ušteđenog novca i malo kredita i ….
Sada, nakon svog tog vremena, kada pogledamo unazad shvatimo da nismo bili baš normalni, ali da bi sve opet uradili isto.
Učili agronomiju, hemiju, stare zanate i svašta još. Sada su nam proizvodnja domaće hrane i život na selu i u prirodi podrazumevana stanja. Naučili da gajimo voće baš dobro. I, znate šta, ide nam dobro. Ljudi zadovoljni, čak imamo i neka lepa poznanstva sa našim kupcima.
Svakako, život je lepši.
Vidimo se pri nekim dostavama našeg voća na Vašu adresu.
Vaš „Moj Teča“
Pročitajte više
PG Lapčević
Dragi prijatelji i poštovaoci prirode, mi smo malo poljoprivredno gazdinstvo Lapčević. Nalazimo se u selu Zaklopača. Opština Grocka. Tu smo se pre 12 godina doselili iz centra Novog Beograda. Za Grocku kažu da je mala Kalifornija. Prosto sve uspeva. Kupili smo veliki plac, sagradili kuću, zasadili dosta kajsija i za našu dušu od svakog voća po malo.Tu su se našle kruške, breskve, maline,po neki red ribizle, mušmule. Imamo i malu baštu.
Sada rado ugostimo svoje prijatelje vikendom da uživaju sa nama u lepom vazduhu i divnom dvorištu. Da se zaslade voćem i da zajedno sa nama spreme ukusne džemove. Međutim kako u Grockoj sve uspeva, kajsija ima i previše. Zbog toga smo odlučili da ovo naše voće od srca ponidimo i vama.

PG Marković – Ana Tomić
Ja sam Ana Tomić i predstavljam poljoprivredno gazdinstvo koje se nalazi u Kaluđerici. Naše gazdinstvo se godinama unazad bavi proizvodnjom voća i povrća. Naše voće i povrće prerađujemo i pravimo razne đakonije. Ovim poslom smo odlučili da se bavimo, kada smo suprug i ja postali roditelji. Glavni pokretač su bila naša deca, jer smo želeli da se oni zdravo hrane. Onda smo jednog dana poželeli da i vi probate naše proizvode. Pošto je ovo moj jedini posao, svakodnevno se trudim da unapredim svoje proizvode i baštu.
Pročitajte više
Anina domaća zimnica
Dvadeset osam godina bavimo se proizvodnjom voća i povrća. Sve ono što bogata Šumadija rađa, pretvorili smo u domaće džemove, slatka, sokove, kompote, ajvare i mnoge druge đakonije. Stara sveska sa receptima, pre osam godina postala je Anina “Biblija” za pokretanje dodatnog posla od kog danas živi naša porodica.
Pripremanje zimnice po tradicionalnim receptima, poslovna deviza od koje se ne odstupa. Ukus starinske zimnice bez konzervansa i mašinske prerade. Voće i povrće od kog nastaje preko sedamdeset različitih ukusa slatke i slane zimnice ručno se secka, meša i kuva na četiri šporeta na drva.
Dobrodošli u naš skromni dom. Čašica razgovora, pogledi koji govore više od reči i neizbežna gastronomska dobrodošlica.
Pročitajte više
PG Tešović Miljana
Sve je počelo davne 2010. godine, imali smo malu ušteđevinu i rešili smo da krenemo u proizvodnju voća, prvenstveno kajsija.
Morali smo krenuti od nule, pošto nismo imali ni zemljište. Kupili smo nešto manje od jednog hektara i odlučili da sadimo kajsije. Danima smo čitali literaturu, raspitivali se po rasadnicima, razgovarali sa agronomima… Sopstvenim snagama smo iskopali rupe, zasadili voće i naša priča kreće. 2013. godine smo odlučili da dokupimo još zemlje i jednoglasno odlučili da sadimo jabuke, na jednom delu, jer nam finansije nisu dozvolile da odmah posadimo sve.
U međuvremenu smo se odlučili da našoj deci, njih troje, obezbedimo kvalitetno meso i mlečne proizvode, pa smo nabavili koze, zbog mleka, sira, jaretine i krenuli sa uzgojem tovnih pilića, ali ne na način koji to čine velike farme, (jer su ipak one uslovljene da rade tako, veliki je tu protok novca), već laganica, što prirodnije. Malo pomalo su nas poznanici i prijatelji molili da i njima prodamo piliće, te je potražnja svake godine sve veća. U međuvremenu smo 2015. godine na tom drugom delu zemljišta zasadili ranu sortu krušaka.
Suprug i dever su ribolovci, tako da za vreme Božićnog posta (pošto tada imaju vremena, ostale obaveze se raščiste) u ponudi imamo i svežu i sušenu ribu, rečnu. Ništa mi ovo ne bi stigli da ‘servisiramo’ da nam svesrdno ne pomažu naša deca.
Pročitajte više